MJESEČNE RATE PUNO VEĆE OD PRIHODA

OTKRIVAMO: JAKOVČIĆEVA TVRTKA IMA 276 KUNA PRIHODA,A RATA ZA KREDIT JE 20.000 KUNA! Kako to otplaćuje?

Tvrtka istarskog župana Ivana Jakovčića Juniperus d.o.o. prijavila je 2011. godine prihode u visni od 276 kuna, rashode od 34,9 tisuća kuna te gubitak nakon oporezivanja u visini od 34,7 tisuća kuna.

No, tvrtka je osnovana tek u srpnju 2011., pa je zapravo poslovala tek pola godine. Iako u tih šest mjeseci nije prijavila značajnije prihode, u financijskom izvješću na kraju godine navela je kreditno zaduženje od 1,190 milijuna kuna.

Riječ je o kreditu od 300 tisuća eura koji župan Jakovčić zajedno sa 4,5-postotnim kamatama namjerava otplaćivati najkasnije do lipnja 2027. godine, do nepunih 70 godina života.

Za ovaj je kredit založio svoje selo Sv. Juraj, odnosno tri kuće i dio okolnog poljoprivrednog zemljišta. Ovom kreditu, za koji je na nekretninama hipoteku upisala Zagrebačka banka, treba pridodati i iznos od 360.000 kuna, na koliko glasi mjenica kao još jedno sredstvo osiguranja naplate kredita.

Potraživanja banaka

I za tu je mjenicu, koja dospijeva na naplatu najkasnije 31. kolovoza 2014. godine, Zagrebačka banka upisala hipoteku na te iste nekretnine. U talk showu “Nedjeljom u dva” Jakovčić je kazao da svaka tri mjeseca njegova tvrtka banci za taj kredit isplati 5 tisuća eura, plus tisuću eura mjesečno za kamate, a to je ukupno osam tisuća eura (59,2 tisuće kuna) svaka tri mjeseca ili 19,7 tisuća kuna mjesečno. Kako tvrtka u 2011. nije imala prihoda, a Jakovčićeva je plaća 16-ak tisuća kuna, postavlja se pitanje kako otplaćuje rate tog kredita. Jakovčić je pokušao voditelju Stankoviću objasniti da je prodao kuću u Austriji, koju je naslijedio, za 30 tisuća eura te da je tim novcem podmirio dio kreditnog zaduženja. Recimo da je to točno, ali tko će ubuduće podmirivati taj kredit?

Jakovčić planira u svom selu pokrenuti turističku ponudu.

Seoski turizam

Tvrtka Juniperus, koju je Jakovčić osnovao u srpnju 2011. godine, registrirana je među ostalim i za razne oblike turističkih usluga te za trgovinu, posredovanje u poslovanju nekretninama, iznajmljivanje vlastitih nekretnina, pa i turističke usluge u ostalim oblicima ponude: seoskom, zdravstvenom, kulturnom, wellness, kongresnom, za mlade, pustolovnom, lovnom, sportskom, golf-turizmu, sportskom ili rekreacijskom ribolovu na moru, ronilačkom turizmu. Tvrtka ima temeljni kapital u visini od 20 tisuća kuna, a u njoj se kao direktor vodi Neven Švić koji je imenovan 2. rujna 2011. godine dok je prokurist odvjetnik Alen Kalčić, koji je imenovan odlukom osnivača društva iz kolovoza 2011. godine sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

- Da, istina je. Zastupam Jakovčićevu tvrtku - potvrdio nam je odvjetnik Kalčić.

Tvrtka je 2011. godine u financijskom izvješću prijavila da je u dugotrajnu imovinu uloženo 661,9 tisuća kuna te dodatnih 333,8 tisuća kuna. Ukupna vrijednost imovine tvrtke iznosila je 1,4 milijuna kuna, a obveze trgovačkog društva prema banci po odobrenom kreditu iznose 1,190 milijuna kuna. Podsjetimo da to nisu sva kreditna zaduženja župana Jakovčića koji otprije ima još dva visoka kredita.

Dio duga na supruzi

Bio je suvlasnik kuće u Poreču u Ulici 8. marta, a iako je vlastiti udio darovnim ugovorom u lipnju 2011. godine prepustio bivšoj supruzi Mariji Hrvatin, kreditne su obveze ostale, a ukupna visina dvaju kredita kod Raiffeisenbank Austria osiguranih hipotekom na ovu kuću iznosi daljnjih nevjerojatnih 425.000 eura.

Iz zemljišnih je knjiga razvidno da je prvi kredit u visini od 300.000 eura podignut u travnju 2006. godine, dok je drugi u visini od 125.000 eura podignut u listopadu 2006. godine. Za potonji se kao korisnik navodi upravo Jakovčić dok je za prvi uknjiženo zajedničko pravo zaloga. Jakovičić je voditelja Stankovića u emisiji uvjeravao da veći dio tog kredita podmiruje njegova bivša supruga, Marija Hrvatin, inače javna bilježnica. Kontaktirali smo je kako bismo provjerili Jakovčićeve navode, ali Hrvatin jer kazala da “nema vremena za izjave”. Zbrojimo li sve te kredite, Jakovčićeve mjesečne kreditne obveze vjerojatno iznose i do 40 tisuća kuna, a plaća mu je 16 tisuća kuna.

Biznis s pićem Ginetom u koji je krenuo s Jamnicom još mu, kako je rekao, nije donio nikakve znatnije prihode, oni bi se trebali ostvariti tek kroz dvije godine, a kako će župan Jakovčić otplaćivati kredite, poznato je samo njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:59