NOVI GLAZBENI TREND

Dobro došli u 21. stoljeće, doba južnokorejskog popa

Gangnam Style, trenutno najprodavaniji singl na svijetu i najgledaniji video na YouTubeu s više od 531 milijun klikova i gotovo 4 i pol milijuna lajkova - stanje u utorak prijepodne - djelo je južnokorejskog “repera” Parka Jae-sanga, poznatijeg pod imenom Psy .

Neki kažu da se Psy u svom hitu “Gangnam Style”, dominantno na koreanskom jeziku, sprda s curama i dečkima iz “posh” četvrti Seula po imenu Gangnam. Ipak, teško da je publika diljem svijeta “ukapirala” tu ironiju. “Gangnam Style”, prije svega, uspjeh je jednog, milijunima ljudi iz nekog razloga smiješnog videospota, a tek onda poput vrućeg asfalta ljepljive i abrazivne Hi-NRG/house sintisajzerske podloge preko koje udara rap refren u stilu slovenskog Magnifica.

Uzavrela pećnica

Užasno lako ulazi u uho, no posrijedi je tek estetski grozan, zvukovno iritantan, stilski “poseljačen” i glazbeno bezvrijedan ljetni hit za koji je jedan od čitatelja Guardiana duhovito zaključio: “Uvrnuto je ne gledati TV duže vrijeme i potom nakratko vidjeti što se zbiva u svijetu pop kulture. To je kao kad otvoriš uzavrelu pećnicu, no poriv da je zatvoriš je jači”. Prije dva tjedna, kad sam na MTV-u vidio i čuo desetak sekundi spota “Gangnam Style”, automatski sam prebacio na neki drugi program. Iritacija uha i poriv da ne saznam kakvo je to smeće bili su jači od znatiželje. No, “konjski ples” Psyja već su iskopirali i na YouTube okačili i američki mornari, a za “Gangnam Styleom” luda je i Britney.

Veliko tržište

“Gangnam Style” je derivat kurentnih techno-house-dance-rap mutacija kakve se na plesnim podijima, MTV-u i YouTubeu, a onda i na top-listama, pojavljuju od Amerike do Švedske i sklapaju u ovom ili onom dijelu svijeta, baš poput automobila. Nije, stoga, čudo da je Psy s brojem “lajkova” prestigao stilski sličan kalifornijski electro-rap duo LMFAO iza kojeg stoji will.i.am iz Black Eyed Peasa koji je totalno zaluđen korejskom pop scenom, odnosno Justina Biebera čiji je menadžment pod svoje uzeo Psyja.

Usto, iza “Gangnam Stylea” stoji veliki novac jedne od nekoliko velikih korejskih agencija i moćna multinacionalna glazbena industrija. Azijskim izvođačima veličina i zakonitost tržišta na kojem djeluju omogućuju basnoslovno skupe videospotove te veliko ulaganje u karijere izvođača - ponekad i do pola milijuna dolara samo na estetske tretmane, plesne pokrete, odjeću, šminku, frizure i ostale “preduvjete” za uspješnu pop karijeru. Doduše, 34-godišnji, bucmasti Psy ostavlja dojam momka koji baš i nije prošao te tretmane, ali pogledate li aktualne videospotove trenutno najvećih korejski ili K-Pop zvijezda, vidjet ćete da je jako mnogo novca uloženo u njihov imidž pa i tijela. Psy možda izgleda dežmekasto, ali njegov spot izgleda skupo poput akcijskog blockbustera.

Trash i camp

Dio mlađe publike Amerike, Europe i Rusije, K-Pop je popušio kao trash i camp scenu. Zapadnjacima je Psy možda trash, ali K-Pop je na Istoku najjači, najpopularniji i za izvoz spreman glazbeni žanr u koji svoj novac sve više investiraju i producenti iz Amerike, dok reperi i dance zvijezde Amerike rado surađuju s K-Pop zvijezdama čime si međusobno otvaraju tržište.

K-Pop je Koreji i Aziji poput današnjeg dance-popa Americi, donekle i poput turbo-folka Balkanu, a teško da turbo-folk smatrate campom ili trashom.

U suštini, K-Pop se gleda kao što se gleda Eurosong. Bitnija je slika od zvuka, i to višestruko. Posve je podređen estetikci i logici YouTube civilizacije. Taj kanal njegovo je glavno oružje i već su 2011. godine K-Pop izvođači na YouTubeu zabilježili 2,3 milijarde klikova.

Južna Koreja s K-Popom sprema se osvojiti svijet kao što je to već učinila s autima, brodovima i raznim elektronskim gadgetima, pri čemu financijska snaga K-Popa počiva na uzletu digitalnog glazbenog tržišta Južne Koreje. Mjereno po glavi stanovnika ono je najjače na svijetu, a taj je uspon krenuo nakon kraha korejskog CD tržišta početkom 21. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:45