ZAOKRET UDESNO

Zašto je Karamarko naredio zastupnicima: Svi morate doći u Pakoštane na feštu

Šef HDZ-a okuplja ljude na Danu Pakoštana, rodnog mjesta osuđenoga generala Gotovine
 Tea Cimaš / Cropix

Tomislav Karamarko pozvao je sve saborske zastupnike HDZ-a da se u utorak 31. srpnja okupe na proslavi Dana općine Pakoštane. Razlog je očit: Pakoštane su rodno mjesto generala Ante Gotovine i Karamarko na taj način želi pokazati kako će HDZ pod njegovim vodstvom djelovati u skladu s krilaticom “Gotovina - heroj, a ne zločinac”.

Uostalom, na prošlotjednom susretu s predstavnicima HDZ-a iz dijaspore Tomislav Karamarko je najavio i promociju Željka Dilbera, Gotovinina kuma, kao budućeg ministra branitelja u sjeni. Zbog sumnje da je pomagao Gotovinin bijeg, Dilberu je nekoliko godina bio zabranjen ulazak u zemlje EU, kao što danas istu zabranu imaju suradnici sirijskog diktatora Bašara al-Asada, ali po Karamarku on je predstavnik novog HDZ-a.

Desni populisti

Najnovije Karamarkovo licitiranje s generalom Gotovinom i njegovim prijateljima predstavlja posljednji korak u pozicioniranju HDZ-a prema desnici. Da nije tako, vraga bi četrdesetak saborskih zastupnika dobilo poziv da se trebaju ukazati na lokalnoj općinskoj fešti u Pakoštanima, na kojima organizatori najavljuju mažoretkinje i zabavni program.

Ali, u viziji Tomislava Karamarka, stranačko okupljanje u rodnom mjestu Ante Gotovine predstavlja novi HDZ kao populističko-desnu stranku. Uostalom, ovo je tek posljedna u nizu desničarskih predstava, u kojima najjača opozicijska stranka pokušava vratiti desne birače.

Promjena politike

Tako je poslije nedavnog Karamarkova sastanka s predsjednikom HSS-a Brankom Hrgom plasirano pomalo apokaliptično priopćenje u kojem su vodstva dviju stranaka izrazila zabrinutost zbog poteza Vlade kojima se rastaču temelji na kojima počiva hrvatsko društvo.

Iz HDZ-a je uskoro stigla i skandalozna usporedba prema kojoj je Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji najveća tragedija nakon Jasenovca i Bleiburga. Iako su kasnije malo reterirali, nitko u HDZ-u nije se ispričao zbog neumjesne komparacije.

Nedugo zatim, Tomislav Karamarko je u Metkoviću Vladu optužio kao nasljednike onih koji su 25. lipnja 1991., kada se glasovalo o neovisnosti Hrvatske, napustili Sabor, a sada nas uče kakva Hrvatska treba biti.

- Hrvatska je njima došla kao neželjeno dijete. Ona može biti svakakva - građanska, europska, svjetska, svemirska, ali za njih je najmanje poželjno da bude hrvatska - u stilu optužbi kakve su se koristile početkom devedesetih, zaključio je novi lider Hrvatske demokratske zajednice.

Najava političke promocije Željka Dilbera i grupni odlazak u Pakoštane, kao kolektivno iskazivanje lojalnosti Gotovininu liku i djelu, najnoviji je pokazatelj repozicioniranja HDZ-a, ali i pokušaj Tomislava Karamarka da izbriše dijelove profesionalne biografije, koje mu među desničarima ne idu u prilog.

Vikali mu ‘izdajico’

Dovoljno je sjetiti se kako je upravo Karamarko javno anatemiziran zbog hapšenja Ante Gotovine, na skupu koji su početkom 2011. u Zagrebu organizirale pojedine braniteljske udruge. U naelektriziranoj nacionalističkoj atmosferi Karamarka se prozivalo kao izdajicu koji je kriv jer je Gotovina završio na robiji.

Zaokret udesno je legitimna, ali potpuno pogrešna odluka. Čak i uz vrlo nepopularne poteze Milanovićeve Vlade, Karamarkov desničarski HDZ ne izgleda samo kao lošije, već i kao opasno rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38