VELIKA PREVARA

OTKRIVAMO: KAKO SE IZVLAČIO NOVAC IZ REMETINCA Izmislili da general Zagorec jede tonu skupog kruha godišnje!

Policija i Državno odvjetništvo provode istragu zbog sumnji na malverzacije u zatvoru u Remetincu
 Goran Mehkek/CROPIX

Prema neslužbenim podacima istrage koju policija i Državno odvjetništvo trenutno provode zbog sumnji na malverzacije u zatvoru u Remetincu, bivši general Vladimir Zagorec tijekom izdržavanja kazne tamo je dnevno jeo više od dva kilograma specijalnoga kruha!

Za njegove je potrebe, s obzirom na to da pati od jedne bolesti probavnog sustava, zatvor godišnje naručivao i plaćao oko 800 kg specijalnog kruha, što se istražiteljima odmah učinilo prenapuhanom, fiktivnom brojkom.

Nevjerojatan podatak o Zagorčevoj zatvorskoj prehrani, prema kojem bi bivši general, osuđen zbog krađe dragulja, tijekom izdržavanja kazne trebao postati najdeblji zatvorenik Remetinca, samo je jedna od nelogičnosti koje policija po nalogu zagrebačkog Županijskoga državnoga odvjetništva istražuje u zatvoru na kraju grada.

Sumnja istražitelja

Otkriveno je, naime, kako je određeni dio troškova iskazan u nabavci zatvora vrlo sumnjiv, a riječ je o raznim vrstama troškova: od nabavke hrane i tehničke opreme do plaćanja raznih radova u Remetincu.

Slučaj Vladimira Zagorca, pak, ostao je upamćen kao najzvučniji te je postao svojevrsna doskočica među istražiteljima koji na njemu rade već neko vrijeme. Istražitelji su isprva čak sumnjali da je u čudnu rabotu s kruhom uključen možda i sam Zagorec, no nakon što je u konkretnom slučaju provedena istraga, zaključili su da se netko samo koristio imenom poznatog osuđenika i njegovim potrebama da bi pravdao troškove.

Budući da je Zagorcu potrebna posebna prehrana zbog zdravstvenih problema, država je dužna podmiriti te troškove, a na osnovi takvog zdravstvenog opravdanja netko je izvlačio novac. No, nakon što su se analizirale brojke, razuman je zaključak da je fizički nemoguće da jedan čovjek u godinu dana pojede tonu kruha. Je li kruh zaista fizički stigao u Remetinec, a zatim je negdje drugdje upotrijebljen ili je prodan, istražitelji tek pokušavaju otkriti. Budući da je riječ o potrošnoj robi, s tim, naravno, postoje problemi.

Otkrivene su nelogičnosti i u nabavi tehničke robe, ali i naručivanju nekih usluga, pa sada kriminalistička policija po nalogu Državnog odvjetništva u Remetincu zapravo provodi inventuru kako bi utvrdila je li doista svu naručenu i plaćenu robu zatvor i fizički zaprimio.

Zagorec je u međuvremenu premješten u zatvor u Glini, gdje bi trebao odslužiti ostatak sedmogodišnje zatvorske kazne zbog krađe dragulja iz sefa MORH-a, vrijednih 5 milijuna dolara. Borba države da mu ovrši imovinu još traje.

Istraga o navodnim malverzacijama u Remetincu , međutim, u punom je zamahu, a sve je počelo prije nekoliko mjeseci, kada je na mjesto ravnatelja došao Jure Žulj, a dotadašnji je dugogodišnji ravnatelj Tomislav Kralj postavljen za šefa turopoljske kaznionice. Ministarstvo pravosuđa zatražilo je tada da se napravi revzija svih troškova zatvora i tu su počeli problemi. Naime, utvrđeno je da u blagajni Remetinca nedostaje oko 100.000 kuna koje je službenica zatvora posudila za adaptaciju stana. No, to je bio samo početak.

Suspenzije u zatvoru

Nadzor je zatim otkrio da ta posudba nije bila jedina te da je takvih slučajeva bilo i prije. Također je utvrđeno da računovodstvo zatvora nije na obračun plaća primjenjivalo nove porezne razrede, propisane izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji su stupili na snagu u ožujku prošle godine, nego je zaposlenima isplaćivalo veće plaće.

Zbog toga su voditeljica financija Remetinca i njezina pomoćnica ubrzo suspendirane, a razliku isplaćivanu gotovo godinu dana država je odlučila zaposlenima oduzeti od plaća odmah, pa su im one za protekla dva mjeseca znatno umanjene.

Budući da su utvrđene nepravilnosti prema mišljenu Ministarstva pravosuđa prelazile okvire mogućih slučajnih propusta te su ukazivale na to da bi se moglo raditi i o kaznenim djelima, čitav je slučaj prije nekoliko mjeseci predan DORH-u, a izvidi tužitelja i policije traju od tada.

Krajem prošle godine bivši ravnatelj Remetinca Kralj podnio je zahtjev za umirovljenje, a prije mjesec dana počinio je samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:47