UHIĆENJEM NIDŽANA DROBNJAKA FRANCUSKA POLICIJA ZADALA UDARAC BANDI

RAZBIJEN PINK PANTHER Izumili su glamurozne pljačke, a sada nestaju s kriminalne scene

Najmanje ih je 150, većina ih govori i nekoliko svjetskih jezika, naoružani su i opasni - noćna mora policijskim istražiteljima diljem svijeta. Oni su poznata banda Pink Panther, živući mit, vrhunski istrenirani razbojnici specijalizirani za krađu dijamanata i luksuznog nakita iz najvećih i najčuvanijh svjetskih draguljarnica.

Ležerni i neustrašivi

Većina pripadnika ove bande poznate po jedinstvenom, pomalo glamuroznom stilu, ali i neviđenoj nonšalanciji i neustrašivosti, podrijetlom je iz zemalja bivše Jugoslavije. Oni su odgovorni za neke od najvećih i najspektakularnijih pljački draguljarnica, a iako se točan broj samo pretpostavlja, prema posljednjim statistikama Interpola, izveli su najmanje 150 pljački u 20-ak zemalja svijeta. Ukupna vrijednost ukradenog luksuznog nakita, dragulja i satova na nekoliko kontinenata prelazi 250 milijuna eura.

Na njihovu slučaju radi Interpol 20 zemalja. Prate se telefonski pozivi, adrese, imena, DNK, prikupljaju otisci prstiju. Sve to posljednjih je godina rezultiralo i brojnim uhićenjima, iako ni deset godina od početka njihova organiziranog djelovanja neke akcije nisu u potpunost rasvijetljene, a u većini slučajeva dijamantima se izgubio svaki trag. Od 150 članova bande 20-ak ih je dosad uhićeno u organiziranim akcijama te su zatvoreni po europskim zatvorima.

Crnogorski policajci prate uhićenog Vladimira Lekića u zgradu Visokog suda u Podgorici u studenom 2010.

Njemačka tjeralica

U predgrađu Pariza u utorak je uhićen i Nidžan Drobnjak, podrijetlom iz Crne Gore, još jedan pripadnik ove kriminalne skupine. Drobnjak je uhićen nakon što je u Njemačkoj izdana tjeralica za njim, nakon suđenja na kojemu je u odsutnosti osuđen na 7 godina i 6 mjeseci zatvora zbog pljačke i otmice.

Banda, čije članove policijski istražitelji opisuju kao “iznimno spretne i hladnokrvne”, ime duguje britanskoj policiji nakon velike pljačke u svibnju 2003. u Londonu. Tada je jedan od navodnih mozgova Pink Panthera, Nebojša Denić, ušao u draguljarnicu Graff u chic predjelu Londona. Denić je izvukao Magnum 357 i u manje od tri minute uz pomoć svog kompanjona Predraga Vujoševića izašao s dijamantnim plijenom vrijednim oko 13 milijuna eura. Ukupno 47 komada vrijednih dragulja, među njima i rijetki primjerci žutih dijamanata. Riječ je o najvećoj pljački dijamanata u povijesti Engleske. Nekoliko tjedana kasnije u stanu jednog od pripadnika bande, za kojega se pretpostavlja da je organizirao logistiku velike londonske pljačke, pronađen je prsten s plavim dijamantom vrijedan pola milijuna funta skriven u hidratantnoj kremi za lice. Originalna, a za tu priliku posuđena ideja iz filmske serije “Pink Panther” s Davidom Nivenom i Peterom Sellersom u glavnim ulogama. Déja vu scenarij, zbog kojeg su mediji od njih stvorili prave živuće legende.

Na kraj svijeta

- Ova je banda izmislila novu formu razbojništva, ovo je kriminalna mondijalizacija - objašnjavaju francuski policijski stručnjaci dosad neuobičajenu praksu pljačkaša koji se u potrazi za idealnim plijenom i lokacijama sele ne samo iz zemlje u zemlju već i s kontinenta na kontinent.

U travnju 2007. orobili su draguljarnicu u luksuznom trgovačkom centru Wafi Mall u Dubaiju čiji su izlog razbili uletjevši Audijem. U 90 sekundi odnijeli su robu vrijednu 11 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:24