POLITIČARI POD NADZOROM

Sabor izabrao: Ovi ljudi radit će za plaću od 13.000 kuna i odlučivati o sukobu interesa

Oporba je optužila vladajuće da mimo Sabora bira novo Povjerenstvo koje će raditi kao partijska policija
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Nakon gotovo dvije godine ponovno imamo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Sabor je danas konačno iz trećeg pokušaja izabrao Povjerenstvo u kojem više neće sjediti političari već profesionalci koji su izabrani na mandat od 5 godina.

Oporba je bojkotirala izbor novog Povjerenstva, pa su vladajući među 10 kandidata, koje su također bez dogovora s oporbom predložili u uži izbor, izabrali - za predsjednicu odvjetnicu iz Zagreba Daliju Orešković, a za članove kriminalista Borisa Spudića, nekadašnju državnu tajnicu Ministarstva pravosuđa u HDZ-ovom mandatu Tatijanu Vučetić, pravnika Davorina Ivanjeka i ekonomisticu Branku Vukačević Gregić.

Dalija Orešković, nova predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

Njihovom izboru prethodila je žestoka saborska rasprava u kojem je oporba optužila vladajuće da na nedemokratski način, mimo Sabora uz direktvu iz središnjice SDP-a bira novo Povjerenstvo koje će raditi kao partijska policija.

Inače, staro Povjerenstvo praktički ne funkocionira od ožujka 2011. kada je donesen novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a u pola godine kasnije izgubili su i kvorum za bilo kakvo odlučivanje. Mjesto člana Povjerenstva zasigurno je među najpoželjnijim radnim mjestima. Posao je siguran pet godina koliko traje mandat, a plaća od 13 tisuća kuna do čak 16 tisuća za predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:46