Poručio mi je: 'Imam te svako jutro na nišanu'

Objavljeno: 26.05.2007

Ako ti je stalo do života i obitelji, ostavit ćeš 200.000 eura... Imam vezu na policiji... Ubijo sam i meni je ubit čovjeka kao popit čašu vode. Znam sve o tvom kretanju i imam te na nišanu... Sa 200 metara te mogu skinuti,   pucanj se neće čuti jer imam prigušivač. Niko me neče otkriti..."

Bio je četvrtak, 10. svibnja. Željko Mikulić, 55-godišnji vlasnik restorana Kaptolska klet nasuprot zagrebačke prvostolnice, slušao je sadržaj prijetećeg pisma kojim je njemu tada nepoznati ucjenjivač njega i njegovu obitelj odabrao kao metu. Pismo koje ga je držalo deset dana u neizvjesnosti čitala mu je Dunja Kuna, koja je zaposlena kao knjigovotkinja u restoranu.

- Prošao je uobičajeni jutrošnji ritual u ispijanju kave i opuštanju s djelatnicima ispod lipe u vrtu restauracije uz priču i smiijeh. Nakon toga, pregledala sam pristiglu poštu i izdvojila pismo koje je izgledalo kao privatno. Na bijeloj kuverti pisaćim strojem bio je napisan naziv restorana i imena supružnika Mikulić. Pismo je imalo poštansku marku i žig nekog od zagrebačkih poštanskih ureda. Otvorila sam ga i pričekala da ga nasamo pročitam sa Željkom. Rekla sam mu da se radi o prijetećem pismu i da anonimni ucjenjivač traži da u nedjelju 20. svibnja u 20 sati ostavi novac u plavom sandučiću u Ulici kneza Višeslava 14.

Ako ti je stalo do života i obitelji, ostavit ćeš 200.000 eura... Imam vezu na policiji...

Ubijo sam i meni je ubit čovjeka kao popit čašu vode. Znam sve o tvom kretanju i imam te na nišanu... Sa 200 metara te mogu skinuti,  pucanj se neće čuti jer imam prigušivač

Doimalo se kao da ga je pisao stranac koji ne zna dobro hrvatski jer je bilo puno pravopisnih grešaka. No, možda je to bilo namjerno. Primijetila sam kako se Željkov izraz lica mijenja. Uhvatio se za glavu i rekao: "O, mater mu!". Jer, radilo se o prijetnji njemu, obitelji. No, nije dvojio. Istog trenutka, iako mu je ucjenjivač zaprijetio da ne smije obavještavati policiju, rekao je: "Ja ću zvati policiju!" - ispričala nam je Dunja Kuna, koja je uz svojeg poslodavca jedina znala za ucjenjivačko pismo i koja je u nedjelju 20. svibnja imala važnu epizodnu ulogu. Bila je u stalnoj vezi sa Željkom i policijom, a istovremeno je zadržavala Željkovu suprugu na sigurnom mjestu u prijateljskom posjetu.

Obitelj Kuna ugostila je Snježanu Mikulić, suprugu ucijenjenog koja ju je suprug nastojao poštedjeti drame kroz koju je prolazio. Sada, kada je sve završeno i na potezu je pravosuđe, Željko Mikulić otkrio nam je nepoznate pojedinosti drame kroz koju je prolazio:

- Nazvao sam Đoku Tepšu u MUP (pomoćnik ministra unutarnjih poslova nap. a.), kojeg sam osobno poznavao i rekao mu za pismo. Odmah je došao, pročitao pismo i obavijestio Marijana Benka, ravnatelja policije. Kad su on i njegovi kolege pročitali pismo, rekli su mi da im se okrenuo želudac. Odmah sam pristao na suradnju s policijom i otada sam sve radio po njihovim uputama. Prva četiri dana neizvjesno je bilo tko mi prijeti. No, ucjenjivač je četvrti dan bio neoprezan i pokazao se. Imao je  suradnike, ali kad se znalo o kome se radi, bilo je lakše postaviti se. Iako sam tisuću puta stavljao život na kocku, nikad nisam očekivao takvu prijetnju. U prvi trenutak bio sam paraliziran - priča nam vlasnik poznatog zagrebačkog restorana koji je prije tri godine kupio od Marinka Bobana, oca poznatog nogometaša "vatrenih".

