ZAMJENA ZA MANDŽUKIĆA

NAJVEĆA DVOJBA NIKE KOVAČA Tko može napraviti veću štetu Brazilcima - Jelavić ili Olić?

Kovač u posljednje vrijeme razmišlja da ipak umjesto Jelavića u vrh napada gurne Olića
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Sigurno se sjećate kako smo iz Bad Tatzmannsdorfa slali priče kako Niko Kovač već ima udarnih jedanaest za otvarajuću utakmicu SP-a protiv Brazila. Jedina dvojba koja je tada mučila izbornika bila je ona hoće li na poziciji lijevog stopera zaigrati Gordon Schildenfeld ili Dejan Lovren. S time da se moglo zaključiti, na temelju onoga što se vidjelo na treninzima, da će u udarnih jedanaest ipak zaigrati Šifo.

Kad se radilo o napadu, sve je bilo dosta jasno s obzirom na to da Mario Mandžukić ne može igrati na prvom ogledu. Na desnoj strani igrao je Ivica Olić, na lijevoj Ivan Perišić, dok je čista špica bio Nikica Jelavić. Napadač premierligaša Hulla izgledao je kao sigurna opcija za hrvatskog centarfora protiv Brazila.

- Iskreno, očekivao sam da ću igrati napadača na utakmici s Brazilom - kazao nam je u intervjuu Nikica Jelavić.

Iz tog razgovora shvatili smo da i on sam drži da ne može biti nikakvih promjena, te da će istrčati u toj velikoj utakmici nacionalne selekcije. Međutim, nakon nekoliko dana Kovač više nije tako siguran da je to idealan izbor. Ili on zapravo već zna tko će istrčati na Areni Corinthians, ali to ne želi podijeliti s novinarima? Kovač razmišlja da ipak umjesto Jelavića u vrh napada gurne Ivicu Olića. Zašto je hrvatski izbornik uletio u tu dvojbu? Pretpostavka je da će Vatreni protiv domaćina igrati zatvorenijom varijantom, s mnogo trke, pokrivanja prostora i presingom na zadnju liniju brazilske obrane. Tražit će eventualnu grešku suparnika, te onda neki takav “otpadak” pokušati pretvoriti u opasnu akciju kontrom ili polukontrom, odnosno nabrzinu iskoristiti ponuđeno. Ako vam je ostalo u sjećanju, nešto se slično dogodilo na utakmici s Malijem u Osijeku. Agresivnost i visoki presing dali su rezultata kod prvog pogotka. Sammir je iščeprkao loptu suparniku, gurnuo Rakitiću, koji je uposlio Perišića u punom trku, mreža se zatresla. Naravno da Brazil nije Mali, ali takva ideja i vizija igre mogu se primijeniti i protiv Carioca.

Svi znamo kakav je tip igrača Ivica Olić. Idealan je za takav stil igre. Bez obzira na godine, njegovi trkački kapaciteti su ogromni, djeluje poput bulterijera, u stanju je nemilice, kontinuirano stiskati suparničku obranu, dosađivati, kvariti igru, presijecati lopte, iščeprkati nešto i stvoriti zabunu svakoj obrani, pa i onoj u kojoj igraju Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo...

- Na testiranjima u Wolfsburgu imao sam najbolje rezultate - kazao nam je prije početka austrijskih priprema Olić, koji na svim treninzima reprezentacije djeluje moćno kao u najboljim danima.

Naravno, Olić nije samo “ubojica” i razgraditelj obrane, on je brz i prodoran, uvijek može uletjeti u prazan prostor i poentirati. To je dokazao bezbroj puta u svim klubovima u kojima je igrao. Zato ima logike u Kovačevu razmišljanju da baš on bude u samoj špici. U takvu bi raspletu na bokovima igrali Perišić, a s druge strane Eduardo ili čak Ante Rebić. To je još jedna Kovačeva dvojba.

Eduardo je šmeker, iskusni majstor koji iz oduzete lopte može stvoriti gol-priliku, podvaliti loptu, sjajno asistirati. Rebić je pak moćni tip igrača a la Olić, na gol ide okomito, također poput gladnog psa navaljuje na suparničku obranu, može pobjeći i zabiti.

Nikica Jelavić je pak tip špice koji nije tako trkački moćan i teško da može igrati kao prvi obrambeni igrač poput Olića. Sporiji je, što je još jedan deficit. Napadač je koji traži centaršut, tu je najjači. Skok i udarac glavom su mu najjače karakteristike, ali također je opasan kao zmija kad se radi o odbijenim loptama u šesnaestercu. Kad bi Vatreni igrali više preko bokova, s dosta centaršutova, on bi bio najbolji izbor.

Također, bio bi itekako koristan u obrambenim zadacima kod prekida koje će imati Brazilci, s obzirom na skakačke kapacitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:59