PODIJELJENE NAGRADE

FOTO: JUBILARNO 20. IZDANJE ŠIBENSKOG FESTIVALA DALMATINSKE ŠANSONE Zlatna pobjednička Šansonjera klapi Šufit, 'Četiri tenora' osvojila srca publike

 
 Nikša Stipaničev / Cropix

Splitska klapa Šufit s pjesmom 'Uzelo te nebo suncu', prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija, pobjednik je jubilarnog 20. izdanja šibenskog Festivala Dalmatinske šansone, prestižne glazbene manifestacije koja je završena u ranim nedjeljnim satima na prepunom Trgu Republike, ispred katedrale sv. Jakova. Popularni Splićani maestralno su i s puno emocija izveli skladbu koju potpisuje autorski dvojac Rapolec – Majić i prigrlili zlatnu festivalsku Šansonjeru.

- Nadamo se da će ova pjesma vrlo brzo postati istinski hit te da će biti jednako popularna poput naše uspješnice 'Ne diraj moju ljubav'. Iskreno, očekivali smo jednu od nagrada jer je pjesma za svačiju dušu, a eto, žiri nas je proglasio najboljima – unisoni su bili članovi klape Šufit.

Za razliku od žirija, prema glasovima šibenske publike, slavili su 'Četiri Tenora' – Marko Pecotić, Đani Stipaničev, Marko Škugor, Vladimir Garić s pjesmom 'Sve je tvoje' za koju je glazbu i tekst napisao Matko Šimac.

- Hvala mojoj šibenskoj publici što nas je nagradila pobjedničkom Šansonjerom. Prošle godine sam nastupio samostalno i glasovima publike pobijedio s pjesmom 'Samo ti si', a na ovom jubilarnom izdanju to sam ponovio sa svojim prijateljima i vrsnim tenorima – nije krio zadovoljstvo šibenski slavuj Marko Škugor.

Stručni žiri Šansonjeru za najbolju interpretaciju dodijelio je Zadraninu Ivanu Ivi Županoviću. Nagrada za najbolje kantautorsko djelo otišla je u Split, a ponijeli su je Zoran Ukić i Zoran Ševerdija iz grupe Diogen za skladbu 'Mala crna haljina'.

- Povijest se ponavlja. Kako sam bio sretan s prvim festivalom prije 20 godina kada su na njemu nastupili Arsen Dedić, Kemal Monteno, Meri Cetinić, tako sam ponovno sretan s ovim jubilarnim izdanjem i novim kvalaitenim izvođačima. Definitivno nakon dva desetljeća festivala moram konstatirati da smo uspjeli sa projektom šibenske Šansone. I ovogodišnji festival, kao i prijašnji, prema reakcijama publike i ocjenama struke iznjedrit će veliki broj hitova i to iz različitih glazbenih žanrova – od šansone, preko šlagera do popa i rocka. Premda je ovaj naš projekt od početka imao naziv šansone, festival nije doslovno bio takav. Baštinili smo šansonu, ali smo bili i otvoreni za sve ostale glazbene žanrove i to se pokazalo punim pogotkom. Mnogi su festivali robovali žanrovima, pa su propali, a šibenska Šansona ide dalje – kazao je direktor festivala Branko Viljac iz Glazbene udruge Šibenik koncert.

Sve festivalske nagrade

Druga nagrada publike pripala je šibenskoj hip-hop grupi 022 za skladbu 'Šibenska cura', dok je prema ocjeni stručnog žirija drugu nagradu osvojila mlada Međumirka Zsa Zsa ili pravim imenom Jelena Žnidarić. Glasovima publike do treće nagrade došla je klapa Brodarica s pjesmom 'Ko bi te kleja', a prema žiriju treća nagrada pripala je klapi Cambi za skladbu 'Jubit ću te zauvik'.

Dobitnik Šansonjere je najbolji tekst je Frane Bilić za pjesmu 'Srce prije kiše' koju je izveo Krešimir Batinica, dok je nagradu za najbolji aranžam dobio Nino Nimac iz grupe Bagatin za pjesmu 'Riči od cukra'.

Najboljim debitantom proglašena je Romana Lalić Pejković koja je izvela skladbu 'Vrime je'.

Legenda hrvatske glazbe i višestruki pobjednik ovog festivala Neno Belan, primio je nagradu za pjesmu 'Sanjaj' – najizvođeniju pjesmu s prošlogodišnjeg festivala.

Posebno priznanje dobila je doajenka dalmatinske glazbene scene Meri Cetinić za 20 godina vjernosti šibenskom Festivalu Dalmatinske šansone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:21