NA RUBU DUŽNIČKE KRIZE

Bez vlade, pred ponorom: U Srbiji se svaki mjesec isplati više mirovina nego plaća

Nakon završetka kampanje i izbora na vidjelo izlaze podaci koji prikazuju katastrofalno stanje u gospodarstvu

BEOGRAD - Otkazi, zamrzavanje penzija i plaća, povećanje stope PDV-a s 18 na 22 posto samo su najhitnije mjere koje mora poduzeti vlada Srbije ako želi spriječiti bankrot zemlje. Srbija je na rubu dužničke krize: ako ništa ne poduzme, javni će dug do kraja godine preći 55 posto BDP-a, deficit će narasti na šest posto BDP-a, uz 2,5 milijardi eura koliko će se država morati zadužiti da bi otplatila ranije dugove, alarmirao je ovih dana javnost Fiskalni savjet Srbije, pozivajući na najhitnije reforme.

Povratak MMF-a

Prije par dana i MMF je pozvao Srbiju da javni dug svede na 45 posto BDP-a i da poveća stopu PDV-a, koja je među najnižima u regiji. Zbog pretjerane državne potrošnje u predizbornoj kampanji, MMF je početkom godine zamrznuo aranžman sa Srbijom, ali sada ga prizivaju sve važnije stranke u državi. Od početka godine dinar neprestano gubi na vrijednosti: krajem tjedna tečaj se popeo na 117 dinara za euro, što je 11 posto više nego početkom godine, a 17,5 posto na godišnjoj razini. Upravo po neprestanom padu dinara građani Srbije najbolje shvaćaju da stvari u ekonomiji stoje loše, protumačio je analitičar tjednika Vreme Dimitrije Boarov. Znatan dio tog pada upadljivo je postao vidljiv tek nakon izbora, istaknuo je Boarov. Guverner Narodne banke Dejan Šoškić poručio kako je nužno da Srbija što prije dobije novu vladu i parlament, jer je bitno da se promijene određeni zakoni kako bi se provele reforme i nastavila suradnja s MMF-om.

Crna računica

Fiskalni savjet je tročlano nezavisno tijelo osnovano na temelju Zakona o budžetskom sistemu kojim je krajem 2010. propisana zakonska granica od 45 posto za zaduživanje zemlje.

“Odustajanje od štednje značit će krizu javnog duga, inflaciju, nekontroliran pad dinara, pad zaposlenosti i standarda”, istaknuo je Pavle Petrović, predsjednik Fiskalnog savjeta. Nezaposlenost, i to ona anketna po kojoj se u zaposlene računaju i oni koji nemaju posao ali recimo nekome pokose livadu za neki novac, krajem prošle godine u Srbiji je iznosila 23,7 posto (u Hrvatskoj 13,9 posto), dok stopa zaposlenosti iznosi samo 35,3 posto. Registrirana nezaposlenost dosegla je skoro polovinu onih službeno zaposlenih: 750.000 je nezaposlenih, a 1,734.000 je zaposlenih. Zajedno s onima koji rade na crno, u Srbiji radi oko 2,2 milijuna ljudi. Kako kasne plaće, a dio zaposlenih ne dobije ih mjesecima, broj onih koji primaju penziju od veljače je veći od broja onih koji primaju plaću.

‘Socijalni genocid’

Da bi se izbjegla kriza, buduća vlada bi pod hitno morala uštedjeti milijardu eura, kako bi se deficit u 2013. sa 6,2 posto smanjio na tri posto BDP-a. Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović pozvao je buduću vladu da odmah smanji plaće i poveća PDV.

“Zamrzavanje penzija ne dolazi u obzir, a još manje njihovo smanjivanje”, oštro je poručio predsjednik stranke umirovljenika Jovan Krkobabić. On je bitan politički čimbenik jer je potpredsjednik odlazeće vlade Srbije, a vjerojatno će biti i u novoj jer je na prošlim izborima sudjelovao u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije Ivice Dačića. Prosječna penzija iznosi 213 eura pa bi zamrzavanje dok dinar i dalje pada značilo “socijalni genocid jer bi ljudi umirali od gladi”, zavapio je Krkobabić.

Nezaposlenost probila granicu od 24 posto

1,3 posto pao BDP u prvom kvartalu, Srbija službeno u recesiji jer je padao i u zadnjem kvartalu lani

0,5 posto rasta BDP-a u ovoj godini prognozira MMF, lani rastao 1,6 posto

srpski BDP je 35 posto prosjeka EU

55 posto BDP-a iznosit će javni dug do kraja godine bez hitnih reformi

6 posto BDP-a na kraju godine iznosit će proračunski deficit

1,734.000 zaposlenih

1.689.124 penzionera

55.031 zaposlenih plaće ne dobiva ili im kasni

18 posto firmi redovno isplaćuje plaće

24.297 dinara ili 213 eura iznos prosječne penzije

42.215 dinara ili 370 eura iznos prosječne plaće

24 posto anketna stopa nezaposlenosti (2008. je bila 14,7 %)

500.000 radnih mjesta izgubljeno od 2008.

750.000 nezaposlenih na burzi

Četiri koraka koja čekaju novu srpsku vladu:

Povećanje PDV-a

Palijativna mjera za punjenje ispražnjenog proračuna, za kojom je posegla i Hrvatska, čeka i Srbiju. Očekuje se da će PDV sa 18 biti dignut na 22 posto.

Zamrzavanje plaća i mirovina

Zamrzavanjem plaća u javnom sektoru ove i iduće godine Srbija bi mogla uštedjeti između 200 i 300 milijuna eura.

Otpuštanja u javnom sektoru

Procjenjuje se kako u javnom sektoru Srbije radi oko 550.000 ljudi. Najavljuje se smanjenje tog broja za oko pet posto.

Mirovinska reforma

Srbija ima 1,734.000 zaposlenih te 1,689.124 umirovljenika. Kako više od 50 tisuća zaposlenih ne dobiva plaću, u Srbiji se o isplati više mirovina nego plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:40