MEDIJE NAZVAO PLAĆENICIMA, A OPORBU IZDAJNICIMA

Dodik optužio američkog veleposlanika za urotu: 'Žele me ukloniti, stiže novac za neko proljeće'

'Očevidno je da određena zapadna veleposlanstva daju novčanu potporu nevladinom sektoru i izravno plaćaju medije u RS', kazao je Dodik.
Banja Luka, 260209.Milorad Dodik, Premjer srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako neka veleposlanstva zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini pripremaju njegovo rušenje s vlasti spomenuvši pri tom američkog veleposlanika, dok je medije koji mu nisu skloni nazvao plaćenicima a oporbu izdajničkom.

U intervjuu entitetskoj novinskoj agenciji SRNA čije dijelove u četvrtak prenose lokalni mediji u BiH, Dodik je izjavio kako u RS pristiže novac "kako bi se spremilo neko proljeće" s krajnjom nakanom da se njega ukloni s vlasti a entitetu smanje postojeće ovlasti.

"Očevidno je da određena zapadna veleposlanstva daju novčanu potporu nevladinom sektoru i izravno plaćaju medije u RS", kazao je Dodik.

Potužio se kako su stoga neki mediji objavili tek kratke izvatke s njegove novogodišnje konferencije za novinstvo, dajući pri tom znatno veću pozornost kritikama na račun aktualne vlasti u RS koju iznose nevladine organizacije.

Izrijekom je pomenuo privatnu BN televiziju čije je sjedište u Bijeljini a posjet američkog veleposlanika u BiH Particka Moona toj medijskoj kući opisao je kao dokaz postojanja međunarodne urote.

"Oni (BN televizija) su shvatili kako je dolazak američkog veleposlanika za njih sigurnost da rade što hoće", kazao je Dodik pojašnjavajući kako zaključuje da je veleposlanik Moon s vodstvom bijeljinske televizije postigao "dogovor o nekim stvarima".

"Televizija BN postala je informativni centar stranaca u RS", kazao je Dodik čudeći se što se se uz svaku izjavu predstavnika vlasti u programima te medijske kuće daje i mišljenje onih koji se vlasti protive.

Iz BN televizije na te su objede reagirali priopćenjem u kojemu su odbacili Dodikove kritike nazvavši ih izravnim napadima na slobodu medija i pokušajem miješanja u uređivačku politiku.

Dodik drži kako se postojeće poteškoće na socijalnom i ekonomskom planu pokušavaju iskoristiti da bi se ishodile poltičke promjene.

Dodik je začuđen i činjenicom da policajci i zaposleni u prosvjeti štrajkaju protiv najavljenog smanjenja plaća, konstatirajući kako oni "ne žele razumjeti društvene trendove u regiji i gospodarstvu".

Dodik tvrdi kako nezadovoljnim građanima manipulira Srpska demokratska stranka (SDS) dodajući kako je ona sama "ogrezla u svim vrstama kriminala i korupcije".

SDS i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su u koaliciji na državnoj razini, no SDS je oporba vlasti na razini RS.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako Dodikove tvrdnje drži nedostojnim funkcije koju obnaša.

"Svi koji govore istinu o stanju i problemima u RS nalaze se pod prijetnjom vlasti. To je neodrživo i na nezavisnim je medijima da se odupru takvim napadima a SDS će stati u obranu istine i javne rječi", kazao je Bosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:43