INTERVJU ZA JUTARNJI

Nikolaj Ivčikov direktor predstavništva Lukoila: Mijenjajte što prije zakone da vam ne bježe milijuni eura!

 Jakov Prkić / CROPIX

Nedavno održan sastanak s predstavnicima najvećih ruskih energetskih tvrtki u Hrvatskoj pokazao je da Rusija ne odustaje od investicija u hrvatsku energetiku.

Nikolaja Ivčikova, direktora predstavništva Lukoila, najveće privatne ruske naftne komanije, pitali smo: hoće li i na koji način ruske energetske tvrtke ulagati i poslovati kod nas?

Utjecaj birokracije

- Hrvatska postaje sve više prijateljska zemlja za strane investitore. Iz nove Vladine gospodarske politike jasno se vidi da se radi na liberalizaciji tržišta. O brzini preobrazbi ne treba imati iluzija: reforme se uvijek odvijaju otežano i bolno, a njihov protivnik - neučinkovita birokracija - još ima velik utjecaj. Sva ovdje prisutna ruska poduzeća, specijalizirana za dobivanje i isporuku nafte i plina, za elektrotehničku opremu i slično, bez iznimke su i konkretno potvrdila svoje zanimanje za suradnju s hrvatskim tvrtkama. To je razumljivo s obzirom na to da Hrvatska raspolaže znatnim konkurentskim prednostima, kao što su geografski položaj koji osigurava mogućnost tranzita, prilaz lukama u dubokim vodama, visokokvalificirani kadar, motiviranost ljudi da zarade više i žive bolje.

U državnom vlasništvu

Nadam se da će Hrvatska uspješno iskoristiti te prednosti, kako u okviru suradnje s Rusijom tako i u EU.

Je li i Lukoil zainteresiran za kupnju nekog hrvatskog energetskog kompleksa?

- Hrvatski energetski kompleksi mogu uspješno funkcionirati i tako da ostanu u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu. Mi već koristimo hrvatsku logističku infrastrukturu i zadovoljni smo servisom Janafa. Sve vrijeme našeg poslovanja ta državna tvrtka redovito prima ugovorenu naknadu te smo joj siguran i pouzdan partner. Mi ne planiramo stjecati niti graditi cjevovode, terminale itd. Bude li trebalo, Janaf to može činiti sam i za to ima potrebne resurse. Naša je specijalnost povećanje maloprodajne mreže radi direktne prodaje kvalitetnog goriva.

Ruski naftni div na velika vrata ulazi u Hrvatsku: Uložit će MILIJARDU EURA!

Kakvom ocjenjujete investicijsku klimu u Hrvatskoj i osjećate li da ruske tvrtke možda nisu dobrodošle u Hrvatsku?

- Bilo bi licemjerno tvrditi da je investicijska klima u Hrvatskoj divna poput klime u Dalmaciji. Glavni su problem birokracija i, posljedično, brojne dozvole, minimalni tehnički uvjeti, sve moguće suglasnosti, koje faktički nemaju previše smisla, ali povećavaju opseg rada činovnika i otežavaju protok kapitala, roba i usluga. Taj je problem stalno prisutan, no on postoji za sve, ne samo za strane investitore, nego i za lokalne tvrtke i poduzetnike. Stoga ne osjećamo neko posebno ‘antirusko’ raspoloženje. Bez obzira na to, želim posve jasno iznijeti naš stav: dosta je bilo strašenja investitora nepovoljnom klimom! I sami investitori moraju sudjelovati u reformama koje je pokrenula Vlada.

Nemamo problema

Vara li dojam, koji imaju u Rusiji, da je hrvatsko tržište za ruske tvrtke zatvoreno?

- Problema nema, postoje samo neiskorištene mogućnosti. Sadašnji kolektiv tvrtke Lukoil Croatia jedan je od najjačih u ovoj grani. Općenito, postoje određene rezerve kojima bi se u zemlju mogao privući privatni ruski kapital. Primjerice, do danas je ostalo nerazjašnjeno zašto u Rusiji, kao i u većini zemalja svijeta, svaki stranac, dakle i Hrvat, može slobodno steći nekretninu bez ograničenja, dok je u Hrvatskoj na snazi arhaična procedura kupnje nekretnina uz osnivanje tvrtke, registraciju i druge birokratske zavrzlame. Mnoge zemlje, među kojima i one susjedne, pozdravljaju privatne ruske investitore, putem kojih su njihove ekonomije već ostvarile znatan priljev novca.

U Hrvatskoj još postoje rezerve u vezi s tim. A priljev kapitala mogao bi se pospješiti nekim jednostavnim korekcijama zakona, jer riječ je o stotinama milijuna. Dobra bi inicijativa u našoj grani bila promjena ili pojednostavljenje postupka pribavljanja dozvole za promet naftnim derivatima. Jako su zastarjeli i dokumenti poput suglasnosti za uvoz naftnih derivata. Rusi imaju investicijske resurse, spremni su preuzeti odgovornost i biti dugoročni, a ne konjunkturni partneri nacionalnih ekonomija u regiji. To je prednost prisutnosti ruskog kapitala u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:18