BRODOLOMCI MILIJUNAŠI

Dio hrvatskih putnika s Costa Concordije koji su odbili 11 tisuća eura odštete podiže milijunske tužbe u Americi

Kreće pravna bitka putnika koji su odbili 11 tisuća eura odštete

Preživjeli putnici s nasukane Costa Concordije , koji su odlučili odštetu tražiti sudskim putem, zasigurno mogu dobiti puno veće odštete od 11.000 eura koliko im je ponudila američka kompanija Costa Cruises.

Loša ponuda

Od 127 Hrvata koliko ih se nalazilo na luksuznom kruzeru koji je u siječnju prošle godine nasukan u Tirenskom moru pored otočića Gilgita nakon što je udario u hrid, dio ih je prihvatio ponuđenih oko 80.000 kuna te su novac prije otprilike mjesec dana i dobili. No, neki putnici ipak su se odlučili svoja prava tražiti na sudu u Miamiju, gdje je sjedište kompanije za luksuzna krstarenja. Svojim hrvatskim odvjetnicima dali su punomoći, a oni su stupili u kontakt s američkim odvjetnicima. Problem je što takva suđenja mogu trajati veoma dugo, pa još nije poznato koliko će čekati na moguće odštete.

- Ne znam za ovaj konkretni slučaj, no činjenica je da se u Sjedinjenim Američkim Državama može dobiti znatno veća odšteta nego po europskim zakonima. Također, odšteta će sigurno biti veća od 11.000 eura koliko je putnicima najprije ponuđeno. Američko sudstvo, naime, puno više cijeni pretrpljene patnje i strah, odnosno psihičke štete, nego europsko pa je samo na tome moguće ostvariti milijunske odštete - rekao nam je odvjetnik Luka Mišetić, koji živi u SAD-u, poznat po zastupanju generala Ante Gotovine. Putnici s kojima smo razgovarali uglavnom ne žele otkrivati detalje svoje tužbe. Riječki odvjetnik Ivica Rušin nije čak htio otkriti ni koliko klijenata zastupa na američkim sudovima, a koliko ih je prihvatilo ponuđenu odštetu od 11.000 eura. Ingrid Škopac-Verbanac iz Rapca kaže kako ona nije ni među jednima niti među drugima.

Veliki iznosi

- Nisam ih tužila, ali nisam ni prihvatila 11.000 eura. Naprosto, čekam da mi ponude više - kratko nam je rekla.

Među putnicima koji će američku kompaniju tužiti je i Zrino Huljić, ribar iz Omišlja, koji je također preživio havariju luksuznog kruzera. Tvrdi kako je sada sve u rukama odvjetnika, a ne zna ni kolika je odšteta zatražena. Američki je pravosudni sustav drukčiji, pa će tako putnici koji tuže Costa Cruises iznose odšteta doznati tek kada ih sud dosudi. Problem su i dokumenti i osobne stvari putnika od kojih je najveći dio i dalje u manje ili više poplavljenim kabinama Costa Concordije.

Ingrid Škopac-Verbanac doznala je da je njezina nekadašnja kabina izvan vode, pa se nada da će joj uskoro stići osobne stvari i dokumenti. Costa Concordia bio je jedan od najvećih i najluksuznijih kruzera velike flote, a potonuo je zbog prolaska preblizu obale. Poginulo je ili se smatra nestalim 32 ljudi. Tvrtku su zasule stotine tužbi. Trudnica koja je na krstarenju bila u četvrtom mjesecu trudnoće i izgubila dijete zbog šoka i straha, traži milijun američkih dolara. Ništa manji nisu ni zahtjevi onih koji su izgubili najmilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:43