MANJA VERZIJA POPULARNOG TABLETA

Apple sutra izlazi na tržište s iPad Minijem

Steve Jobs zasigurno se okreće u grobu, ali pomoći, čini se, nema. Samo godinu i nešto sitno nakon što je Appleov genijalac napustio svijet, njegovi nasljednici odlučili su napraviti ono za što je Jobs tvrdio da će propasti istoga trena: manju verziju iPada. Doduše, posljednjih mjeseci u eteru su se pojavili interni mailovi prema kojima je Jobs navodno ipak bio počeo prihvaćati ideju 7-inčnog tableta, ali ostaje činjenica da je pokojni Appleov otac nekoliko puta javno izrazio skepsu prema takvom proizvodu.

Cjenovni razred

Bilo kako bilo, dolazak manjeg iPada više ili manje smatra se gotovom stvari, već neko vrijeme ne najavljuju ga samo specijalizirani sajtovi koje uređuju zagriženi eplomani nego i ozbiljne, ugledne kuće poput Wall Street Journala i Bloomberg Businessweeka. Prema njima, trebao bi biti predstavljen 23. listopada - odnosno sutra - a u prodaji bi se u Americi mogao naći već 2. studenog. Naravno, osim što su odaslali pozivnice za medije s navlakušom od rečenice “Imamo vam još nešto malo pokazati”, iz Applea nisu potvrdili ama baš ništa. Ne zna se ni kako bi se trebao zvati, premda se najviše spominju dvije verzije - iPad Mini i iPad Air.

Ono što najviše intrigira jest u koji će cjenovni razred Apple smjestiti tablet s najavljenom dijagonalom od oko 7,85 inča. A tu imaju nekoliko problema. Trebali bi odrediti cijenu koja će biti privlačna kupcima u usporedbi s konkurencijom (čiji se slično ili čak bolje opremljeni tableti prodaju po 200-tinjak dolara), a s druge strane ne bi smjeli postaviti prejeftinu cijenu kako ne bi ugrozili prodaju tek predstavljene nove verzije iPoda Touch, koji košta minimalno 299 dolara. Pa kad se sve to uzme u obzir, poznavatelji su došli do sljedećih brojki: osnovni model iPada Mini trebao bi u SAD-u stajati 329 dolara (što znači da bi u Hrvatskoj mogao stajati otprilike 2300 kuna), a oni s više memorije 429 te 529 dolara. Za verzije s 4G-om trebalo bi, prema toj računici, dodati po 130 dolara, što znači da bi top-model stajao čak 659 zelembaća.

Osnovni model

Još se ne zna koliko će točno memorije ići u Mini, ali nagađa se da će osnovni imati 8 GB.

Ako se te cijene pokažu točnima, bit će prilično više od onih za tablete koje manji iPad treba napasti, ponajprije Googleov Nexus 7 i Amazonov Kindle Fire HD.

No, Apple ima jednu prednost koja se ne može monetizirati - a to je mitski kul-faktor i nevjerojatna zaluđenost publike njihovim proizvodima, što se sve zajedno prevodi u fantastičnu vjernost bez obzira na iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:39