PREVARA TEŠKA MILIJUN I POL KUNA

U ZATVOR NA GODINU DANA? Podignuta optužnica protiv odvjetnice Doris Košte i njezinog supruga

 Jutarnji list

Splitska odvjetnica Doris Košta uskoro će postati poznatija po procesima koji se vode protiv nje nego po onima u kojima zastupa svoje klijente: Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je protiv nje i supruga Arsena Košte, radijskog novinara, optužnicu zbog prevare teške milijun i pol kuna. Odvjetnicu se tereti za prevaru, krivotvorenje isprave i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Par se tereti da je 2005. kod podizanja kredita u Raiffeisen zadruzi kao instrumente osiguranja priložio krivotvorene vlasničke listove. Tužiteljstvo za odvjetnicu traži godinu dana zatvora, a za njezina supruga kaznu od osam mjeseci. Pritom se traži i da supružnici vrate imovinsku korist od milijun i pol kuna.

Prema optužnici, par je 2005. podigao kredit u iznosu većem od 200.000 eura. Za osiguranje su dali nekretnine, a dokaz njihova vlasništva nad tim nekretninama bili su vlasnički listovi. Založili su stan odvjetničina oca koji je bio vlasnik, ali nije bio upisan u katastar, te stan u kojem žive i koji nije njihov, ali su ga prikazali kao svoje vlasništvo.

Svi papiri koje su predočili kreditnoj zadruzi bili su ovjereni pečatom Općinskog suda u Splitu, što baca sumnju i na djelatnike tog suda koji su možda, svjesno ili nesvjesno, pomogli u počinjenju kaznenog djela.

Na saslušanju u policiji par Košta se branio neznanjem. Odvjetnica je tvrdila da je “mislila kako je s papirima sve u redu”, dok se suprug branio “papučarstvom”, rekavši kako nema veze s obiteljskim financijama. No, tužitelji im nisu povjerovali, pa su sada, više od pola godine nakon otvaranja istrage temeljem prijave Raiffeisena, podignuli optužni prijedlog.

Za splitsku odvjetnicu to je treća optužnica. Još je 2011. optužena za utaju 310.000 kuna poreza u 2004. i 2005., dok je ona tvrdila da se još ne zna je li potrebno platiti porez za primanja ostvarena temeljem zastupanja klijenata u Haagu. Usto, svojedobno ju je kazneno prijavila i Splićanka Lea Paurević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 19:58