MILIJUNAŠI U BIJEGU IZ FRANCUSKE

U Belgiji odbili dati putovnicu najbogatijem čovjeku Europe

Francuski predsjednik François Hollande održao je obećanje. Parlament je prekjučer, glasajući o proračunu za 2013. godinu, izglasao i novu poreznu stopu: na prihode veće od milijun eura Francuzi će plaćati porez od 75 posto.

Skrovište iza granice

I prije nego što je stupila na snagu, ta je stopa izazvala pravi egzodus najbogatijih Francuza. Još se ne smiruje medijska bura zbog odlaska slavnoga glumca Gérarda Depardieua. Depardieu, francuski porezni izbjeglica, utočište je pronašao u belgijskom pograničnom gradiću Nechinu, samo kilometar udaljenom od francuske granice, gdje je nedavno kupio imanje, i sad intenzivno rasprodaje svoje nekretnine u Francuskoj.

Žestoka polemika

U polemiku o poreznom egzilu kontroverznoga glumca uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je Depardieuu ponudio rusku putovnicu. Iako su njegov odlazak zbog financijskih razloga osudile mnoge javne osobe, u njegovu je obranu stala francuska filmska ikona Brigitte Bardot, a najnovija je potpora stigla i od glumice Catherine Deneuve. Listu onih koji su zbog visokih poreza odlučili napustiti Francusku pokrenuo je najbogatiji Europljanin Bernard Arnault, vlasnik multinacionalnog diva LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy grupa), čije se bogatstvo procjenjuje na više od 41 milijarde dolara.

Još ima šanse

On se nije samo preselio, nego je i zatražio belgijsko državljanstvo. No, iz “zemlje pralina” najbogatijem je Europljaninu ovih dana stigla gorka pilula. Arnault je, naime, iz belgijskog Odjela za strance primio odbijenicu u kojoj je navedeno da ne ispunjava uvjete jer za ostvarivanje prava na državljanstvo treba najmanje tri godine neprekidno imati boravak u Belgiji. No, odluku će dodatno razmotriti Komisija za državljanstvo nacionalnog parlamenta, koja bi u roku od tri mjeseca mogla revidirati ovu odluku. Francuski multimilijarder posjeduje više od 60 najjačih svjetskih brendova poput Diora, Givenchyja, Louisa Vuittona, Kenza i Hennessyja te zapošljava oko 100.000 ljudi u cijelom svijetu.

Komisija, naime, naknadno može odobriti državljanstvo ako se utvrdi da podnositelj zahtjeva ima neraskidive veze s Belgijom i ako od toga država može imati izravnu korist, iz čega se zaključuje da je odbijenica za Arnaulta samo privremeno rješenje.

Osjećaj ugroženosti

Popis bogatih Francuza koji su zbog visokih poreza odlučili naći dom u nekoj drugoj europskoj destinaciji s povoljnijim poreznim sustavom gotovo se svakodnevno povećava. Odlazak u Veliku Britaniju ovih je dana najavio Alain Afflelou, “kralj naočala” čije se bogatstvo procjenjuje na 780 milijuna eura. Afflelou je vlasnik međunarodnog lanca naočala s više od 1200 trgovina diljem Europe, čiji je promet lani premašio 800 milijuna eura. Iako je on sam izjavio da njegov odlazak nema veze s izbjegavanjem plaćanja poreza u Francuskoj, slučajno ili ne, događa se u jeku egzodusa francuskih bogataša.

Procjenjuje se da bi odlazak najbogatijih Francuza mogao imati poguban učinak i na državni proračun jer se u idućoj godini predviđa čak 24 milijarde prihoda od povećanja raznih poreznih stopa.

Zbog činjenice da se danas mnogi bogataši u Francuskoj osjećaju “ugroženo” pa spas pokušavaju pronaći kod susjeda, pojedini kritičari učinke Hollandeove porezne politike uspoređuju s katastrofalnim posljedicama koje je pretrpjelo francusko kraljevstvo u 17. stoljeću zbog odluke Luja XIV. da 1685. godine zabrani protestantizam. Protestanti, u čijim su redovima bili vrhunski francuski majstori, obrtnici i trgovci, bili su primorani napustiti Francusku. Stoga su, primjerice, urari novo utočište pronašli u Ženevi, a trgovci u Amsterdamu. Francuska se suočila s gubitkom “know howa” i zbog toga je doživjela ekonomski korak unatrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:44