USPJEH POLICIJE

UHIĆENA BANDA Četvorka u osam pljački ukrala više od tri milijuna kuna!

Policija kao organizatora sumnjiči Željka Vrbata, kojeg su sumnjičili i za pljačku iz 2007. kad je ubijen zaštitar
 CROPIX

ZAGREB - Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom, 26-godišnjakom i 22-godišnjakom te utvrdili postojanje osnova sumnje da su zajedno sa 34-godišnjakom (koji se od ranije nalazi u zatvoru) u vremenskom razdoblju od travnja 2011. godine do siječnja 2013. godine na području Grada Zagreba počinili ukupno osam kaznenih djela razbojništava banaka i pošte, javlja Pu Zagrebačka.

Kaznena djela počinjena su na način da bi uglavnom 50-godišnjak isplanirao i pripremio kaznena djela u kojima je potom sudjelovao isključivo kao vozač. Tijekom planiranja i pripremanja kaznenih djela spomenuti osumnjičenik je iz neutvrđenih izvora prikupljao informacije o objektima i osobama koje su pogodne kao objekti napada, pomno razgledavao objekte napada, dolazne putove i moguće putove bijega, broj osoblja zaposlenih, kao i da li u objektima napada ima zaštitara. Također je nabavljao motorna vozila za počinjenje kaznenih djela i za bijeg nakon počinjenja, te ilegalnim putovima nabavljao oružje kojim su počinitelji prijetili tijekom činjenja kaznenih djela.

Neposredno prije samih počinjenja kaznenih djela dodjeljivao je ponaosob zadaće počiniteljima kao i sredstva maskiranja i sredstva počinjenja kaznenih djela. Ostali počinitelji su uz prijetnju automatskog oružja, pištolja ili uporabom spreja suzavca i tjelesne snage, maskirajući se motorističkim kacigama, najlonskim čarapama i maramama, razoružavali zaštitare u novčarskim ustanovama te otuđivali novac od djelatnika novčarskih ustanova ili osoba za koje su dobivali informacije da posjeduju veće količine novaca, nakon čega bi ih 50-godišnjak odvozio sa mjesta događaja, vodeći računa o uklanjanju tragova i podjeli otuđenog novca. Sveukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 3.027.500 kuna.

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta su 26. i 27. lipnja 2013. godine osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku, dok su posebna izvješća dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetniku u Zagrebu.

Kako se neslužbeno doznaje, policija kao organizatora ovih pljački sumnjiči svojeg starog znanaca Željka Vrbata. Vrbat je inače poznat kao osoba koju je policija sumnjičila da je organizirao krvavi pokušaj pljačke dostavnog vozila Getroa 2007. u Sesvetama kada su zaštitari ubili jednoga od pljačkaša, a drugoga teško ranili.

Vrbat je bio u bijegu na području Orašja nekoliko godina da bi ga ubrzo tamošnja policija također prijavila radi organiziranja oružane pljačke. Nakon toga vratio se u Hrvatsku gdje je na suđenju za pokušaj pljačke bio oslobođen. On je inače teški invalid koji je sredinom 90-ih pod misterioznim okolnostima ranjen u glavu zbog čega ima smetnje u motorici. Navodno si je sam pucao u glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:48