BIVŠI MINISTAR S OSMJEHOM NA LICU

OTKRIVAMO: ČOBANKOVIĆ NEĆE IĆI U ZATVOR, GODINU DANA ĆE RADITI ZA OPĆE DOBRO Nagodio se s USKOK-om

Bivši ministar Petar Čobanković , po svemu sudeći, neće ići u zatvor, nego će godinu dana raditi za opće dobro. Uoči današnjeg pripremnog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Planinska, optuženi Čobanković jučer je s odvjetnicima sudjelovao u napetim pregovorima o mogućoj nagodbi u uredima USKOK-a.

Kako neslužbeno doznajemo, priznanje i sporazum o kazni zapravo je dogovoren. Čobanković je odavno priznao da je na zahtjev tadašnjeg premijera Ive Sanadera sudjelovao u otkupu zgrade Stjepana Fiolića u Planinskoj po uvećanoj cijeni. Dogovorena kazna je godina dana zatvora, koja bi se, sukladno odredbama novog Kaznenog zakona, zamijenila radom za opće dobro.

Zasebna parnica

Međutim, na putu prema potpisivanju formalnog sporazuma ispriječio se imovinsko-pravni zahtjev države. Naime, u predmetu Planinska USKOK tereti optuženike da su pri kupoprodaji sporne nekretnine oštetili državu za nepunih 38 milijuna kuna. Umjesto stvarne tržišne vrijednosti od oko četiri milijuna eura, Čobankovićevo Ministarstvo regionalnog razvoja, uz odgovarajuću odluku Vlade, prihvatilo je cijenu od osam milijuna eura. Budući da je zgrada kupljena na leasing, ukupan trošak za državni proračun zapravo iznosi 11,5 milijuna eura, ili nepunih 38 milijuna kuna.

Prema optužnici, dio ilegalne zarade, oko 17,5 milijuna kuna, otišao je u džep Ivi Sanaderu, a dvije Fiolićeve tvrtke stekle su nepripadnu dobit od ukupno osam milijuna kuna. Za preostali iznos spomenute štete, koja je nastala prvenstveno zbog troškova leasinga, u konačnici bi se trebalo ići na solidarnu naknadu optuženika, ako bi došlo do osuđujuće presude.

Stoga je tužiteljstvo, kako neslužbeno doznajemo, u nagodbu s Čobankovićem željelo odmah uključiti i obvezu nadoknade dijela štete počinjene državi. No, obrana se nije slagala s takvom nagodbom, već je inzistirala da se naknada štete potražuje u zasebnom, parničnom postupku. Je li na kraju postignut dogovor i potpisan sporazum, bit će poznato danas.

- Sve ćete čuti sutra na sudu - kratko je izjavio Čobanković nakon što je jučer izišao iz prostorija USKOK-a u Gajevoj ulici. Na pitanje gdje će raditi za opće dobro, samo se nasmijao i dodao:

- Ne znam, to ne određujem ja.

Napumpana cijena

USKOK tereti bivšeg premijera Ivu Sanadera da je omogućio poznatom mesaru Stjepanu Fioliću realizaciju prodaje zgrade u Planinskoj Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne.

Optužnicom je obuhvaćen i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog biroa zbog izrade lažne procjene vrijednosti nekretnine te dvije Fiolićeve tvrtke kao pravne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:56