DOŠLI S IGRAČKAMA

FOTO, PROSVJED ZBOG SEKSUALNOG ODGOJA Imam jednog tatu i jednog mamu: Je li to u redu?

Tri su sata Zagrepčani donosili plišane igračke u akciji nazvanoj ‘Ne dirajte im djetinjstvo’
 Admir Buljubašić/CROPIX

Na pola puta između novookićene jele i južnog pročelja zagrebačke gornjogradske crkve Sv. Marka tri su sata Zagrepčani, uglavnom studenti i srednjoškolci, donosili igračke ne bi li tim prepoznatljivim objektima dječjeg svijeta prosvjedovali protiv eksperimentalnog kurikuluma zdravstvenog odgoja. Traže da se uz predloženi program zdravstvenog odgoja ponudi i alternativni.

Ističu da je zdravstveni odgoj bitan, ali žele mogućnost izbora između više programa. Zeleni medo tansparentom poručuje “Ne dirajte mi ni spol ni rod”, aludirajući na “rodnu ideologiju” kojoj se građanska inicijativa Nepomireni, organizatori prosvjeda, protivi.

Na plastičnom autiću Roryju stoji: “Imam jednog mamu i jednog tatu. Je li to u redu?” Petnaestogodišnje gimnazijalke došle su, pričaju, jer ih je sve na prosvjed e-mailom pozvala profesorica. “To da nam govore o higijeni je OK, ali nije OK da nam govore da jest OK da se diramo po genitalijama”, pomalo će u nelagodi Lucija. “... i da nam govore da ja mogu birati hoću li biti cura ili dečko”, dodaje Valentina. Ponijela je tri igračke “i za brata i sestru, koji su mlađi pa nisu došli”. Na jednu je, sukladno onom što je kazala, i zataknula transparent “Profesorice, koji onda WC koristimo nakon ovog sata?”

Dok razgovaram s djevojkama, jedna od organizatorica upozorava: “Prosvjeduju igračke, a ne ljudi. Pitajte eventualno nas organizatore, a ne njih...” Trebalo je neko vrijeme da dio organizatora shvati da prosvjednici nisu (samo) igračke, da i prosvjednici koji su donijeli te prosvjedničke igračke imaju pravo reći zašto su uopće došli.

“Nepomireni su za prosvjed izabrali trg Sv. Marka jer istovremeno upućuje na Ustavni sud, Sabor i Vladu. To što je tu i zgrada crkve u ovom nam trenutku uopće nije bitno, no dobro je da su nam dali da se uključimo na njihovu utičnicu”, komentira Tihana Čuljak u ime Nepomirenih.

Jedanaestogodišnja djevojčica došla je s ocem. Oboje su donijeli po igračku. Protiv čega prosvjeduje? “Nemam pojma”, sliježe ramenima. “Shvatit će!”, dometne otac. “Prosvjedujemo protiv nametnute indoktrinacije”, šturo doda.

Nije bilo službenih govora, službeno su govorile jedino - igračke. Plišani prosvjednici na koncu su kao darovi Sv. Nikole upućeni domovima za nezbrinutu djecu...

Prosvjed s igračkama pod egidom “Ne dirajte im djetinjstvo” održan je u 25 gradova, od Duborvnika do Istre i Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:35