Policija istražuje je li Siščanin dio većeg lanca narkodilera

Objavljeno: 08.08.2007

ZAGREB - Policija je u ponedjeljak uhitila Siščanina Igora Dupala za kojega se sumnja da je povezan sa švercom 51 kilograma kokaina u teretu banana na brodu iz Coral Sea, kojim je zapovijedao kapetan Kristo Laptalo iz Dubrovnika.

Sada će konačno biti dokazano da ja nisam kriv

Dupalo bi sutra trebao biti priveden istražnom sucu u Sisku, a nakon kriminalističke obrade, koja uključuje i današnju pretragu njegova stana, moguće je da cijeli slučaj od Županijskog državnog odvjetništva u Sisku preuzme USKOK.

Hoće li se USKOK uključiti u istragu ovisi o tome hoće li se nakon ispitivanja Dupala i pretrage njegova stana pronaći dokazi koji bi eventualno upućivali na to da je dio većeg lanca ilegalnih trgovaca drogom.

Ravnatelj policije Marijan Benko danas nam nije želio govoriti o slučaju, već je samo potvrdio da hrvatska policija na slučaju Dupalo surađuje s austrijskim kolegama, a dao je naslutiti da su u kriminalističku obradu uključene i policije drugih zemalja.

Dupalo bi
danas trebao
biti priveden
istražnom sucu
u Sisku

Policija, stoga, sve dok se Dupala ne privede istražnom sucu, ne želi reći odnosi li se informacija austrijskog Interpola o 51 kilogramu kokaina doista na drogu koja je zaplijenjena na brodu dubrovačkog kapetana Laptala, te oslobađa li taj podatak kapetana, ili će se eventualno ispostaviti da su Dupalo i Laptalo u vezi.

Laptalo, s kojim smo danas uspjeli stupiti u kontakt, tvrdi da je prvi puta čuo za postojanje Igora Dupala kada su mu grčki odvjetnici otkrili postojanje informacije austrijskog Interpola. Kao argument da nema nikakve veze sa 33-godišnjim Siščaninom, Laptalo je istaknuo potez njegovih odvjetnika.

Oni su, naime, zatražili da grčki sud uputi zamolbu hrvatskom Ministarstvu pravosuđa da pribavi ispis svih razgovora s mobitela kapetana Laptala, što bi dokazalo da nije imao sumnjivih kontakata.

Nakon vijesti o Dupalovom uhićenju dubrovačaka gradonačelnica Dubravka Šuica rekla je da se već tijekom današnjeg jutra interesirala kod ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina što se radi glede pitanja sumnji austrijskog Interpola.

- Ministar mi je samo rekao da je Dupalo uhićen i kako mi ništa više ne može reći u interesu istrage - kazala je Šuica koja je prije dva tjedna pisala prvoj dami Grčke May Panou Papoulias apelirajući da svojim ugledom i utjecajem pomogne u rasvjetljavanju slučaja Laptalo i dokazivanju njegove nevinosti.

Šuica još nije dobila odgovor od grčkih vlasti, no izjavila je kako je nakon godišnjih odmora koji sada traju u Grčkoj, spremna otići tamo i sastati se s dubrovačkim pomorcem, ali i grčkim dužnosnicima jer je uvjerena da Laptalo, kojeg i osobno poznaje, nema veze sa švercom kokaina.

Cijela priča trebala bi biti jasnija već u narednih nekoliko dana, kada će biti poznato što je policija uspjela otkriti u kriminalističkoj obradi protiv Igora Dupala. Premda je Dupalov dosje u Hrvatskoj, osim nekoliko sitnijih prekršaja, potpuno čist, njegovo se ime povlačilo po sudskim spisima Venezuele.

Tako se na internetu može pronaći službeni dokument Visokog suda Venezuele u kojemu stoji da je hrvatski državljanin Igor Dupalo još 2003. godine uhićen u zračnoj luci venezuelanskog grada Maiquetija u pokrajini Vargas, te da je uhićen s više od dva kilograma kokaina u torbi, ali i da je oslobođen optužbe i pušten na slobodu. Optužnica je Dupala teretila za pokušaj krijumčarenja droge.

U njoj stoji da su dužnosnici za borbu protiv krijumčarenja droge, Odjela za znanstvenu i kriminalističku istragu, koji na tom međunarodnom aerodromu provode kontrolu putnika, uočili Dupala. On se prilikom ukrcavanja u avion za Frankfurt kompanije Lufthanse ponašao nervozno, pa su ga zaustavili.