- U ratu sam prošao sva bojišta. Kad sam nabavljao oružje za obranu Hrvatske po Europi, lovila me CIA. U vrijeme kad je Jugoslavenska ratna mornarica držala blokadu uspio sam u riječkoj luci, pred nosom JNA i Udbe, organizirati iskrcaj pošiljke oružja s broda koji je išao uz bok danskog teretnog broda. Oružje je prekrcano na kamione i konvoj oružja došao je u Slavoniju... - ispričao nam je o svojim ratnim avanturama Đakovčanin Mikulić, bivši emigrant. No, kazao nam je, da iako je početkom devedestih bilo dramatičnih situacija, kada je bio spreman aktivirati i bombu ako bi nešto pošlo po zlu u transportu konvoja oružja, nije bio u sličnoj situaciji. Prijetnje je shvatio ozbiljno, kao i policija. No, odlučio je ne popustiti ucjenama. Diskretna policijska pratnja i brifinzi uoči predaje pošiljke bili su svakodnevica kaptolskog ugostitelja, a nitko nije smio primijetiti promjenu u uobičajenom dnevnom redu, poslovanju, privatnosti. Policijski su inspektori ispitivali Mikulića je li dobivao prijetnje, sumnja li na koga. Sada je sve to prošlost, kao i noćne more njegove supruge.

Sandučić na kojem je ostavljena kuverta s novcem u dogovoru s policijom  

- Ona nije znala za pismo, ali je osjećala opasnost. Čak je dva dana prije primopredaje kuverte usnula da smo u opasnosti - prepričao nam je ucjenjivani ugostitelj. No, tih dana ni Željku ni Dunji nije bilo lako. Morali su se vladati normalno kao i prije kako nitko ne bi posumnjao što se događa i u kakvoj su opasnosti. Ucijenjivač nije smio 'provaliti' da surađuju s policijom. Budući da on ne vidi, morao je naučiti i memorirati cijeli put od Kaptolske kleti do Ulice kneza Višeslava 14 i plavog sandučića gdje je trebao ostaviti kuvertu. U subotu 12. svibnja policija mu je nacrtala "trasu".

- U subotu iza podneva krenuli smo od Kaptolske kleti, pa Vlaškom i Draškovićevom do Sheratona. Putem smo se zafrkavali i Željko je rekao da hodamo u cik-cak da malo zbunimo snajperista. Kad smo primijetili da nas prate, nije nam više bilo do smijeha. Kad smo prošli "trasu", Željko je memorirao put i položaj sandučića - ispričali su nam Mikulić i Dunja Kuna.  Bila je to situacija kada se Dunja prvi put u tih deset dana rasplakala.

- Gledala sam ga kako ide sa štapom i kako udara u kontejner, ogradu. No, Željko je bio uporan u tome da ide sam i da ja nisam uz njega jer su i ucjenjivači tražili da u nedjelju, kad bude predavao kuvertu, nitko ne bude pokraj njega.  

Na fiksni broj Mikulić je primio i nekoliko poziva.

- Netko je zvao na broj restorana u nedjelju kad sam trebao predati novac. Rekao je: "Je li to Željko Mikulić?" "Da, izvolite", odgovorio sam. Šutio je nekoliko trenutaka i potom spustio slušalicu. Znao sam da je to on, ali više se nisam bojao. Jedva sam čekao da akcija počne. Pismo nije ostavljalo dvojbu o tome što me očekuje ako ne ispunim njegove uvjete - ispričao nam je Mikulić. Potom nam je potanko opisao nedjelju 20. svibnja 2007., koju će pamtiti dok je živ.

Memoriranje trase

Mikulić je uz pomoć Dunje Kune naučio put kojim je trebao odnijeti novac
 


- Ustao sam oko 7 sati. U 11 sati sam bio na misi u crkvi u Palmotićevoj ulici. Ispovjedio sam se i pomolio. Jer, u meni se tih dana razvijao osjećaj mržnje, a nisam želio da mi u srcu ostane mržnja. Oko 12.30 vratio sam se u restoran, pojeo lagani ručak. Već oko 15 sati bio sam na fitnessu u Sheratonu i zadržao sam se do 18 sati. Nakon toga sam bio hladan k'o špricer. Vratio sam se u restoran. Slijedio je kratak brifing s policajcima. Bilo je među njima nekih novih. Uzeo sam torbu s novcem. Prošao sam kroz restoran da me vide. Ucjenjivačev suradnik je sjedio u vrtu i javio mu mobitelom da sam krenuo. Išao sam pješice do Sheratona pa do Kneza Višeslava.

