TUNISKE DJEČJE NOVINE

Dječji magazin u Tunisu zgranuo javnost: Učili djecu kako pravilno napraviti Molotovljev koktel i baciti ga

TUNIS - Najpopularniji dječji magazin u Tunisu Qaws Quzah (Duga) dolio je ulje na vatru u ionako uzburkanom islamskom svijetu, gdje su se nakon Arapskog proljeća mnoge stvari dodatno radikalizirale. Magazin koji je namijenjen djeci od pet do petnaest godina objavio je detaljne upute o sastavljanju i primjeni Molotovljeva koktela. U uputama su navedeni svi sastojci kojima se puni boca koja bi potom bila bačena na potencijalnog neprijatelja.

Zgranuta javnost

Na kraju teksta piše i kako Molotovljev koktel upotrijebiti a da onaj koji ga baca sam sebe ne spali. Samo objavljivanje izazvalo je zgražanje u većem dijelu tuniske javnosti, koja je relativno mirnim putem svrgnula svog dugogodišnjeg diktatora Bena Alija.

U Tunisu je trenutno na vlasti umjereno islamistička stranka Ennahda, no postoji puno radikalnih islamističkih grupacija koje se ne mire s postojećim stanjem stvari i žele uzurpirati vlast bilo kojim sredstvima, uključujući i upotrebu nasilja. Zbog toga je tunisku javnost još više uzrujalo objavljivanje uputa za pravljenje terorističkog oružja u dječjem magazinu.

Finci mu dali ime

Ministarstvo za žene i obitelj najavilo je da će tužiti izdavača i glavnog urednika časopisa te da će sud uskoro odlučiti o osnovanosti tužbe. Molotovljev koktel dobio je ime po sovjetskom ministru vanjskih poslova Vječeslavu Molotovu.

Bocu napunjenu benzinom, koju su bacali na neprijateljske vojnike, tako su nazvali Finci kada ih je SSSR napao 1940. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:32