OPSADA ŠOPING CENTRA

TERORISTI NA TWITTERU Kenijska vojska srušila je dio Westgatea i ubila 137 talaca

Kenyan security forces stand guard near the Westgate mall on September 25, 2013 in Nairobi. Kenyan President Uhuru Kenyatta announced today that the four-day siege by Islamist gunmen of a Nairobi shopping mall was over, with the "immense" loss of 61 civilians and six members of the security forces. AFP PHOTO / ZARHA MOLOO
 AFP

Preko jednog od Twitter profila na kojima inače komuniciraju s javnošću, somalijska teroristička skupina al-Shabaab poručila je da se u ruševinama Westgate shopping centra u Nariobiju u Keniji nalaze tijela 137 njihovih talaca.

Članovi al-Shabaaba u subotu ujutro napali su shopping centar bacajući granate i nasumce pucajući. Ubili koliko se dosad zna, 61 osobu u centru i još šest pripadnika kenijske vojske i policije koji su ih pet dana svladavali.

VIDEO: POKOLJ U ŠOPING CENTRU Objavljene dramatične snimke, među teroristima i Amerikanci?

Teroristi tvrde: “kako nisu uspjeli poraziti mudžahedine u shopping centru, kenijske vlasti bacile su otroven plinove u zgradu kako bi okončali opsadu.” a zatim “minirali” dio zgrade i tako je srušili pri čemu su ubili većinu talaca koji su se tamo nalazili.

Glasnogovornik kenijske vlade Manoah Esipisu agenciji Associated Press rekao je da je !Al-shabaab poznat po nevjerojatnim tvrdnjama i da u onome što govore nema nimalo istine.”

Kenijska policija odgovorila je svojim tweetom: “Htjeli bismo ponoviti da je izuzetno važno POTPUNO ignorirati neprijatelja i njegovu propagandu. Ako to slušamo, zakazali smo.”

Esipisu je objasnio da se dio shopping centra urušio zbog propadanja podova do kojih je došlo jer su teroristi izazvali požar u zgradi. Podmetnuti požar je, kaže, oslabio deku iznad garaže i treći se kat urušio u drugi a onda se sve stropoštalo u prizemlje. U tom je urušavanju poginulo osmero ljudi i oni su ubrojeni u žrtve napada, očekuje se da u ruševinama možda još ima tijela terorista.

I u srijedu, nakon što je kenijski predsjednik proglasio kraj opsade a forenzičari ušli u Westgate prikupljati dokaze, iz zgrade su se još čuli pucnji. Bila je to, prema vladinim informacijama, pucnjava kenijske policije i vojske koje su češljale prostoriju po prostoriju. Navodno u srijedu više nije bilo obračuna s teroristima. “Kad se radi čišćenje, prije nego uđete u sobu koja još nije očišćena prvo pucate da budete sigurni da niste u zasjedi.” rekao je Esipisu “Već više od 36 sati nije bilo nijednog terorističkog pucnja. Shopping centar je zapečaćen, jer počinje očevid. ” Policija saslušava 10 uhićenih sumnjivaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:28