DJELITELJ (NE)PRAVDE

VIDEO: KONAČAN PAD SUDAČKOG ANTITALENTA Ibrahimović naredio Starku da iz igre izbaci Barcin dvojac!

Barcelona je bijesna zbog suđenja Nijemca Wolfganga Starka tijekom prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv PSG-a u Parizu. Završilo je 2:2, a jedan pogodak za PSG postigao je Zlatan Ibrahimović iz čistog zaleđa. Katalonski klub je uputio Uefi prigovor na suđenje, tvrde da Stark nije poštovao pravila nogometne igre te upozoravaju na činjenicu da Nijemac nije zaustavio igru dok je Barcelonin dvojac Mascherano i Alba ležao na travnjaku nakon sudara (Mascherano će zbog ozljede pauzirati nekoliko tjedana).

Iz Barcelone su poručili da se nisu žalili na Ibrahimovićev gol postignut iz zaleđa jer smatraju da suci mogu pogriješiti, nisu se žalili niti na prekršaje i kartone, ali bijesne jer Stark nije zaustavio igru u 'kritičnom' trenutku.

Zanimljivo, internetom čak kruži i snimka na kojoj je Zlatan Ibrahimović naredio Starku da izbaci Barcelonin dvojac iz igre dok im se pruža liječnička pomoć, a odmah nakon toga Katalonci su primili gol s devet igrača!

Wolfgang Stark po zlu je poznat i Hrvatima. Na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini teško je oštetio Vatrene kad protiv Španjolske nije dosudio dva kaznena udarca, na Mariju Mandžukiću u 28. minuti te kasnije na Vedranu Ćorluki. Stark je tako Hrvatsku poslao kući, ali je isto tako Uefa njega poslala doma. Sudačka komisija Uefe na čelu s povjerenikom Collinom sankcionirala je pogreške 43-godišnjeg bankara i on više nije sudio na tom EP-u. Hrvatski navijači su na Facebooku organizirali grupu koja je od Uefe zatražila da se njemačkom sucu zabrani daljnje suđenje profesionalnih utakmica, a u jednim danu grupa je skupila 5.000 članova.

Kuća europskog nogometa nije poslušala hrvatske fanove, pa je eto, Stark nastavio suditi utakmice i to važne poput ovih završnih u Ligi prvaka. Što će mu se sada dogoditi? Hoće li biti 'izopćen' zbog pogrešaka u Parizu?

Tko je Wolfgang Stark? Nijemac je jedan od najiskusnijih sudaca Uefe. Sudio je 118 međunarodnih utakmica, a vrlo je zanimljivo da je Barceloni, s utakmicom u Parizu, sudio 8 puta! PSG-u je sudio samo dvaput. Na vrhuncu moći je od 2008., u sezoni 2008/09. sudio je 7 ogleda Lige prvaka, između ostalog Lyon - Barcelona te polufinale Barcelona - Chelsea. U sezoni 2009/10. sudio je 6 utakmica najelitnije nogometne lige Globusa, u skupini je sudio Inter - Barcelona te četvrtfinale Barcelona - Arsenal.

- Nakon te utakmice počinje njegov lagani pad - kaže nam bivši poznati hrvatski sudac Mateo Beusan.

Stark je sudio 3 utakmice Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. U sezoni 2011/12. sudi svega tri utakmice Lige prvaka i to u skupini, a onda kao 'nagradu' dobija Europsku ligu, sudio je finale Atletico Madrid - Athletic. Ogled PSG-a i Barcelone mu je bila treća utakmica Lige prvaka ove sezone.

- Prestiže ga lagano Felix Brych. Dosta vremena bio je pod plaštom sunarodnjaka Markusa Merka i Herberta Fandela, nikako se nije mogao probiti. Kasnije mu je počeo smetati Florian Mayer, koji je naglo izletio iz elitne skupine sudaca, ne znam zašto - priča Beusan.

Stark iza sebe vuče mnogo repova. Izabran je za najlošijeg suca Bundeslige u izboru 286 profesionalnih igrača u prvom dijelu sezone 2010/11! Godinu dana kasnije u play-offu za ostanak u Bundesligi Hertha - Fortuna, igrač berlinskog kluba Kobiašvili ušao je u sudačku svlačionicu i udario ga u glavu. A sudio je i 2007. polufinale SP-a U-20 u Kanadi, igrali su Čile i Argentina, nakon utakmice zbog njegovog suđenja je došlo do diplomatskog incidenta.

- On je i dalje na popisu sudaca za SP u Brazilu, a tada će imati 45 godina. Nakon ovoga što se dogodilo u Parizu, nema šanse da sudi na Mundialu 2014! - kaže Beusan.

Bivši hrvatski sudac, legendarno 'Oko Sokolovo', veli da je Ibrahimovićev pogodak neregularan, da je kazneni udarac za Barcelonu opravdano dosuđen, a da ono na što se Barcelona žali ne spada u bitnu povredu pravila nogometne igre, makar je čudno da međunarodni sudac tog kalibra nije zaustavio igru kad su igrači ozlijeđeni ležali na terenu.

- Taj prigovor ili žalba može samo sudačkoj komisiji ukazati da sudac nije dobro sudio, ništa drugo. Kontrolor utakmice bio je Švicarac Bianchi, ovisi o tome što je on napisao, jer Uefa se tek tako ne odriče svojih elitnih sudaca. Međutim, kad se stvori negativna slika i kad se žali jedna Barcelona, onda mislim da Starka više nećemo gledati u Ligi prvaka - zaključio je Mateo Beusan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:28