KIŠI NI TRAGA

Proglašena elementarna nepogoda za Koprivničko-križevačku županiju

Osijek, 300712.Zbog suse u Slavoniji proglasena je elementarna nepogoda.Stete od suse se procjenjuju na 514 milijuna kuna, a najvece stete su na kulturama kukuruza, suncokreta,soje i secerne repe.Na fotografiji: Polje kukuruza.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / Copyrighted

KOPRIVNICA - Pošto je prije tjedan dana zbog suše proglasio elementarnu nepogodu u 14 jedinica lokalne samouprave, župan Darko Koren proglasio je danas elementarnu nepogodu i za ostalih devet općina i dva grada Koprivničko-križevačke županije.

Danas je elementarna nepogoda proglašena za gradove Đurđevac i Koprivnicu te za općine Rasinju, Novigrad Podravski, Kalinovac, Molve, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno, Virje, Koprivnički Ivanec i Ferdinandovac.

Time je elementarna nepogoda zbog šteta od suše na poljoprivrednim kulturama proglašena u svim općinama i gradovima naše županije, piše u priopćenju iz županova ureda.

Inače, u posljednjih šest godina poljoprivrednici su od županije povukli samo 86 tisuća kuna za izgradnju sustava navodnjavanja, a ove je godine do danas isplaćeno samo 2200 kuna, doznaje se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Po podatcima županijske podružnice Savjetodavne poljoprivredne službe, samo je 150 hektara poljoprivrednog zemljišta navodnjavanjem osigurano od suše.

Podaci iz 2005., iz Nacionalnog projekta navodnjavanja gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj, govore da na području Koprivničko-križevačke županije ima 70.973 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:52