POSPREMIO 9 MILIJUNA

GDJE JE FRA ŠIME SAKRIO MILIJUNE? Pretresli mu stan, luksuzni passat i jahtu 'Lucky me'!

Istražitelji su 'češljali' svu imovinu osumnjičenog bivšeg župnika
 Jure Mišković / CROPIX

Fra Šime Nimac - bivši župnik Baške Vode koji se i dalje nalazi na slobodi zahvaljujući odluci Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu, koje je odbilo žalbu Županijskog državnog odvjetništva u kojemu se tražilo njegovo pritvaranje zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke - morat će se jednom tjedno javljati u policijsku postaju u Benkovcu, piše Slobodna Dalmacija.

Pretres imovine

Po nalogu Županijskog suda u Splitu u utorak cijelo poslijepodne trajao je pretres stana u Biogradu, automobila marke passat te motornog broda „Lucky me“ koje koristi fra Šime Nimac, kontroverzni svećenik kojeg se sumnjiči za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti jer je bez odobrenja prodao crkvenu zemlju u Baškoj vodi i zadržao više od devet milijuna zarađenih kuća od prodaje.

Iako u zadarskoj policiji, koja je vršila pretres, zbog istrage nisu željeli ništa komentirati, doznajemo kako je prvo izvršen pretres stana u Splitskoj ulici u Biogradu, u novoj apartmanskoj zgradi na predjelu Soline, a potom je pregledan i svećenikov luksuzni bijeli passat koji je parkiran u krugu biogradske policije.

Malo iza 19 sati, ekipa za pretres od devet ljudi pojavila se u Marini Kornat u Biogradu, gdje je na doku broj 4 vezan devet metarska motorna jahta „Lucky me“ vrijedna preko 800 tisuća kuna.

Iako se fratar Nimac koristio tom jahtom, a nedavno je ispred nje u marini bio parkiran i njegov passat, doznajemo kako brod nije registriran na njega već na ime supruge jednog biogradskog poduzetnika.

Kako su u biogradskoj marini večeras bile brojne novinarske ekipe, vlasnica broda nije pojavila na pretresu već je poslala svog opunomoćenika.

Što su točno tražili u pretresu, u policiji nisu željeli reći, no neslužbeno doznajemo kako se intenzivno traga za novcem, 1,3 milijuna eura, za koje fra Šime još uvijek otkrio gdje su.

Oduzeta putovnica

Budući da je njegovo prijavljeno prebivalište u Lišanima Ostrovičkim gdje mu žive majka i otac, a koje spada u djelokrug benkovačke policije, fra Šime će se morati jednom tjedno javljati tamošnjim MUP-ovcima. Ako bi samo jednom izbjegao tu obvezu, automatski bi morao u istražni zatvor.

Isto tako, svećeniku je oduzeta i putovnica, ali ne i osobna iskaznica s kojom, ako želi, može otići bez ikakvih problema u jednu od susjedne države poput BiH, Slovenije ili Crne Gore. Osobnu iskaznicu nije mu se ni smjelo oduzeti, jer je riječ o osnovnom identifikacijskom dokumentu, a fra Šime može bezbrižno putovati, jer mu nije ni zabranjeno napuštanje Hrvatske.

Tijekom cijele afere koja je uzburkala i crkvenu i svjetovnu javnost kao glavni se argument navodila činjenica da je fra Šime podigao novac dobiven od prodaje zemlje u Baškom polju kako bi ga upotrijebio za proširenje crkve sv. Nikole u Baškoj Vodi. U Baškoj Vodi mnogi vjeruju u fra Šimino tumačenje da je novac sklonio na drugi račun kako sredstva ne bi bila potrošena izvan mjesta, kao što se dogodilo s novcem od prodaje župne kuće.

Novac za crkvu

A da je fra Šime namjeravao upotrijebiti novac za proširenje crkve, potvrđuje nam i Marijana Kovačić, vlasnica projektantske tvrtke “Genista” iz Splita, koja je izradila idejno rješenje proširenja crkve sv. Nikole.

- To nije bio neki fantomski, već vrlo konkretan projekt. Budući da je crkva zaštićeno kulturno dobro, trebalo je napraviti elaborat o mogućnosti njezina proširenja s kojim bi se složili konzervatori, a u sklopu tog elaborata izrađeno je i ovo idejno rješenje. Napravili smo ih tri, a jednoga su konzervatori prihvatili, i to rješenje trebalo je biti podloga za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Prema ovom rješenju crkva se s postojeće površine od 165 četvornih metara proširuje na 290 metara četvornih - pojašnjava Kovačić i dodaje kako je “fra Šime svoju obvezu za ovo rješenje uredno podmirio”.

Vlasnica “Geniste” ističe i da joj je svećenik kazao da ima složenu financijsku konstrukciju za cijeli projekt proširenja crkve i da ima sva odobrenja i dozvole od svojih nadređenih.

- Elaborat je napravljen u travnju ove godine, a informaciju o tome da se ide u proširenje crkve planirao je obznaniti za ovogodišnji blagdan sv. Nikole. Ja sam njega prvi put vidjela kad smo ulazili u posao i odmah me osvojio svojim entuzijazmom u vezi s tim projektom. U nekoliko sam navrata s fra Šimom, dok smo prikupljali dokumentaciju i podatke, obilazila razne službe i nikad nitko nije imao nikakvih primjedbi na projekt proširenja crkve - zaključila je Marijana Kovačić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:55