NOVA KONTROVERZNA IZJAVA

Nikolić: Nikada neću priznati Kosovo, ni po cijenu eurointegracija, a razlike između Srba i Crnogoraca nema!

Rekao je i da nitko do sada nije postavio priznanje Kosova kao uvjet za napredak Srbije ka Europskoj uniji
The nationalist Serbian Progressive Party leader, and presidential candidate, Tomislav Nikolic, waves to members of the media at a press conference in Belgrade, Serbia, Sunday, May 6, 2012. A pro European Union candidate and a nationalist opponent are headed for a runoff in Serbia's presidential elections, while the ruling pro Western party is likely to form the next coalition government, independent pollsters said Sunday. (AP Photo/ Marko Drobnjakovic)
 Marko Drobnjaković / AP

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, gostujući u utorak navečer na crnogorskom javnom TV servisu, izjavio je "da nikada i ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova, pa čak ni po cijenu odustajanja od europskih integracija Srbije", prenose u srijedu crnogorski mediji.

On je rekao da nitko do sada nije postavio priznanje Kosova kao uvjet za napredak Srbije ka Europskoj uniji.

"Hipotetičko je pitanje hoće li netko postaviti taj uvjet ili ne, ali ponavljam, nije me sram i ne bježim od odgovornosti - mene nema na popisu onih koji bi prihvatili da idemo u europske integracije a da se odreknemo Kosova i Metohije", kazao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je također kazao da je crnogorska neovisnost za njega završena priča, ali da "ne priznaje razliku između Srba i Crnogoraca" jer je, kako je ustvrdio, nema.

"Priznajem zauvijek Crnu Goru kao državu, ali ne priznajem razliku između Srba i Crnogoraca, jer je nema", kazao je on.

Nikolić je rekao da želi da Srbija i Crna Gora ubuduće imaju mnogo bolje odnose od sadašnjih jer "Srbe i Crnogorce vezuje mnogo toga zajedničkog".

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić nedavno je odbio susresti se s Nikolićem, jer tada, kako je rekao dnevniku "Vijesti", "nije imao što s njim razgovarati u vrijeme dok je bio lider Srpske napredne stranke (SNS)". Upitan sada o mogućem novom susretu s Nikolićem s obzirom na činjenicu da je ranije takav susret odbio, Krivokapić je kazao kako nije imao o čemu razgovarati s predsjednikom SNS-a, ali da ima o mnogo čemu razgovarati s predsjednikom Srbije. "On više nije ni predsjednik SNS-a, a predsjednik Srbije, svaki koji je izabran voljom građana Srbije, imat će moje puno poštovanje", rekao je Krivokapić.

Srbija: Sutra konstituiranje parlamenta, Nikolić polaže prisegu

Konstitutivna sjednica novog srbijanskog parlamenta bit će održana u četvrtak prijepodne, dok će nekoliko sati kasnije biti održana posebna (izvanredna) sjednica na kojoj će prisegnuti novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Na dnevnom redu prve sjednice novog saziva parlamenta bit će potvrđivanje mandata zastupnika, izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta, imenovanje glavnog tajnika parlamenta, izbor članova radnih tijela parlamenta i izbor članova stalnih parlamentarnih izaslanstava u međunarodnim institucijama.

Nakon što novim zastupnicima budu potvrđeni mandati i time bude konstituiran novi saziv parlamenta, dosadašnja vlada radit će u tehničkom, odnosno ograničenom kapacitetu do izbora nove vlade, što se očekuje nakon što bude formirana parlamentarna većina.

Nekoliko sati kasnije bit će održana prva posebna (izvanredna) sjednica parlamenta u novom sastavu, na kojoj će prisegnuti novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, izabran na predsjedničkim izborima, u dva kruga, 6. i 20. svibnja .

Nikolićev protukandidat u drugom krugu bio je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, čija se nazočnost očekuje na sutrašnjoj ceremoniji, a među uzvanicima su i preostalih deset predsjedničkih kandidata koji su, uz Nikolića i Tadića, sudjelovali u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Na ceremoniju polaganja predsjedničke prisege pozvani su, među ostalima, predstavnici diplomatskih misija i međunarodnih institucija u Beogradu, rektori sveučilišta, vjerski poglavari, predstavnici najviših državnih tijela, vlade, pravosuđa, vojske, policije i drugih institucija.

Nako što položi prisegu, Nikoliću počinje teći njegov prvi petogodišnji predsjednički mandat, dok će 11. lipnja u zgradi srbijanskog predsjednika biti održana Nikolićeva svečana predsjednička inauguracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:52