ISCRPLJUJUĆA KRIZA

'GODINAMA SE RAZARALO, ČESTITKA ZA PRAZNIK RADA ZAHTJEVNIJA JE NEGO IKAD' Milanović o odricanjima radnika

 CROPIX

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović čestitao je danas u ime Vlade svim hrvatskim građanima 1. svibnja, praznik rada, ističući kako iscrpljujuća kriza i niski životni standard ovogodišnju čestitku čine zahtjevnijom nego ikad ranije.

"Iscrpljujuća kriza, niski životni standard i mnoga odricanja radnika čine ovogodišnju čestitku zahtjevnijom nego ikada ranije.

Razumijem vaše nestrpljenje i zasićenost riječima, ali moram podsjetiti da je ovu Vladu, uz rast broja nezaposlenih, uz zastrašujuću nelikvidnost i gospodarsku zakočenost dočekalo i dodatnih nekoliko stotina tisuća ugroženih radnih mjesta. Među njima i onih radnika koji su radili, a uopće nisu primali plaće, kao i onih koji su dobivali plaće, ali im nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Gospodarstvo se godinama razaralo, potkradala se i siromašila država, godinama se ignorirala svjetska kriza koja nas je preplavila prije četiri godine", ističe premijer u čestitki.

Naglašava kako se godinama svjesno odgađalo rješavanje strukturalnih problema, i tek se ova Vlada s njima uhvatila u koštac, nastojeći uravnotežiti odnos između ušteda i ulaganja, strogosti i motivacije, čuvajući plaće i mirovine i boreći se doslovno za svaki posao, svako staro i svako novo radno mjesto.

Donijeli smo propise kojima smo zaštitili radnike i izvan zakona stavili sve one koji su htjeli raditi tako da radnicima ne isplaćuju plaće ili im ne plaćaju doprinose. Izvan zakona stavili smo sve one koji su radnike ostavljali na cjedilu osnivajući nove tvrtke, a prepuštajući starima samo dugove. Mijenjamo i odredbe o radu na određeno vrijeme pa će poslodavac moći zaključiti uzastopni ugovor na određeno vrijeme samo ako za to ima opravdan razlog, navodi premijer u čestitki .

Ističe kako su želeći zaštititi upravo one najugroženije radnike, od lipnja povećali iznos minimalne plaće. Uspjeli smo privatizirati i tako održati veći dio brodograđevne industrije, osiguravajući budućnost desecima tisuća radnika, bez trošenja desetaka proračunskih milijarda, kao što se do sada neodgovorno činilo. Restrukturiranje javnih poduzeća godinama odgađano je u nedogled pa se i tu danas gube, nažalost neodrživa radna mjesta, napominje premijer.

Svjesni smo da još uvijek previše građana ne može ostvariti svoje osnovno ljudsko pravo – pravo na rad. Prioritet nam je zato pokretanje investicija i proizvodnje gdje god je to moguće. Kroz predstečajne nagodbe spašavamo tvrtku po tvrtku, radno mjesto po radno mjesto, rješavamo nagomilane dugove, potičemo ulaganja, smanjujemo deficit. Provodimo fiskalnu konsolidaciju države, a omogućili smo i financijsku konsolidaciju građana, osobito zaduženih obrtnika i malih poduzetnika, uvodimo red u zanemarenu i zapuštenu državu, ističe Milanović u čestitki.

Naglašava da ono što u svemu tome ohrabruje je porast broja novozaposlenih u prva tri mjeseca ove godine, koji je za trećinu veći u odnosu na isto razdoblje prošle. Uvjereni smo da je to tek početak i da će napori koje Vlada ulaže uskoro davati sve konkretnije i vidljivije rezultate. Nažalost, ono što se godinama urušavalo, ne može se preko noći pokrenuti. I to je jedina istina.

Pred nama su važne godine u kojima se Hrvatskoj otvaraju nove perspektive, a ulaskom u Europsku uniju i nove prilike kroz strukturne fondove, ali i nova tržišta za naše gospodarstvo, ocjenjuje premijer.

Želimo i radimo na tome da svaki radnik ima poštenu plaću za pošten rad, da novim idejama i projektima ojačamo gospodarstvo kako bi ono napokon olakšalo život ljudima, da standard počne rasti.

Uvjereni u skore rezultate svega što poduzimamo, zahvaljujemo vam što ste i dalje s nama. Hvala vam na vašem strpljenju i odricanjima, stoji u čestitki premijera svim hrvatskim građanima u povodu 1. svibnja, praznika rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:05