IMAJU MOGUĆNOST ODBITI DATI SUGLASNOST

Još nije sigurno da će Čačić u hrvatski zatvor. O tome će odlučiti Županijski sud u Zagrebu!

Posebice ako hrvatski sud napravi značajnije korekcije kazne koju je Čačiću izrekao sud u Mađarskoj
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Hoće li bivši potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić zatvorsku kaznu iz Mađarske zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih služiti u Hrvatskoj, još uvijek je pod debelim znakom pitanja.

Posebice ako hrvatski sud napravi značajnije korekcije kazne koju je Čačiću izrekao sud u Mađarskoj.

Čeka se Županijski sud

Naime, iz Mađarske je ovoga tjedna stigla tzv. prethodna suglasnost da Čačić kaznu služi u hrvatskim zatvorima. Na taj način, mađarsko Ministarstvo pravosuđa zadržalo je mogućnost da ukoliko ne bude zadovoljno ishodom postupka u Hrvatskoj, odbije dati konačnu suglasnost. Neslužbeno nam je to potvrđeno i u Ministarstvu pravosuđa RH.

Čačić je u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora s time da druga polovica kazne može biti zamijenjena uvjetnom. Dakle, 11 mjeseci zatvora i 11 mjeseci uvjetne kazne. Nakon što je iz Mađarske stigla prethodna suglasnost da Čačić izdržava kaznu u Hrvatskoj, nadležni hrvatski sud, a budući je Čačić prijavljen u Zagrebu, radi se o zagrebačkom Županijskom sudu, zakazuje raspravu na kojoj se neće raspravljati o Čačićevoj kaznenoj odgovornosti već samo o izrečenoj kazni.

Mađarski uvjet

Najveće promjene mogle bi se dogoditi kada u Hrvatskoj za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom ne bi bila predviđena kaznena sankcija kakva je Čačiću izrečena u Mađarskoj. No, tome nije tako. Ali, Županijski sud ipak može izreći Čačiću blažu kaznu. Teža ne dolazi u obzir. Kazna ne smije biti stroža od one koju je dobio u Mađarskoj.

Teoretski, Županijski sud može Čačiću kaznu pretvoriti u uvjetnu. Međutim, pitanje je kako bi na to reagirala mađarska strana, koja je odgodom davanja suglasnosti da Čačića potpuno prepusti hrvatskom pravosuđu očito željela pokazati da je značajnije korekcije izrečene kazne neće zadovoljiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:52