ISKAZ SVJEDOKA

EKSKLUZIVNO Iskazi svjedoka iz optužnice protiv direktora Nove TV: Na kuverte s novcem za Svilana pisali smo scenario

Svjedok: Da bi nam emisije kupila Nova TV, Svilan je dobivao tisuću eura po epizodi. To je bila javna tajna
 Jakov Prkić/CROPIX

Kao direktor programa Nove TV zadužen za otkup projekata vanjske produkcije Siniša Svilan uzimao je tisuću eura mita za svaku emisiju koju je za Novu TV producirala tvrtka Core Media u vlasništvu Vladimira Šelebaja Selliera i njegove sada bivše supruge, donedavne zvijezde konkurentskog HTV-a Dijane Čuljak. Prema optužnici koju je početkom ovog mjeseca USKOK podigao protiv njega, Svilan je tako za emisiju “Jedan na jedan” primio ukupno 30.000 eura. Čak 118.000 eura “provizija” dobio je od vlasnika Core Medije za emitiranje emisije “U sridu”. Usto mu je plaćeno još 102.000 eura za emitiranje formata “Istraga”, “Rekonstrukcija” te kasnije “Istraga/Rekonstrukcija”.

Kaznena odgovornost

Kada se tome pridoda inkriminacija da je dobio još 12.000 eura za emisiju “Interijeri”, koja je kraće vrijeme emitirana na Novoj TV, radi se o ukupno 262.000 eura “provizija” koje je Svilan, prema navodima optužnice, primio u razdoblju od kraja 2004. do kraja 2007. godine. Tužiteljstvo ga tereti za primanje mita u gospodarskom poslovanju. Treba napomenuti da davatelj mita u gospodarskom poslovanju ne podliježe kaznenoj odgovornosti pa nitko iz Core Medije nije procesuiran za to djelo.

Masno naplaćivali

U slučaju Core Media vodi se međutim paralelna istraga zbog financijskih malverzacija. Siniša Svilan u svojoj je obrani ustvrdio da nikada nije tražio ni primio mito od osoba iz Core Medije . Međutim, osim iskaza V. Šelebaja, koji je Jutarnji objavio još lani, Svilana za primanje spomenutih provizija tereti još niz svjedoka. Među njima, čak i jedan ugroženi svjedok kodnog imena “Krešo”.

- Svilan je bio jedan od vodećih ljudi na Novoj TV i upravo je on omogućavao Šelebaju da njegove emisije budu emitirane na Novoj TV, za što je dobivao financijsku protuuslugu. Svilan je dobivao proviziju da Nova TV uzme emisije Core Medije koje je Nova TV masno plaćala. Novac je Svilanu davao Šelebaj u prostorijama Core Medije u Gundulićevoj ulici, kao i u kafićima i restoranima u Zagrebu, primjerice Orient Expressu u Teslinoj, restoranu Marcellino u Jurjevskoj, Balonu, hotelu Esplanade - ispričao je ugroženi svjedok.

Zaposlio mu i suprugu

Ugroženi svjedok zapravo je većim dijelom potvrdio Šelebajev iskaz, koji je osim provizija Svilanu spominjao i uvjet angažiranja njegove životne družice Silvane Mustapić za tisuću eura mjesečno, ali i poveće redovite gotovinske isplate Hloverki Novak Srzić i još nekim osobama.

Šelebaj je pritom tvrdio da su organizatori cijelog posla zapravo bili njegova tadašnja supruga Dijana Čuljak, njezin partner Edvin Softić i Hloverka Novak Srzić, koji su imali potrebne kontakte sa Svilanom i ostalim jakim igračima iz televizijskih krugova poput Miroslava Lilića i drugih.

Došao je po novac

Zanimljivo je da je i Edvin Softić, koji se još prije nekoliko godina razišao s tadašnjim supružnicima Šelebaj, potvrdio njegov iskaz. Softić je rekao kako ne zna je li Svilan dobivao novac za emisiju “Jedan na jedan”, ali je naveo kako mu je jednom prigodom osobno predao pet ili šest tisuća eura provizije za emisiju “U sridu”.

- Kada se pregovaralo o otkupu emisije ‘U sridu’, Dijana Čuljak, Hloverka i Šelebaj dogovorili su da se u cijelu priču uključi i Svilan, da mu se daje provizija. Rečeno mi je da će Svilan dobivati tisuću eura za svaku emisiju iz produkcije Core Medije koja će se prikazati na Novoj TV - istaknuo je Softić. Pritom se prisjetio kako je jednom prigodom, kada su Čuljak i Šelebaj bili izvan Zagreba, predao Svilanu kuvertu s novcem.

- Svilan je došao pred zgradu u kojoj sam živio. Tu sam mu predao kuvertu - rekao je Softić i objasnio kako je novac od kojega su se isplaćivale “nagrade” i drugi troškovi na crno dobavljao organizator snimanja Mario Cikač. Šelebaj i njegov zaposlenik Tonček Mandić taj su novac raspoređivali i kuvertirali za određene osobe.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:31