UTIŠALI MAKSKIMIR

'BAHATI HRVATI, VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET DA NAS PODCIJENITE' Škoti se naslađuju

 Ronald Gorsic / CROPIX

Thank Snod! Hvala Snodu! Nakon suza na putu do Rija konačno smo dočekali pobjedu.

Igra riječima na Scottish Sunu u subotu je hvalila spretnog strijelca s Maksimira, koji je selekciji Gordona Strachana donio prvu gostujuću pobjedu protiv respektabilnijeg suparnika nakon šest godina.

Posljednji takav pothvat pamte još iz 2007. kada je James McFadden usred Parka prinčeva srušio Francusku. “U Parizu je bilo Faddy, a u Zagrebu Snoddy”, piše Sun i dodaje kako su ovakve pobjede Škotske rijetke kao zubi u kokoši - zbog toga im se toliko vesele.

Strijelac Robert Snodgrass podsjetio je da su cijeli tjedan slušali “k***evite najave iz hrvatskog kampa” prijetnje rezultatskim poniženjem koje nije izbjegavao čak ni Igor Štimac. On im je odgovorio proživjevši “najslađu noć nogometne karijere”.

- Bahatost Hrvata poslužila nam je kao motivacija. Imamo svoj ponos, a nema boljeg načina da ljudima začepite usta nego da zgrabite željeni rezultat. Naravno da im je nedostajalo respekta. Pričali su o nama kao da smo liliputanci, a pola momčadi nam igra u Premier ligi. Mislim da Hrvati to više nikada neće napraviti, naučili su lekciju - rekao je Snodgrass.

Kolumnist Suna i bivši reprezentativni golman Andy Goram počeo je svoj komentar utakmice podsjetnikom da sreća prati hrabre.

“Hrabrost je otići podržati svoju momčad kada su je već svi otpisali kao autsajdera. Briljantnu pobjedu u Zagrebu odnijela su ‘hrabra srca’: igrači, treneri, navijači. Kad bismo barem mogli flaširati tu hrabrost, bili bismo sigurni da ćemo ugledati Euro u Francuskoj 2016.”, ističe Goram.

I škotski Daily Mail bio je raspoložen za podbadanja. “Something to Cro about”, stoji u naslovu, ili u prijevodu - “Hrvati, dali smo vam razlog da razmislite”. Većini igrača podijelili su sedmice i osmice, a stoperu Russellu Martinu devetku za “titansku predstavu kojom je pokazao da u budućnosti može biti vođa škotske obrane”.

Izvjestitelj Stephen McGowan piše da ni sami igrači nisu vjerovali što im se dogodilo. “Suprotstavili su se apokaliptičnim prognozama. Sreća je barem jednom bila na njihovoj strani, a zvijezdama nakrcana hrvatska momčad i Maksimir u petak su doživjeli nešto vrlo škotsko”, ističe McGowan.

“Pohabani i iščašeni, ali osokoljeni gromom iz vedra neba”, opisao je junake The Herald koji predlaže peticiju da Uefa kvalifikacije za Euro 2016. otvori već sutra. Ističu Strachanovu izjavu da je ovom pobjedom naciji vraćen ponos i osmijeh na lice. Kolumnist Hugh Macdonald pita se: što se to preko noći dogodilo s duhovima škotske sadašnjosti, koji su spominjali rekordne poraze i anticipirali ljeto velikih potresa?

“U dramatičnom stilu i u izvanrednoj zagrebačkoj večeri otjerali su ih urlici Tartan Armyja. Sada im možemo oprostiti što su vjerovali da Hrvati imaju halucinogene kvalitete kojima onesposobljuju suparnika”, piše Macdonald pa zaključuje: “Doista, gdje su drugdje Škoti mogli upisati svoju prvu pobjedu, nego protiv četvrte momčadi svijeta na njihovu terenu? Tako mi to radimo”. *

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:32