Tko je iznuđivač Mladen Caganić

Mladen Caganić (35), dugogodišnji policijski znanac jer ima 136 kaznenih prijava, prema priči koju je ispričao policajcima od Mikulića je tražio 200.000 eura jer je, kako je rekao, bio žrtva kamatara. Navodno im je bio dužan 30.000 eura.

Caganić je u četvrtak doveden na zagrebački Općinski sud, gdje mu se sudi zbog dviju provalnih krađa zlatnine. Policija je nakon njegova uhićenja našla i mobitele i kartice koje je koristio kad je zvao Mikulića u restoran, set ključeva, odvijač, revolver i streljivo. Uoči rasprave u Općinskom sudu od suca Milenka Đakovića tražio je odgodu suđenja. Pisao je kako bi mogao dobiti otkaz jer se nedavno zaposlio nakon izlaska iz zatvora. No, već u nedjelju je ponovno bio iza rešetaka. Caganić je poznat i po tome što je prilično neuvjerljivo svjedočio u postupku protiv Franje Katavića za krivotvorenje putovnica za Antu Gotovinu, Hrvoja Petrača i Libera Matekovića. 
Došao sam do sandučića. U jednom trenutku sam osjetio po kamenčiću pod nečijom petom da mi želi prići. Imao sam osjećaj da im nije cilj da ostavim novac, nego da me putem presretnu i otmu mi torbu. Stigao sam kod sandučića u 20.20 sati, a trebao sam ondje stajati 20 minuta. Osjećao sam da mi je netko iza leđa, da se predomišlja, odustaje pa se vraća. Postavio sam se tako da mi pokuša oteti aktovku iz ruke jer sam se htio suočiti s čovjekom koji si je uzeo za pravo da 'likvidira' mene i moju suprugu.

Čuo sam i zveckanje bicikla, kako je stao i opet odustao. Jedva sam se suzdržavao da ne krenem na njega. Morao sam se držati uputa, ostavio sam kuvertu i vratio se istim putem natrag. U slučaju da ucjenjivač odustane, morao sam se vratiti po kuvertu i ponoviti isti put. Najveća panika me uhvatila oko 21 sat.

Nazvala je Dunja i rekla kako više ne može zadržati moju suprugu koja je željela doći k meni. "Dunja, moraš je zadržati jer akcija još nije gotova!" No, hvala Bogu, ubrzo nakon toga  nazvao me inspektor koji je vodio akciju i rekao: "Gospodine Mikuliću, gotovo je, uhvatili smo ga!"

Došao je do Sheratona gdje smo čestitali jedni drugima na uspješno završenoj akciji. Inspektor je rekao kako je osjetio olakšanje kada je ucjenjivač uzeo kuvertu s novcem jer tek tada su ga mogli uhititi. Ucjenjivač se suprotstavljao i pokušao pobjeći, ali momci iz specijalnog odjela bili su presnažni za njega - ispričao nam je Mikulić. Tada je prvi put čuo za ime Mladena Caganića, koji ga je ucjenjivao.

- Vjerojatno je pretpostavljao da sam imućan i da će od mene lako izvući novac - rekao je naš sugovornik. Iako nije želio da ova priča izađe u javnost, otkrio nam je  i motiv zbog kojeg ju je pristao ispričati:

- Želim potaknuti sve one koji se nađu u sličnoj situaciji da to prijave policiji. Iz vlastita iskustva mogu reći da su policajci sve profesionalno odradili i to više nije policija iz ranih 90-ih. Ovo je sada profesionalna, dobro obučena i školovana policija. Imao sam povjerenje u njih, što je na kraju i rezultiralo uhićenjem. Mogao sam ja to sam rješavati, ali nisam htio ići zlom na zlo. Odlučio sam da ću policijskom odjelu koji je izveo ovu akciju donirati opremu koja im je trenutačno nužna, a u restoranu ću im prirediti banket. Bit će to izraz moje zahvalnosti za profesionalno obavljen  posao - rekao nam je na kraju Mikulić.

