Restoran Dubravkin put: Ljetna terasa za rakove i školjke

Objavljeno: 27.05.2006

U posljednjih tjedan dana čak sam tri puta jeo u Dubravkinom putu: prije toga ondje nisam želio dolaziti sve od studenog lani (ne računajući jedan vrlo brzi i posve neplanirani ručak negdje u ožujku).

Naime, Dubravkin put jedan je od onih restorana koji su, barem za mene, znatno vezani uz godišnja doba.

Dubravkin put je zbog svoje veličanstveno zelene, mirisne, šumske terase udaljene samo pet minuta od strogog centra grada u kasno proljeće, ljeto i ranu jesen jedna od glavnih restoranskih atrakcija u Zagrebu.

A ako pažljivo birate što ćete jesti, užitak ugođaja kasnog sunčanog popodneva krajem svibnja doista je teško pokvariti.

U Dubravkinom putu, dakle, ne treba jesti kuhanu hranu (i sam vlasnik već dulje vrijeme traži chefa), nego jednostavnu i što svježiju.

 U sva tri prošlotjedna ručka uživao sam u izvanrednim sirovim kamenicama i također odličnim, tempure dostojnim, pohanim kamenicama.
Kamenice su iznimno zdrave, niskokalorične i ne preskupe.
U sva tri moja prošlotjedna ručka u Dubravkinom putu uživao sam u izvanrednim sirovim kamenicama i također odličnim, tempure dostojnim, pohanim kamenicama.

Kamenice, koje su iznimno zdrave, niskokalorične i ne preskupe, odličan su izbor za vrlo, vrlo fin ručak na toj stvarno prekrasnoj tuškanačkoj terasi.

Među jeftinije opcije spadaju i jako dobri gavuni, koje sam pretprošlog petka jeo u neobičnoj kombinaciji s velikim crnim vinima iz Burgundije i doline Rone, u društvu Ninoslava Duspera: moram priznati da su gavuni predstavljali podatnu podlogu za crne pinote, syrahe i grenache.

Nekoliko dana kasnije kamenice je slijedila neusporedivo luksuzna opcija. Dva živa jastoga, pripremljena na žaru, s tagliatellama s temeljcem od škampa.

Dubravkin put jedini je, koliko mi je poznato, zagrebački restoran s akvarijem za jastoge.

Za one koji to mogu platiti, jastozi u Dubravkinom putu doista su vrhunski hedonistički doživljaj.

Lijepo vrijeme pretvorilo je, čini mi se, Dubravkin put, barem privremeno, u stjecište hrvatske javne scene, baš kao prije sedam ili osam godina, kada ga je vodio Zdravko Perčin.

Naime, ovih sam dana ondje vidio Milana Bandića, Antu Nobila, Josipa Gucića u društvu sa Zlatkom Kramarićem, i još nekoliko stranih diplomata.

Diplomati i inače vole Dubravkin put: ondje Ministarstvo vanjskih poslova, kao i pojedina veleposlanstva, redovito organiziraju poslovne ručkove i večere, na kojima se, prema nedavnom svjedočenju jednog od urednika Jutarnjeg lista, jede uglavnom razočaravajuće.

Beskompromisni kuhar

Dubravkin put nije sada na vrhuncu snage: hrana, dakle, može biti jako dobra, vinska lista se nije mijenjala godinama, pa je logično desetkovana i pomalo dezinformativna, a visoke cijene morat će naći opravdanje i u nekim drugim elementima, a ne samo u pastoralnoj terasi, živim jastozima i odličnim kamenicama.

Vlasnik Dubravkinog puta apsolutno je u pravu kada se upustio u potragu za ambicioznim chefom.

Restoran na takvoj lokaciji, s dobrom reputacijom, i u čije je preuređenje u dva navrata uloženo iznimno mnogo novca, trebalo bi pretvoriti u vrhunski zagrebački gastronomski spektakl.

Što se ne može bez vrhunskog i beskompromisnog kuhara.

OCJENA:


Davor Butković

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Nije poznato je li riječ o namještaljci ili o pravom incidentu, ali nepristojnog dječaka iz videa sustigla je kazna koja je baš na njegovom nivou.

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen