IPAK JE VIRUS

OPASNU BOLEST IZAZIVAJU TRAUMATIČNI RASTANCI? Njemačko pravosuđe osudilo biologa zbog ospica

Pula, 051108.Gradjani se mogu cijepiti protiv gripe, buduci da je zavrsena distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodicnju sezonu. Gradjani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih lijecnika ili u najblizem zavodu za javno zdravstvo. Cjepljenje je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok ce ostali gradjani cijepljenje placati 60 kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2000 djecjih doza cjepiva za djecu s kronicnim bolestima. Prosle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobicajeno vrijeme kada se biljeze prvi oboljeli je mjesec sijecanj. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX / CROPIX

BERLIN Njemačkog je biologa sud osudio na novčanu kaznu od 100.000 eura koje je bio obećao isplatiti bilo kome tko mu uspije znanstveno dokazati da su ospice virusna bolest.

Biolog podrijetlom s područja Bodenskog jezera obećao je 2011. na svojoj internet stranici da će isplatiti tu svotu osobi koja mu uspije podnijeti znanstvene dokaze o postojanju takvog virusa, dok on sam tvrdi da bolest nije virusna.

Jedan je liječnik iz Saarlanda skupio različite znanstvene dokaze na tu temu te je zatražio 100.000 eura.

No, biolog je osporio znanstveni karakter tih dokaza i predmet se našao pred sudom u Ravensburgu.

Sud je ocijenio da je liječnik iznio dovoljno dokaza koji potvrđuju postojanje virusa ospica.

No, za biologa kojeg citira regionalni dnevnik Sudkurier, "radi se o psihosomatskoj bolesti. Ljudi se razbole nakon traumatičnih rastanaka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:36