CVITA VILJAC

ISPOVIJEST NAŠE NOVE FILMSKE ZVIJEZDE Cvita ima 11 godina i ide u peti razred: 'Voljela bih biti glumica, kao mama Ecija'

Kći Ante Viljca i Ecije Ojdanić ima glavnu ulogu u novom  filmu ‘Anka’ koji u kina dolazi 20. veljače. Cvita, koja je još kao šestogodišnja djevojčica igrala u filmu ‘Hitac’, govori kako je bilo na snimanju kod Dejana Aćimovića i kako izgleda njena svakodnevica
 Neja Markičević / CROPIX

Cvita Viljac, jedanaestogodišnja kći glumice Ecije Ojdanić i diskografskog urednika Ante Viljca, glavno je lice dječjeg filma “Anka”, nastalog prema Lovrakovu romanu “Anka Brazilijanka” iz 1939. godine, u režiji Dejana Aćimovića, koji će 20. veljače biti premijerno prikazan hrvatskim u kinima. Cviti Viljac ovo je prva glavna uloga, no ne i prva filmska uloga. Već sa šest godina pojavila se u filmu “Hitac” svog očuha, majčina drugog supruga, Roberta Orhela, i to na vlastitu inicijativu.

- Očuh Robert pripremao je film i kada sam čula za to, zamolila sam ga da i ja glumim - sjećam se da sam bila jako uzbuđena jer nikad prije nisam nigdje glumila. Bilo mi je super, nisam išla u školu, snimali smo doma i tada sam se prvi put upoznala s glumom. A kada mi je mama rekla da sam pozvana na audiciju za film “Anka Brazilijanka”, bila sam jako uzbuđena, sretna i, iskreno, nisam imala veliku tremu. Audicija je trajala nekoliko krugova, ali već na prvom Dejan i ja smo se kliknuli. Puno mi je olakšavao audiciju i glumu za vrijeme snimanja - priča nam Cvita, učenica petog razreda, koja je prije “Anke Brazlijanke” čitala romane “Vlak u snijeg” i “Družba Pere Kvržice” te gledala poznate, više od 40 godina stare ekranizacije Lovrakovih romana.

Naravno, Cvitina generacija, za razliku od naraštaja njezinih roditelja te baka i djedova, ne odrasta u toj mjeri na Lovrakovim naslovima, novi dječji autori u međuvremenu su prevedeni i našli su svoje mjesto na dječjim policama.

Zagreb, 110217. 
Cvita Viljac, kci Ecije Ojdanic koja igra glavnu ulogu u djecjem filmu Anka Brazilijanka.
Na fotografiji: Cvita Viljac i Ecija Ojdanic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Cvita Viljac i Ecija Ojdanić

Audicija za film

- Volim Randoma Riggsa zato što je kreativan i drukčiji od ostalih pisaca. Njegove romane ‘Dom gđice Peregrine za čudnovatu djecu’ i ‘Šuplji grad’ pročitala sam nekoliko puta. Volim i Davida Williamsa, koji je napisao ‘Zlu zubaricu’, ‘Banditsku bakicu’, ‘Tetku probisvjetku’ i ‘Bljakburger’. Njega volim jer je jako duhovit - otkriva Cvita svoje omiljene pisce.

Za audiciju kod Aćimovića Cvitu su pripremali mama Ecija i očuh Robert.

- Mama mi je prije početka filma pričala općenito o glumi. Rekla mi je da slušam partnera, jer je gluma reakcija na partnera, da upotrijebim srce i maštu. A na setu sam slušala redatelja - otkriva djevojčica upute koje su joj u obitelji dali prije snimanja filma.

“Anka” se snimala 40-ak dana u okolici Drniša, na set su dolazili mama Ecija, tata Ante i očuh Robert.

- Čuvala me moja draga dadilja Marijana jer zbog poslovnih obaveza članovi obitelji nisu bili cijelo vrijeme na setu. Na lokaciji za snimanje bila bih dnevno oko 10 sati, no uopće mi nije bio problem biti na setu, uživala sam glumeći i družeći se s filmskom ekipom. Jedino mi je nedostajala moja soba, jer smo skoro dva mjeseca spavali u hotelu Punta u Vodicama. Bilo mi je također teško biti blizu mora, a ne kupati se jer nisam smjela pocrnjeti - kaže Cvita, koja je okusila restrikcije koje nerijetko imaju glumci kojima je u ljetnoj sezoni zakazano neko snimanje.

Na snimanju je Cvita imala prilike upoznati legendarnog bivšeg nogometaša Erica Cantonu, koji je tumačio Brazlijanca iz Lovrakova naslova.

- Naši su razgovori bili potpuno opušteni, razgovarali smo na engleskom. Eric Cantona je jako dobra, zabavna, opuštena i zanimljiva osoba, bilo mi je super glumiti s njim i veselim se što ću se opet vidjeti s njim na premijeri - iznosi Cvita svoje dojmove o nogometnoj legendi.

Peti razred

Školske obveze i snimanje lako je iznijela. Imala je instrukcije te unaprijed učila i pisala tekstove da može ranije završiti četvrti razred i u miru snimati.

A peti razred osnovne škole, koji trenutno pohađa, donio joj je više predmeta i više nastavnika te, isprva, malu bojazan.

- Shvatila sam da ću imati manje slobodnih trenutaka i većinu vremena provoditi učeći, ali sam se s vremenom naviknula na novi ritam i sada sam potpuno opuštena te mi škola ne predstavlja problem - priča vrijedna Cvita, koja uza sve školske obveze pohađa i glazbenu te plesnu školu.

- Jako volim glazbenu školu, u njoj uz klavir imam i solfeggio i zbor. Dok mogu sve stići, neću se ispisati iz bilo koje aktivnosti jer svaku volim na svoj način - govori Cvita, koja je jako zavoljela glumu i želja joj je da još glumi ako joj se za to ukaže prilika. U međuvremenu poziva sve svoje prijatelje iz razreda da je dođu pogledati na premijeri “Anke”.

Mama je ljuti

Kad nema škole, Cvita se druži s prijateljima, sluša muziku, na iPadu je, gleda televiziju, crta, čita…

Za sljedeći rođendan ili Božić priželjkuje moderno transportno sredstvo.

- Iako nisam baš jako izbirljiva kad je riječ o darovima, voljela bih dobiti hoverboard, ali mi nije neki problem ako ga ne dobijem jer ga većina mojih prijatelja ima, pa ga mogu i posuditi. Uostalom, vjerojatno bi mi brzo i dosadio - skromno će.

“Anka Brazilijanka” je roman o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska rođakinja pokazuje drugo lice. Razočarana i utučena, Anka bježi, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikog srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. Tu počinje prijateljstvo Anke i Brazilijanca...

Što Cvita vidi kao pouku iz priče o Anki?

- Bez obzira na okolnosti svatko može naći ljubav i sreću ako se izbori za to - kaže Cvita, koja ima mlađeg brata Jakova. Nerijetko se, jasno, međusobno zadirkuju, no nije brat taj koji je najviše u kući ljuti.

- Najviše me ljuti mama zato što sam s njom i najbliža, pa me ona može najbrže i iznervirati - zaključuje Cvita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:30