TRŽIŠTE RADA

ILO: Alarmantno stanje sa zapošljavanjem širom svijeta

Mjere štednje, posebno u razvijenim gospodarstvima, štete procesu otvaranja novih radnih mjesta, ističe ILO u najnovijem izvješću.
Slavonski Brod 301109.U Brodsko posavskoj zupaniji ima 14902 nezaposlena sto je 20% vise nego u istom periodu prosle godine.Vecina ih misli da nece naci zaposlenje preko biroa za zaposljavanje.Na slici biro za zaposljavanje. Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

ŽENEVA - Stanje sa zapošljavanjem širom svijeta alarmantno je i nije vjerojatno da će se uskoro popraviti, upozorila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO) .

Mjere štednje, posebno u razvijenim gospodarstvima, štete procesu otvaranja novih radnih mjesta, ističe ILO u najnovijem izvješću.

U agenciji kritiziraju mjere štednje koje provode europske vlade, napominjući da ne samo što nisu smanjile proračunske deficite nego su i naškodile gospodarskom rastu i time utjecale na tržište rada.

Ako se takva politika ne promijeni, europsko tržište rada ostat će prigušeno do kraja 2016. a gospodarski rast u regiji mogao bi dodatno usporiti, napominju u ILO-u.

"Uski fokus mnogih zemalja eurozone na fiskalnu štednju produbljuje krizu zapošljavanja a mogao bi dovesti čak i do nove recesije u Europi", konstatirao je vodeći autor ILO-va izvješća Raymond Torres.

U zemljama u razvoju stope zaposlenosti oporavljaju se pak puno brže i već su nadmašile razine iz razdoblja prije financijske krize, napominju u ILO-u.

Upozoravaju da svjetsko tržište rada ulazi u "novu i problematičniju fazu". Više od 40 posto nezaposlenih u razvijenim zemljama bez posla je dulje od godinu dana, što navodi na zaključak da ljudima treba puno više vremena da nađu novi posao.

Istodobno raste nezaposlenost među mladima, i u razvijenim i u gospodarstvima u razvoju, a taj bi trend mogao imati dalekosežne posljedice, bilježi agencija u najnovijem izvješću.

"Ekonomska cijena tog trenda ogromna je i uključuje gubitak radnih vještina i motivacije a u konačnici mogao bi rezultirati i padom vrijednosti ljudskog kapitala", navodi se u izvješću, čiji autori ukazuju i na moguće prateće posljedice po društvo, poput produbljenih društvenih antagonizama, nemira i bolesti.

Stanje će se u narednom razdoblju vjerojatno pogoršati s obzirom na usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i povećanje broja radno sposobnog stanovništva.

"Nije vjerojatno da će svjetsko gospodarstvo u idućih nekoliko godina rasti dovoljno brzo da se nadoknadi aktualni manjak radnih mjesta i osigura zapošljavanje više od 80 milijuna ljudi za koje se očekuje da će u istom razdoblju postati radno sposobni", upozoravaju autori izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31