Prijeteće pismo

Dunja Kuna, knjigovotkinja Kaptolske kleti prva je vidjela pismo.

Željko Mikulić od supruge je skrivao dramu koja se događa, ali ženska intuicija je bila jača.

 - Ona nije znala za pismo, ali je osjećala opasnost. Čak je dva dana prije primopredaje kuverte usnula da smo u opasnosti, priča Željko.

Potom su uslijedili i telefonski pozivi o primopredaji novca, ali i suradnja s policijom koja je rezultirala uhićenjem ucjenjivača. 


Kupovao sam oružje za našu vojsku i ponosim se time

Željko Mikulić nije nepoznat u hrvatskim medijima. Prije nekoliko godina dovodilo ga se u vezu s tajnim računima koji su otvoreni devedesetih za nabavu oružja u austrijskim bankama u Villachu, nazivalo ga se ratnim profiterom. O tom dijelu svoje biografije on kaže:

- Pobjesnim na takve napise. Ja sam kupovao oružje  i ponosim se time! Kupovao sam ga i plaćao svojim novcem, a zauzvrat ništa nisam dobio. Ranih devedesetih trenirao sam prvu specijalnu postrojbu. Osnivao sam 108. i 157. brigadu. Bio sam pomoćnik zapovjednika obrane Posavine i jedini nisam htio uzeti plaću za svoj rad. A danas nemam ni spomenicu iz 1991.

Bio sam poduzetnik i prije rata, imao sam pilanu u Slavonskom Brodu, a kad je tržište propalo, radio sam kao broker u Londonu i Americi. U ovaj sam ugostiteljski posao ušao radi osiguranja egzistencije svoje obitelji. No, i ovdje me ucjenjuju, ali na drugi perfidniji način. U restoranu ima 36 zaposlenih. Sada, kada je turistička sezona, posao ide dobro, a nitko ne pita kako je zimi, kad dižem bankarske kredite radi podmirenja svih obveza - rekao nam je Mikulić. 


Reketareni tajkuni šutjeli o prijetnjama

Za Odjel organiziranog kriminaliteta PU Zagrebačke prijeteće pismo koje je primio Zdravko Mikulić bilo je, kažu, rutinski odrađen posao.

Takvih je pisama 15-ak godišnje, a vjerojatno je prava brojka mnogo veća. Policija je u dogovoru sa žrtvom u kuvertu stavila određeni iznos, popisala novčanice i iznuđivač je uhićen u trenutku kad je preuzeo kuvertu s novcem.

Policija ističe kako je jedini način da se takvim drznicima stane na kraj prijava i suradnja s policijom. I do njih dopiru priče o tome kako iznuđivači prijete da imaju "svoje ljude" u policiji. U slučaju iznude Zdravka Mikulića ništa nije procurilo, no teško je jamčiti da ponekad poneka informacija, s obzirom na broj uposlenih, i ne procuri.

Proteklih nekoliko godina policija je riješila nekoliko značajnih iznuda i otmica, a najpoznatiji je slučaj otmice malodobnog sina generala Vladimira Zagorca. PU osječko-baranjska riješila je i slučaj iznude vlasnika osječkog autosalona u suradnji s USKOK-om.  Zbog prijetnji smrću pod zaštitom je neko vrijeme diskretno bio i Franjo Luković, direktor Zabe, kao i njegova obitelj. Imena Luke Rajića, Pave Zubaka i Antuna Đačića kao žrtava ucjenjivača koji su platili reket, ali to nikad nisu prijavili policiji, nego su opovrgavali, provlačila su se kroz medije bez službene potvrde. Jedino je nakon bombaškog napada u rujnu 2004. godine Zdravko Dimač, predsjednik Uprave Bilokalnika, pričao o tome kako je iznuđivačima tri puta nosio označeni novac. Zbog reketa je bejzbolskom palicom pretučen i vlasnik tvrtke WGW, Srećko Vargek. Bivši poslovni partner i prijatelj ubijenoga nogometnog menadžera Dine Pokrovca, Ico Popovski, nedavno je osuđen jer je pokušao iznuditi novac od njegove udovice.   Dušan Miljuš

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr