LONDON CALLING

APEL ELLE DVORNIK Žene, prestanimo jedna drugu zvati kurvama i droljama. Budimo sretne zbog tuđih uspjeha!

Za stolom pokraj mene tri djevojke, žene točnije - rane tridesete - vode glasnu raspravu. Moglo bi se reći da prisluškujem, ali realno, toliko se deru da je teško ignorirati. Sve tri sjede za svojim mobitelima, gledaju fotografije četvrte djevojke koja se ne nalazi u društvu i ogovaraju “Ma sto posto ga je sredila, pogle fotku od prije tri godine, a pogle ovu sada” - kaže jedna od njih dodajući mobitel drugoj preko stola. Druga djevojka koja je primila mobitel prokomentira “Dobro al’ možda je Photoshop, ona uvijek nekaj radi s fotkama”. Obje u tišini nekoliko minuta razmisle, zatim djevojka koja je prva pružila mobitel nadoda sarkastično: “Pa kaj bi ti gubila vrijeme na Photoshop da ti starci imaju novca za operaciju?” - pogleda u drugu djevojku sa smiješkom te joj ova uzvrati: “Ma, mo’š mislit, da imam tol’ko para, izgledala bih k’o Megan Fox”. Nasmiju se sve tri te treća napokon progovori: “Pa vidiš da vjerojatno jadna štedi pare od hrane za operaciju, pogle kak’ je anoreksična”.

Rastužilo me jer sam zamislila svoje prijateljice da to rade. Rastužilo me jer su tri odrasle žene sjedile za stolom i vrijeđale drugu ženu. Vidjela sam njih i pitala se “radim li i ja to?”

Sjede li muškarci na kavi i govore: “Joj, Ivan je fakat kurva, sa svima se jebe, fakat mi se gadi, sigurno je pokupio neku bolest”.

“Jesi vidio Marka kak’ se udeblj’o? Onak’ mu salo visi iz hlača”, ili “Kaj kažeš, jel’ ovo Anti pravi nos ili ga je sredio?”.

“Lako se Matiji preseravat s Mercedesom kad si je naš’o bogatu sponzorku koja mu kupuje sve to”

… Sumnjam…

Žene, prestanimo jedna drugu nazivati kurvama i droljama. Svaka žena ima pravo donositi svoje odluke sa svojom vaginom. Nemojmo stalno misliti da imamo pravo određivati drugima što da rade sa svojim tijelom. Zar nije zabavnije slušati prijateljicu kako nam se jada kakvu smiješnu katastrofu od seksa je imala jučer, nego da šuti jer ju je strah da ćemo ju osuditi? Zar nije bolje popričati s nekime ako mislimo da je u opasnosti, ili se brinemo za njihovo zdravlje, nego da nepotrebno razbacujemo epitete koje onda kasnije muškarci koriste protiv nas samih? Ne zaboravimo da muškarci druge muškarce ne smatraju droljama i kurvama kada to isto čine, već misle da su frajeri.

Žene, prestanimo hvatati tuđe muškarce. Ne čini nas to fatalnima niti boljima, već nas čini nesigurnima i jadnima. Ima mnogo muškaraca na ovome svijetu i ne trebamo drugim ženama otimati njihovo kako bismo sebi dokazale da smo ljepše, pametnije i zgodnije. Možda i jesmo, ali iskoristimo onda to da si nađemo nekoga sebi ravnog, a ne da se nekome osvetimo ili dokažemo. Sve žene su lijepe i pametne na svoj način, i svakoj ženi je teško naći nekoga tko će joj savršeno odgovarati. Ne uzimajmo si za pravo da ponižavamo druge.

Kad smo kod toga.

Žene, ako nas muškarac prevari, ne osuđujmo ženu s kojom nas je prevario, već osudimo muškarca.

Žene, ne tražimo odvratne razloge za tuđi uspjeh. Ne koristimo riječ sponzoruša kako bismo opravdale stvari koje druge žene imaju a mi nemamo. Budimo sretne zbog tuđeg uspjeha, podržimo ih, ako su nam prijateljice, pokušajmo popričati s njima prije nego što ih osudimo. Ako je naša prijateljica s nekime samo zbog novca, možda je nesigurna, možda je tužna, možda sama ne misli da može bolje, a možda joj je to baš super, a možda je zaista zaljubljena. Žene, nemojmo podmuklo vrijeđati druge oko stvari koje nam se ne sviđaju. Ne trebamo nikoga uvrijediti da bismo im rekli svoje mišljenje. Ne govorimo drugim ženama da su debele, ne nazivajmo ih anoreksičnima. Ako se brinemo za tuđe zdravlje i izgled, promislimo da se te osobe možda bore sa stresom ili problemima. Ili barem pitajmo...

Žene, prestanimo širiti glasine, prepustimo to muškima da rade. Oni to i onako kažu drugim muškima i prestanu se opterećivati s time nakon minute. Mi smo te koje produžuju agoniju, koje potvrđuju glasine.

Žene, prestanimo podržavati vrijeđanje drugih žena. Ako čujemo muškarca ili drugu ženu da pridodaje epitete bilo kome koga ne poznajemo, dajmo im do znanja kako ne prihvaćamo da se na takav način oslovljavaju žene, jer će i nas jednom nazivati takvim imenima ako im dopuštamo.

Žene, prestanimo osuđivati tuđe osobnosti. Ako su neke od nas glasnije od drugih, ne znači da žele pažnju, ne trebamo ih zvati iritantnima niti napornima; takve su kakve su, ako vam se njihove osobnosti ne sviđaju, nemojmo glumiti da smo im prijateljice, i nemojmo ih mijenjati.

Da se nadovežem na ovo gore, žene, prestanimo glumatati. Ne trebamo se praviti da smo nešto što nismo, ne moramo glumiti da nam je fejk torbica prava, radije se nasmijmo oko toga kako nije, jer si je ne možemo priuštiti. Žene, ne dopustite da muškarci vrte druge žene oko malog prsta. Da najbolji prijatelj vašeg dečka sazna da ga varate, odmah bi mu rekao. Ako vidite da neki muškarac iza leđa vrijeđa drugu ženu, pokažite malo solidarnosti i upozorite ženu u privatnosti o događaju. Žene, kada nam druge žene kažu da nas netko vara, možda to ne čine iz ljubomore i zloće, možda im je zaista stalo do toga i možda njih same vrijeđa.

Žene, čuvajmo tajne drugih žena. Ako ne možemo jedna drugoj iskreno reći što nas muči, onda kome možemo? Nemojmo tuđe tajne prosipati drugima koji ih nisu vrijedni.

I žene, podržimo sve oko nas. Podržimo i debele i mršave, i glupe i glasne, i tihe i bogate, i siromašne. Nije lako općenito ženi danas nositi se s teretom savršenstva koji su nam drugi nametnuli. Stalno gledamo nekakve fotografije lijepih cura s Instagrama i iz javnog života, i mislimo da nismo dovoljno dobre jer nismo poput njih. Mislimo da bi nas naši muškarci zamijenili u sekundi nekakvom manekenkom, i s tom gorčinom i nezadovoljstvom koračamo svaki dan kroz život. Netko nas je uvjerio da žena ne može zaraditi svoj novac, kako ne može biti uspješna, da ne može biti glava kuće, a ima žena koje mogu i koje to rade. Iz tih razloga se prestanemo truditi, odreknemo se svoje karijere i snova, i onda se nakon nekoliko godina osjećamo zakinuto, i to svoje nezadovoljstvo zrcalimo na drugima, ako to, naravno, nismo radile jer smo tako htjele. Ako nemamo razlog da nekoga mrzimo, onda ga stvorimo jer je to lakše nego poduprijeti nekoga, dati mu savjet. Ne da budemo bolje od njih, već da budemo bolje od sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:51