UBOJICA OSUĐEN U TREĆEM POKUŠAJU

SMRTONOSNI UDARAC U GLAVU Ivica Buha iz Knina dobio tri godine zbog smrti mladića u noćnom klubu

Ivica Buha (36) iz Drniša osuđen je u trećem ponovljenom suđenju, na Općinskom sudu u Kninu, na tri godine zatvora zbog toga što je prouzrokovao smrt Igora Vitasa (21) u rujnu 2008. godine u kninskom narodnjačkom noćnom klubu R-1. Buha je po treći put osuđen jer je Vitasu nanio teške tjelesne ozljede koje su prouzrokovale njegovu smrt. Buha je, prema optužnici, kobne večeri kao suvlasnik i redar u navedenom klubu zadao tri udarca u glavu Vitasu, nakon čega je on pao i snažno udario glavom u pod, a od posljedica teških ozljeda preminuo je nakon četverodnevne kome, piše Slobodna Dalmacija.

– Ostajem pri svojoj obrani i smatram se krivim da je to sve prouzročeno iz nehaja i da mi je jako žao zbog svega ovoga. Kajem se zbog toga i nakon ovoga živim mirnim obiteljskim životom i nikad više nisam dolazio u sukobe s bilo kim.

Pokušavao sam stupiti u kontakt s ocem pokojnog mladića, ali on to nije želio – kazao je Buha na kraju suđenja, tijekom kojeg ga je zastupao odvjetnik Vinko Gulišija koji je, pak, bio pri stajalištu da je u ovom slučaju riječ o prouzročenju smrti iz nehaja te da nije postojala nikakva namjera u Buhinu postupanju.

Ivan Jukić iz ODO-a Knin, pak, naglasio je na kraju suđenja da je “nepobitno da je okrivljeni bio potpuno svjestan da se u konkretnom slučaju radilo o minornom incidentu”, u kojem su se naguravali pokojni Vitas i svjedok Nikola Lapćić te da “to naguravanje nije tražilo neku ozbiljniju intervenciju”.

– S obzirom na svoja osobna svojstva i iskustva, okrivljeni je znao da se i s manjom primjenom sile prema oštećeniku ta situacija može riješiti. To je mogao učiniti nekim drugim zahvatom za procjenu i uporabu kojeg je bio dosta iskusan s obzirom na posao kojim se bavio. Odlučujući udariti oštećenika koji ga ničim nije ugrožavao i koji je bio alkoholiziran, i to ne jednom, već serijski tri puta šakama u glavu u najosjetljiviji i vitalni dio, jasno je i nedvojbeno je da je okrivljeni pristao da oštećenom nanese teške tjelesne ozljede – kazao je tužitelj Jukić.

Buha je prvo u ožujku 2009. godine bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog ubojstva iz nehaja. Županijski je sud u Šibeniku tu presudu ukinuo i na ponovljenom je suđenju, u studenome iste godine, Buha osuđen na četiri godine zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom. No, Vrhovni sud je u srpnju 2012. godine ukinuo presudu zbog toga jer je smatrao da je Buhi bilo povrijeđeno ustavno pravo na nepristrano suđenje i naložio novo suđenje. Razlog takve odluke bio je što je za vrijeme suđenja, prije nego što su izneseni svi dokazi, porotnik Petar Grkinić u pismu sugerirao predsjedniku sudskog vijeća strožu kaznu i javno u medijima iznosio svoje mišljenje o nedvojbenoj krivnji Ivice Buhe, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:04