PLAN ZA PRIVATIZACIJU

Bivši revizori Hypo banke bit će savjetnici za prodaju HPB-a

Vlada je jučer izabrala savjetnike za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke . Bit će to zajednica ponuditelja koju čine Confida - Revizija iz Zagreba i Confida Klagenfurt, austrijske odvjetničke kuće Schonerr i CD Invest Consult.

Upravo je Confida bila revizorska kuća Hypo banke u razdoblju koje se i danas istražuje zbog brojnih malverzacija te austrijske banke.

Milanovićev osvrt

Troškove svojeg savjetovanja izabrana zajednica procijenila je na 10,4 milijuna kuna, što je jeftinije od onoga što su nudili BDO Croatia iz Zagreba i Lagerkvist & Partners iz Švedske, predavši usto i nepotpunu dokumentaciju. Stoga su hrvatsko-austrijski savjetnici dobili priliku procijeniti ukupnu vrijednost HPB-a, kao i vrijednost državnog udjela u kapitalu banke, nakon čega će istražiti tržište i preporučiti strateške investitore za kupnju HPB-ovih dionica, kao i pripremiti plan privatizacije.

U Vladi vjeruju da će proces privatizacije HPB-a biti dovršen u prvom polugodištu sljedeće godine.

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se ovom prilikom na kaznenu prijavu koju je protiv njega podigao predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, nazvavši taj potez bizarnim pokušajem inkriminacije Vlade zbog pokušaja prodaje jedne pravne osobe.

- To je pokušaj i ne može biti kazneno djelo nesavjesnog poslovanja, a čak kada bi se to i dogodilo, prodaja HPB-a stvar je Vladine tržišne procjene - rekao je Milanović i pozvao na prekid s prizemnim populizmom.

HUS-ov prijedlog

U isto je vrijeme Hrvatska udruga sindikata istupila s priopćenjem u kojemu navodi da privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja smatra pogubnom. Predložili su da država svoj udjel proda radnicima i građanima bude li Vlada i dalje smatrala da je prodaja potrebna.

HUS predlaže radničko dioničarstvo uz ponudu Vlade građanima da štednju ulože u dionice HPB-a i Croatia osiguranja. ( A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:52