'HAJDUK MORA OPSTATI'

TREBA LI SPLIT BITI JAMAC? Hajduk nema ni kune. Svih 30 milijuna platit će građani!

Realna je bojazan da Hajduk neće biti sposoban vratiti 30 milijuna kuna kredita, koje će podignuti u dvjema komercijalnim bankama, te da će taj novac za godinu dana vraćati Grad Split iz svog proračuna.

“Nažalost, evidentno je da neće imati novca za vraćanje kredita”, izjavila je predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, pravdajući se što vijećnici Kerumove stranke HGS nisu podignuli ruke za jamstvo. No one će, po svoj prilici, biti u zraku već u ponedjeljak kada bi se trebala održati nova sjednica, nakon što su pred Banovinom prosvjedovali članovi Torcide, najavljujući mogućnost uličnih nereda ako se ne pomogne Hajduku.

Drukčija pravila

Da je u pitanju koji drugi poslovni subjekt u Splitu, dvojbe ne bi bilo, išao bi u stečaj. Ali kada je o Hajduku riječ, pravila su drukčija. U Splitu je mogao propasti div poput Jugoplastike, mogu zatvoriti i Škver, ali Hajduk će ostati. To je postalo jasno i Kerumu dok je u petak navečer slušao skandiranje bijesnih navijača.

Hajduk već godinama posluje s minusom. Kumulirani gubici do kraja 2011. godine iznosili su 102,488.185 kuna.

Bez struje

Prihodi koje klub ostvaruje poslovanjem nisu dovoljni za pokriće tekućih troškova poslovanja i kreditnih obveza, što znači da ne može živjeti od svoje osnovne djelatnosti. Račun mu je blokiran a sprema se i isključivanje struje.

No, klub će sutra dobiti jamstvo Grada pa ostaje samo pitanje hoći li moći vraćati kredit. Teoretski, da. Da bi se to dogodilo potrebno je da svake godine ostvari barem dva skupa transfera svojih igrača u bogatije klubove. Takav scenarij nije vjerojatan. Uz to, klub bi morao povećati prihode od sponzora, za što su šanse nikakve. Realno je, pak, očekivati daljnje smanjenje tih prihoda. U posljednje tri godine Hajduku je rastao jedino prihod od prodaje ulaznica. Daljnje, a osobito znatno povećanje nije realno očekivati.

Kasno za rezove

A rezovi su već učinjeni. Srezani su troškovi za plaće igrača, koji sad iznose 1,4 milijun kuna mjesečno, i četiri su puta manji od plaća igrača Dinama.

Prostora za uštedu više nema, a izgledi za povećanje prihoda su mizerni. Jedini kapital koji je Hajduku ostao je onaj simbolični. Institucija Splita, Dalmacije i Hrvatske živjet će samo će zbog tog kapitala.

Hajduk: Do kraja 2013. od transfera ćemo dobiti 25 milijuna kuna

U Hajduku smatraju da bi mogli vratiti kredite. Tvrde da imaju veliku financijsku rezervu u transferima Anasa Sharbinija i Ante Vukušića. Hajduk, naime, još nije inkasirao novac od tih transfera.

Za Sharbinija se čeka 1,8 milijuna eura, a od Vukušića je naplaćeno samo 500.000 od ukupno 3,7 milijuna eura. Do 30. rujna na račun Hajduka trebalo je biti uplaćeno 1,8 milijuna eura, a u sljedećih godinu dana Ancona mora platiti još ukupno 1,4 milijuna eura.

Od realiziranih, ali još nenaplaćenih transfera Hajduk čeka pet milijuna eura. To je, kažu, dovoljan da se pokriju obveze za kreditno zaduženje u prvoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:40