STRAVIČAN ZLOČIN

FOTO: EKSKLUZIVNO IZ BIHAĆA! OKRUTNO UBOJSTVO SVEĆENIKA 'Bio je predobar. Takvom čovjeku samo mračni um može uzeti život!'

Obdukcija je potvrdila da je fra Mile Ivančić ubijen. Glava mu je razbijena kamenom, a zločin je počinilo više osoba
 Robert Fajt / CROPIX

BIHAĆ - Bila sam s djetetom, eto je kraj mene, 11 godina ima. Očistile smo crkvu, pa krenule preko puta u župni stan. Bilo je to u subotu točno u 14.15 sati. Prvo sam pozvonila na portafon, a kako se nije javljao, uzela sam ključ koji mi je dan ranije dao i otključala vrata. Vidjela sam ga čim sam ih otvorila, i moje dijete također. Ležao je na lijevom boku, leđima okrenut prema vratima, na podu je bilo jako puno krvi, vidjela sam da mu je i glava bila sva krvava - ispričala nam je Mirjana Dujmović, mještanka Zavalja nedaleko Bihaća, koja je pronašla svojeg mrtvog župnika fra Milu Ivančića.

OKRUTNO UBOJSTVO KATOLIČKOG SVEĆENIKA U BiH U zločinu je sudjelovalo više osoba: Kamenom su mu razbili glavu!

Pomislila je odmah na ubojstvo, pa je iz džepa izvadila mobitel i pokušala nazvati policiju, ali baterija nije izdržala. Odjurila je do sto metara udaljene kuće i nazvala, te se vratila i sačekala policiju.

Već prve informacije nakon tragedije govorile su da je svećenik župe Sv. Franje Asiškog brutalno pretučen, vjerojatno kamenom. Dan kasnije stigla je i službena potvrda.

Bihaćki kantonalni tužitelj Senad Ljubijankić rekao je da je obdukcija potvrdila da je svećenik ubijen, da su mu nanesene teške ozljede, te da je zločin počinilo više osoba.

Policija smatra da se ubojstvo dogodilo u petak u večernjim satima. Misli tako i bihaćki župnik fra Božidar Blažević. Smatra da ga je netko sačekao kada se vraćao s večere od jedne obitelji.

- Bila sam kod njega toga dana, u petak, oko 18 sati. Tada mi je dao ključ od stana i zamolio da dođem počistiti sutra. Bio je jako raspoložen, ni po čemu se nije moglo zaključiti da se sprema nešto ovako ružno. Još mi je rekao da si mora naložiti da zagrije kupaonu kako bi se okupao. Ja sam otišla kući, a on na večeru Zvoni Majstoroviću u susjedno selo. Vidjela sam u 21 sat da se vraća - priča Mirjana pokazujući prema prozoru koji gleda na put do stotinjak metara udaljene crkve i župnog stana. U to vrijeme ubojice su vjerojatno spremno čekale starog svećenika.

Pitamo šokiranu Mirjanu tko bi mogao ubiti njihova svećenika.

- Nitko, bio je predobar čovjek. Mislio je da ako je on dobar, da su i svi ostali. Mogli su to napraviti oni koji su već provaljivali. Dvaput u sedam godina ušli su u crkvu, pokupili kaleže i razbacali hostije - svjedoči Mirjana.

Prije Božića dva maskirana lopova upala su mu u kuću i odnijela 25 tisuća kuna kojima je trabao platiti radnike koji mu obnavljaju župni dvor.

- Imao je provalu i prošlog petka. Ušli su mu u prizemlje, dok je spavao na katu. Rekao mi je da nije ništa čuo jer je dosta jako puhao vjetar. Ujutro je vidio tragove provale, ali ništa nije bilo ukradeno - prisjeća se Mirjana Dujmović.

Priča se mjestom da je svećenik opet digao poveći iznos kako bi platio radnike koji mu uređuju potkrovlje. Teško je reći je li novac bio motiv za ubojstvo, ali se koristoljublje ono nameće kao jedini logični razlog, iako policije do sada nije utvrdila da nešto nedostaje u svećenikovu stanu.