Zatražili su od njega putovnicu te ga odveli na policiju i pregled prtljage. Isti dokument Visokog suda Venezuele ukazuje na to da je Dupalova prtljaga zaustavljena prije ukrcavanja u avion, jer su se na rendgenskom pregledu uočile sumnjive sjene, zbog čega se smatralo da bi se moglo raditi o drogi.

Pretragu je obavio Odjel protiv narkotika Nacionalone garde, koji je utvrdio da stjenke kovčega imaju dvostruko dno i da su iza jedne crne plastike skrivena četiri paketa zalijepljena sivom trakom. Kada je u paketićima napravljena rupa, ispao je bijeli prah, za koji se nakon analize ispostavilo da se radi o kokainu težine 2519 grama i čistoće 71,9 posto.

Protiv Dupala se u Venezueli vodio sudski postupak, no završio je njegovim oslobađanjem. Razlog puštanja Dupala na slobodu, navodi se u dokumentu, bili su nedovoljni dokazi i nepojavljivanje svjedoka optužbe. Naime, sudu se odazvao jedino policijski sužbenik, što je bilo nedovoljno da se na temelju njegova iskaza donese osuđujuća presuda.

Nepoželjni gost u Venezueli

Neslužbene informacije iz dobro upućenih izvora govore da je Dupalo dobio reputaciju nepoželjnog gosta u Venezueli. Naime, ova ga je zemlja nakon puštanja iz pritvora deportirala. Dopis austrijskog Interpola grčkim kolegama spominje da je Dupalo u Venezueli bio zatvoren tri i pol godine zbog ilegalne trgovine drogom.

Austrijanci smatraju da su Dupalu od te venezuelanske epizode ostale dobre veze u tamošnjem narkomiljeu.

Isto tako, odaslana je informacija da kokain koji Dupalo spominje u informaciji koju su presreli, vuče podrijetlo iz Venezuele.


Poznanici: Kivi nakon Venezuele živi mirno

SISAK - Većina stanovnika naselja Brzaj danas je s nevjericom prepričavala navode iz Jutarnjeg da je njihov susjed Igor Dupalo, kojeg većina zna po nadimku Kivi, povezan sa 51 kilogramom kokaina s broda kapetana Laptala. Njegovi roditelji odbili su razgovarati s novinarima, a previše rasploženi nisu bili ni njegovi prijatelji. Ipak, Kivijevi poznanici kažu da su proteklih godinu dana znali često viđati Igora u kvartu, ali nitko ga nije povezivao s drogom.

Kažu da je nakon povratka iz Venezuele živio smirenim životom te da su ga često znali viđati tijekom vožnje na biciklu po gradu. Navodno je donedavno živio s roditeljima, a poznanici kažu kako je ovih dana Kivi negdje na jadranskoj obali. Doznajemo i da je Igor, koji se kao 16-godišnjak priključio HV-u i prošao brojna ratišta, ranjen kao pripadnik Vojne policije u Posušuju te da je već nekoliko godina u vojnoj mirovini kao invalid Domovinskog rata.   
  

Veze Hrvata i venezuelanskih narkokartela

U posljednjih godinu dana sve je više zapljena droge u kojoj su povezani hrvatski šverceri s narkokartelima u Venezueli, odnosno s kokainom koji potječe iz te južnoameričke države. Do sada su naši kuriri i veletrgovci drogom najviše surađivali s "kolegama" u Kolumbiji.

1 Hrvat Marijan Blažević te Crnogorci Marko Tatar i Danijel Radonjić uhićeni su u srpnju ove godina kod otoka Martinik na Karibima dok su u jahti prevozili 275 kg kokaina prema Crnoj Gori. Drogu su ukrcali na otoku Daisy u Venezueli.

2 Oko 483 kg kokaina, vrijednog više od 40 milijuna eura, zaplijenili su makedonski policajci na hrvatskom brodu Lošinj 1. siječnja 2007. Kontejneri s drogom ukrcani su na brod u studenom 2006. u Venezueli.

3 Čeh Rostislav Zsigmund (34) švercao je iz Venezuele preko Zagreba u Prag 4 kilograma kokaina. Uhićen je zajedno s Talijanom Marcellom Battagliom (64) u motelu Srebrnjak u rujnu prošle godine.     (M. Pe.)


Tina Lakić i Ivanka Toma

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr