MUKE TREŠNJEVAČKE OBITELJI

'Od sindikalne Ribićeve palače u našoj su kućici pucali zidovi, a šteti nema kraja'

Zgrada Matice sindikata na Trešnjevci za Fatmira Abazija, čiju kućicu pritišće, puno više je problem nego ‘palača socijalne pravde’
 Drago Sopta/CROPIX

Mala kuća, jedna od tipičnih trešnjevačkih kućica kakvih više gotovo nema, još uvijek je u Šarengradskoj ulici, naslonjena, odnosno doslovno sljubljena s grandioznom, velikom, raskošnom sindikalnom palačom, koju je Matica sindikata Hrvatske pompozno izgradila u Ulici Florijana Andrašeca.

Bijela višekatnica, s još dvije etaže podzemnih garaža, nadvija se na staru kuću Fatmira Abazija, 50-godišnjeg podvornika u Ekonomskoj školi u obližnjoj Dobojskoj ulici. Kada se sindikalna zgrada na čak osam katova i tri podzemne etaže od 5600 kvadrata prije tri godine počela graditi, Abazi i njegova obitelj mislili su da je počeo rat.

Lupalo se, bušilo...

Lupalo se, bušilo, štemalo, gradilo, uslijedile su poplave, pukao je zid... I šteta se i dan danas sanira.

- Naša je kuća na ovome mjestu još od 1937., kako kažu neki susjedi starosjedioci. Moj otac i ja radili smo u tvornici Šavrić koja je bila na ovome mjestu i otac je 1981. dobio ovu kućicu. Ja sam tu nastavio živjeti sa svojom obitelji i koliko-toliko smo je uredili i prilično se iscrpili dok smo uspjeli dobiti sve potrebne dozvole, iako smo je bez problema otkupili a da stanje uopće nije bilo riješeno. Nitko nas nije pitao bismo li i mi prodali svoju kućicu da sagrade veću ili prošire parking za sindikalnu zgradu. I sada, eto, patimo i izvođače i investitore stalno molimo da nam ispune obećanja koja su na početku dali - kaže Fatmir Abazi.

Zemljište na kojem je sindikalna zgrada plaćeno je 14 milijuna kuna. Ali, Abazijev komadić nije im bio potreban ni interesantan.

Priljubljen uz probleme

Tako je njegova kućica ostala priljubljena uz ogromnu zgradu i - probleme. Zadnji u nizu popravaka bila je hidroizolacija zida koji graniči sa sindikalnom palačom, obnavljanje limarije, a dužni su im i malo popraviti fasadu. Nakon muke s investitorom Abazi je u sindikatu pronašao direktoricu koja mu je olakšala muke.

Velebna sindikalna zgrada još uvijek nije gotova, a nakon što su utrošili 4 milijuna kuna, navodno nemaju novca za njezin završetak koji se predviđao za ovu jesen.

U zgradu su se, uz Maticu, uselili brojni drugi sindikati, a ostatak zgrade bit će na tržištu po cijeni oko 11 eura po kvadratu. Cijena projekta je poslovna tajna, a ugovorenih radova je oko 20 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:00