Dan kasnije na mjestu događaja je dvadesetak pripadnika federalne policije češljalo teren, pretraživalo župni stan, te ispitivalo seljane. Nema ih mnogo, u neposrednoj blizini svećenika živi samac Mirko Šimić, koji kao šumarski radnik uglavnom radi na terenu. Najbliža mu je susjeda Mirjana, ali od nje, kao i od prvog susjed na drugom kraju, Stjepana Blagovića, njegovo dvorište je zaklonjeno.

- Kažu da su ga kamenom, ne znam detalje. Bio je dobar i vrijedan. Otkako je došao ovdje obnavljao je crkvu i župni stan, što su Srbi bili porušili i zapalili u ratu. Uselio je tek prošle godine - priča Stjepan Blagović.

Velečasni Ivančić je rođen u susjednom Međudražju, a nakon dugogodišnjeg službovanja po Lici, 1997.godine, nakon rata, biskup Mile Bogović vratio ga je u njegov rodni kraj. Osposobio je fra Ivančić za život rodnu kuću i obnavljao porušeno u Zavalju. Sela su to s druge, bosanke strane brda Plješivice, koja su nakon Drugog svjetskog rata pripala BiH, a do danas su ostala u sastavu Gospićko-senjske biskupije. Mještani ovog bosanskog sela i dalje se smatraju Ličanima.

- O motivima je teško nagađati. Vlč. Mile je bio dobar čovjek, u godinama, živio je više nego skromno, nije mogao imati neprijatelja. Takvom čovjeku može samo mračni um oduzeti život - komentira tragediju fra Milin dugogodišnji prijatelj, slunjski župnik Mile Pecić.

U službovanju, ispovijedima za Božić i Uskrs, godinama si je pomagao i s nekadašnjim koreničkim župnikom Josipom Rafajem (dvije župe, kao i dvije države, dijeli brdo Plješivica), koji je potom dobio premještaj u Generalski Stol. I on je život završio tragično. Podsjetimo, u župnom stanu ustrijelio ga je bivši dečko njegove tada već bivše ljubavnice Evice Krešić.

U travnju je fra Mile Ivančić planirao održati zlatnu misu i tako obilježiti 50 godina svećenstva.

Kardinal Puljić: 'Zašto se ništa nije poduzelo nakon dvije ranije pljačke? To je dovelo do ubojstva!'

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica u nedjelju su oštro osudili ubojstvo svećenika Mile Ivančića, župnika u župi Zavalje u okolici Bihaća i od tijela vlasti u BiH zatražili su cjelovitu istragu kako bi se otkrili motivi napada i kaznili odgovorni za taj zločin.

Kardinal Puljić je izjavio kako je posebice zabrinut činjenicom da policija i druge službe nisu ništa poduzele u dva ranija navrata kada je opljačkan župni dvor u Zavalju. Puljić smatra da je upravo to ono što je počinitelje samo dodatno ohrabrilo i na kraju i dovelo do ubojstva svećenika. "Službe sigurnosti ne smiju dopustiti da se oni koji kradu, pljačkaju i ubijaju ohrabre i da ih se ne goni", izjavio je kardinal Puljić u Sarajevu komentirajući ubojstvo don Mile Ivančića počinjeno u petak.

Po riječima kardinala Puljića, otkrivanje počinitelja ubojstva župnika Ivančića posebice je važno zbog činjenice da se ono dogodilo u okruženju u kojemu žive ljudi različitih etničkih i vjerskih pripadnosti.

Banjolučki biskup Franjo Komarica kazao je kako se nada da iza ubojstva ne stoji pokušaj zastrašivanja katolika koji žive na području bihaćke regije. "No ne znam ni što bi se tamo (u Zavalju) imalo opljačkati kad je to sve sirotinja", kazao je biskup Komarica. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:12