BURA U DEŽELI

TAJNO GLASOVANJE O BUDUĆNOSTI JANEZA JANŠE Njegova stranka odlučuje ostaje li premijer Slovenije

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak kako će od vodstva svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) tražiti da se u srijedu na tajnom glasovanju izjasni smatra li da bi trebao odstupiti s mjesta predsjednika SDS-a, a ako bi mu stranka uskratila povjerenje odstupio bi i s mjesta premijera.

I Janković i Janša osumnjičeni za korupciju i zloporabu položaja

Janša je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da će tako postupiti zbog nalaza protukorupcijske komisije koja je ustvrdila kako Janša nije mogao pojasniti raskorak u stanju svoje stvarne imovine i financijskih računa i stanja koje je kao političar prijavio komisiji prema odredbama zakona o suzbijanju korupcije i integritetu javnih službenika.

Neke od tvrdnji koje je komisija iznijela u svom izvješću Janša je nazvao "manipulativnim" dodavši kako se radi o pokušaju diskreditacije i njegove političke likvidacije. On priznaje samo da je kasnio s nekim dokumentima koje je trebao predati komisiji.

"Da je sve ono što piše u izvješću protukorupcijske komisije točno, ja ne bih ni smio biti na ovoj funkciji", rekao je Janša ustvrdivši kako nije točno da komisiji nije dao objašnjenja o stanju svoje imovine, a imovina odgovara onome što je zaradio u zadnjih 30 godina.

Janša je ocijenio nekorektnom izjavu predsjednika parlamenta Gregora Viranta, predsjednika Građanske liste, jedne od pet stranaka iz Janšine koalicijske Vlade, kako bi zbog navoda protukorupcijske komisije sa svojih položaja trebali odstupiti Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Kod Jankovića, koji vodi najjaču parlamentarnu stranku Pozitivna Slovenija, istraga je također pokazala veliko odstupanje između stvarne i prijavljene imovine, zbog čega postoji sumnja da neki njegovi prihodi potječu od lobiranja i poduzeća koja su radila s općinom Ljubljana, čime se našao u sukobu interesa.

Janša je Slovenskoj televiziji rekao da se iza objave protukorupcijske komisije skriva "politička igra", te izrazio sumnju da će Virantova stranka pokrenuti u parlamentu postupak njegove smjene s mjesta predsjednika Vlade čak i u slučaju da mu SDS u srijedu izglasuje povjerenje kao predsjedniku stranke i Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:05