UHIĆENJA NA MEDICINI

JUTARNJI NA ZAVODU ZA ANATOMIJU ‘Kod profesora Zlatka K. bilo je čistilište, ako ga ne prođeš, gotov si!’

Policajci su čak 8 sati pretresali ured Zlatka K. i na kraju iznijeli samo jedan laptop
 Admir Buljubašić/CROPIX

Hodnik u prizemlju Zavoda za anatomiju Darko Perović na zagrebačkoj Šalti neuobičajeno je prazan.

Ispred jednih vrata stoji policajka. Na vratima iza njenih leđa tek se malčice nazire titula i ime - “Prof. dr. sc. Zlatko K.”

- Tu ne možete! Možete se slobodno kretati po zgradi Medicinskog fakulteta, ali u sobu iza mojih leđa ne smijete - kaže nam policajka.

JUTARNJI NA ANATOMIJI, FOTO Sin i suprug Bajićeve zamjenice uhićeni zbog kupovanja ispita!

- Zašto? - pitamo.

- Unutra ne možete i neću vam odgovoriti tko je u kabinetu! - odbrusila je.

Zavod za anatomiju Medicinkog fakulteta u Zagrebu u srijedu je bio pust. Nije bilo profesora, ni studenata, čak nije bila otvorena ni kosturnica u kojoj studenti 1. godine vježbaju za ispit iz anatomije.

Na inače punom parkiralištu ispred Zavoda, u srijedu su bila parkirana tek tri policijska vozila.

Na zavod su stigla oko 9.30. Inspektori u civilu i policajci odmah su posjetili kabinet profesora Zlatka K., osumnjičenog za primanje mita. Pretres je završio tek oko 17.40, a policajci i inspektori iz profesorovog kabineta iznijeli su tek jedan laptop.

Vijest o pretresu na Zavodu za anatomiju i privođenju jednog od djelatnika prof. Zlatka K. vrlo se brzo pročula hodnicima fakulteta. Policija je pročešljala i sobu predstojnika Zavoda prof.dr. Ivana Vintera koji nije bio raspoložen za izjave.

Uzrujana žena

No, dekan Medicinskog fakulteta akademik Davor Miličić rekao je za Jutarnji list da je fakultet obaviješten kako postoji sumnja da su neke osobe prodavale ispite pa je zbog toga učinjen pretres na Zavodu za anatomiju.

- Zbog toga smo odmah suspendirali jednog profesora, administratora znanstvenog novaka, studenta demonstratora i još dva studenta. Sve dok USKOK ne obavi sve potrebne istražne radnje te osobe neće moći obavljati nikakve poslove vezane uz fakultet - kaže nam Miličić.

Nazvali smo profesora Zlatka K. na mobitel i na kućnu adresu. Javila se mlađa ženska osoba.

- Nikakva policija nije bila ovdje. Otkud vam pravo da mi postavljate takva pitanja - rekla je uzrujano i poklopila.

Prema onom što se moglo čuti na Medicinskom fakultetu, policiju je posebno zanimala dokumentacija koja se odnosi na ispite za koje sumnja da su prodavani.

KRONOLOGIJA U dosadašnjih pet akcija Indeks osuđeno 22 profesora, 6 posrednika i 44 studenta

Dio profesora s kojima smo razgovarali kaže kako je očito sumnjivo kad studentima ostanu tri ili četiri ispita pa onda u dekanskom roku uspješno obave ono što tijekom cijele godine nisu mogli. Da bi u tome uspjeli nerijetko se ‘aktiviraju’ roditelji, prijatelji, znanci, a sve kako bi se ispiti ipak položili. Ipak ima i onih koji ne vjeruju da je itko sa medicine mogao ‘takvo nešto učiniti’.

- Ne vjerujem da je itko uhićen. Znam da je tu policija od jutra, ali ne vjerujem da se radi o uhićenjima - kaže nam student kojeg smo zatekli u kabinetu profesora Predraga Kerosa.

- Poznajem tog profesora i ne vjerujem da bi on to učinio. Iskreno, svake se godine u vrijeme dekanskih rokova pojavljuju takve priče o prodavanju ispita. A te priče lansiraju oni ljubomorni studenti koji ne uče - kaže.

Baš poput kabineta, u srijedu popodne je bila prazna studentska referada na Zavodu za Anatomiju, gdje je radila uhićena Matija Č.

Kada se vijest o trajanju akcije Indeks 6 proširila internetskim portalima, prema Zavodu za anatomiju oko 16 sati uputila se i grupa studenata 1. godine.

Poput lutrije

Studenti sa treće godine s kojima smo razgovarali kažu kako je anatomija jako težak ispit, što i ne čudi, budući da taj predmet daje osnovu za daljnje studiranje.

- Anatomije je u neku ruku ‘čistilište’ . Ako to ne prođeš teško da ideš naprijed. Ona nosi najviše bodova, 11, skoro više od svih drugih predmeta na prvoj godini - objašnjavaju studenti.

- A može li se namjestiti ispit i profesor kod kojeg želiš odgovarati - pitamo.

- A to je jako teško. Ima desetak ispitivača na anatomiji. Ti ne znaš kod koga ćeš doći. Tako da je to lutrija - kažu.

- A tko sastavlja popis - pitamo.

- To su vam uglavnom tete iz referade - objašnjavaju studenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:51