ZATAŠKAVALI ISTINU

Razotkriva se plan za prebacivanje krivnje: Benetu su oteli i ubili suborci iz Grubora?

ZAGREB - Jutarnji list raspolaže dokumentima koji jasno upućuju na to da je službena “istina” o samoubojstvu Igora Benete, pripadnika specijalne policije i jednog od trojice optuženika za ubojstvo šestero srpskih civila u Gruborima kod Knina nakon akcije Oluja, pažljivo konstruiran mit. Iz dokumenata je vidljivo da su u konstrukciji mita o Benetinu samoubojstvu udruženo sudjelovali prvooptuženi za taj zločin Franjo Drlje i Drljini odvjetnici, nepoznata muška osoba koja se predstavljala kao Leo te dijelovi hrvatske policije, prije svih policijski Odjel za ratne zločine.

Dokumenti pokazuju da u zataškavanju istine o Benetinoj sudbini sudjeluje i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu upornim prešućivanjem činjenice da je Benetina supruga još u lipnju prošle godine prijavila otmicu svoga muža.

Benetina obitelj i njegov prijatelj koji ga je u siječnju 2011. automobilom iz Splita dovezao do Otrića, mjestašca gdje je njegovo obješeno tijelo pronađeno tri mjeseca poslije, znaju da je službena “istina” o njegovu samoubojstvu izmišljena, ali iz straha za vlastite živote ne usuđuju se o tome javno progovoriti.

Emilija Beneta, supruga optuženog specijalca Igora Benete, 1. lipnja prošle godine, mučena crnim slutnjama, pokucala je na vrata Općinskoga državnog odvjetništva u Splitu kako bi prijavila nestanak i otmicu supruga.

U tome trenutku još nije slutila da je tijelo njezina muža već mjesec i pol dana prije, 11. travnja, pronađeno kako visi na borovu stablu kod mjesta Otrić te da je pokopano na zadarskom gradskom groblju pod oznakom NN. Raspolažemo ovjerenim iskazom Emilije Benete koji je 1. lipnja 2011. dala savjetnici općinskog državnog odvjetnika u Splitu Kseniji Adžić.

Nalog Vrhovnog suda

Emilija Beneta je početkom lipnja u Državnom odvjetništvu ispričala da joj je, nakon što je Vrhovni sud 5. siječnja prošle godine naložio povratak u pritvor trojice optuženika za ratni zločin u Gruborima Franje Drlje, Igora Benete i Božidara Krajine, njezin suprug povjerio da se on i Drljo neće odmah javiti sudu nego da će se neko vrijeme skrivati te u trenutku kad im njihovi odvjetnici to budu sugerirali - javiti sudu.

Ispričala je da se njezin suprug 15. siječnja odvezao u Knin na sastanak s Franjom Drljom i Drljinim odvjetnicima Ljubom Pavasovićem Viskovićem i Ivanom Stanićem te muškarcem koji se predstavio kao Leo i da su toga dana svi zajedno obišli selo Grubore.

Igora Benetu je posljednji put vidjela dva dana nakon toga sastanka, 17. siječnja 2011., kad je otišao iz stana. Na odlasku joj je rekao da će se s Drljom neko vrijeme skrivati i ostavio joj mobilni telefon na koji će joj se povremeno javljati povjerljiva osoba koja će je izvještavati o njemu.

Glas muškarca

I doista, na taj mobitel, koji je bio prijavljen na broj 091-7615-098, nakon suprugova odlaska, u drugoj polovici siječnja, tijekom veljače i ožujka 2011. u više navrata joj se javljao muškarac koji se predstavljao kao Leo i govorio joj da je Igor Beneta dobro i da je zajedno s Franjom Drljom na skrovitoj adresi.

Potkraj ožujka 2011., dva mjeseca nakon suprugova odlaska od kuće, Emilija je čula da se Franjo Drljo javio na sud, ali bez njezina supruga te da tvrdi da ne zna gdje se on nalazi. Nazvala je muškarca koji se predstavljao kao Leo kako bi doznala što se događa, ali joj je muški glas s druge strane hladno uzvratio - da je nazvala krivi broj.

Kako joj se tijekom travnja i svibnja 2011. na mobitel koji joj je suprug ostavio više nitko nije javljao s vijestima o njemu, mučena neizvjesnošću pokucala je na vrata Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i opisala okolnosti pod kojima je Igor Beneta napustio njihov stan. Emilija Beneta je u izjavi u Općinskom državnom odvjetništvu ispričala kako je njezina supruga dva puta u siječnju 2011. prema Kninu vozio njegov prijatelj.

Benetin prijatelj je 1. lipnja 2011. također dao iskaz u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu i opisujući okolnosti Benetina nestanka potvrdio priču njegove supruge. Njegov ovjereni iskaz također posjedujemo, a identitet mu ne možemo objaviti jer je već primio prijetnje smrću.

On je savjetnici općinskog državnog odvjetnika u Splitu Kseniji Adžić tom prilikom ispričao kako ga je Beneta u siječnju 2011., nakon što je Vrhovni sud naložio njegov povratak u pritvor, u dva navrata zamolio da ga automobilom iz Splita odveze u Knin. Prvi put u Knin su se odvezli 15. siječnja 2011. i sjeli u jednu kninsku pizzeriju pred koju su se uskoro dovezli crni jeep i osobni automobil.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:55