ODGOVARA SANJA CESAR

'Izlaze iz osnovne, a ne znaju za oralni i analni seks! Hitno treba organizirati stručno usavršavanje učitelja'

Na pet pitanja odgovara Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Kako ocjenjujete kurikulum zdravstvenog odgoja koji je predstavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja?

CESI podržava sustavnu edukaciju mladih o seksualnosti i odluku MZOS-a da djeci i mladima osigura znanstveno utemeljene informacije o seksualnosti. Međutim, postoji sumnja da se dodatni sadržaji neće implementirati na zadovoljavajući način i da je postavljene ishode nemoguće dostići u tako kratkom vremenu. Postojeći kurikulum vrlo šturo, a ponekad i na neodgovarajući način pristupa tim temama.

Ministarstvo objavilo novi kurikulum: Petaši će učiti o masturbaciji i tamponima, sedmaši o gay populaciji

Što bi trebalo pod hitno promijeniti?

Hitno bi trebalo organizirati stručno usavršavanje nastavnika te razviti model monitoringa provedbe kako bismo, među ostalim, spriječili da se ideološke razlike i različiti pristupi seksualnoj edukaciji, koji su se u prošlosti pokazali ključnima, odraze na poučavanje mladih o pitanjima vezanim uz seksualnost i rodnu ravnopravnost.

Što je pokazala vaša analiza udžbenika?

Analiza udžbenika provedena je početkom 2010. godine, a analizirano ih je ukupno 27. Pokazalo se da su još, iako postoji napredak, prisutni stereotipi vezani uz rodne uloge, stereotipni prikazi zanimanja, podjele kućanskih poslova... Mladi tek pred kraj osnovne škole doznaju kako se zovu njihovi spolni organi, a o temama kao što su orgazam, oralni i analni seks ili što je spolni odnos ne doznaju ništa tijekom cijelog školovanja.

Jesu li nastavnici kvalitetno obrazovani za taj posao?

Nastavnici i nastavnice nisu obrazovani za predavanje nekih od navedenih sadržaja, a preporučenu literaturu svakako bi trebalo dopuniti. Stoga bi hitno trebalo provesti stručno usavršavanje nastavnika. Osim toga, vrlo je važno s nastavnicima razgovarati i o njihovim stavovima vezanim uz određene teme kao što je pitanje pobačaja, seksualnih prava, rodnih uloga i identiteta, seksualne orijentacije te o mogućoj nelagodi u vezi s predavanjem.

U svom centru imate i stup srama. Što na njemu piše?

Stupom srama namjeravale smo riječima i slikom ilustrirati nedostatak i neprimjerenost informacija o seksualnosti. Evo nekih izjava: U 5. razredu osnovne škole čuli smo za ‘mokraćno-spolnu cijev’, ali ne i za penis. Imam 18 godina i uče me da je homoseksualnost ‘stvar ukusa’. Završio sam srednju školu i ne znam što je oralni, a što analni seks. Jel’ se to uči na faksu? Idem u srednju školu i nitko mi nikada nije objasnio što je spolni odnos! Ministarstvo smatra da moram znati samo da ‘penis tijekom spolnog odnosa može ući u rodnicu i ispustiti spermu’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55