RENATA VINŠEK

JEDNA OD NAŠIH NAJPOZNATIJIH FRIZERKI UDALA KĆER Moja Josipa je imala spektakularnu feštu, na zetu mi svi zavide, dobila sam unuka, sad mogu u penziju

 

Zagrebačka Frankopanska ulica u subotu poslijepodne bila je blokirana. Horda ljudi uzurpirala je jednu od najprometnijih ulica metropole, a jedino što je odavalo da nije riječ o građanskom prosvjedu ili kakvoj nesreći kojoj su prolaznici došli svjedočiti bila je njihova svečana odjeća.

Žene u večernjim haljinama i muškarci u odijelima došli su - po mladu. Udala se, naime, kći Renate Vinšek, jedne od najpoznatijih zagrebačkih frizerki, a poprište događanja bio je njezin lokal u Frankopanskoj 14. Nedavno zatvoreni salon iznad kojeg živi žena odgovorna za, među ostalim, frizure predsjednice Grabar-Kitarović, pokojne Ene Begović, Tereze Kesovije, Minee i brojnih drugih, na jedan je dan, uz pomoć profesionalaca iz cateringa Lisak, iz mjesta gdje zagrebačka elita dolazi na šišanje i bojenje, pretvoren u elegantan prostor za doček brojnih uzvanika.

Zaigrana curica

Na svadbi njezine kći jedinice, 25-godišnje ekonomistice Josipe, i njezina supruga Ive Pavlovića (28), brend menadžera za Caffe Vergnano, okupilo se 250 gostiju, među kojima se našla i bivša manekenka Tatjana Dragović, TV voditeljica Vjekoslava Bach te Indira Levak, dugogodišnja prijateljica obitelji koja je na svadbi i zapjevala.

- Svadba je bila divna. Plesala sam cijelu noć i sjajno se zabavila. Izvođači su se izmjenjivali, ja sam ostajala na podiju, a moji su prijatelji komentirali da sam djelovala poput zaigrane djevojčice. Iskreno, tako sam se i osjećala - govori Renata Vinšek (58), dodajući kako se na vjenčanju, zapravo, samo pojavila.

Teret organizacije svojeg velikog dana, kao i financijsku konstrukciju događaja, na sebe su u potpunosti preuzeli mladenci, tako da se zagrebačka frizerka na svadbi osjećala kao gost. Za nju je posebno emotivan bio sam obred, održan u crkvi sv. Vinka Paulskog u Frankopanskoj, na kojem je, uz pratnju orgulja, zapjevala Dijana Hilje, prvakinja opere HNK Zagreb.

Nakon ceremonije slavlje se preselilo u Golf&Country Club u zagrebačkoj četvrti Blato, na kojem su, uz Indiru, nastupili tamburaški sastav Dyaco te srpski zabavljač Bane Mojičević, pobjednik prve sezone showa “Zvezde Granda”. Za glazbeni program, kao i za iće i piće, pobrinuo se mladoženja, dok je dekoracija sale i crkve bila mladenkino zaduženje. Vođa protokola, kaže mladoženja, bio je Goran Đerek, poznatiji kao Ante Ustaša, vjerni pratitelj domaćih sportaša koji je zabavljao goste i mladence, a koliko je slavlje bilo veselo najbolje dokazuje činjenica da je uzvanike u pola sedam ujutro trebalo “otjerati” iz sale.

Velika trema

Iako je zaslužna za svadbene frizure brojnih zagrebačkih dama, među kojima su i Indira Levak te Iva Leko, supruga nogometaša Jerka Leke, Renata Vinšek se u izgled svoje kćeri za njezin najvažniji dan nije željela petljati. Umjesto nje, njezinu jedinicu uredila je Renatina dugogodišnja suradnica i prijateljica Danijela.

- Unatoč tome što imam četrdeset godina iskustva, imala sam veliku tremu. Par dana prije svadbe bila sam izvan sebe - priznaje frizerka, dodajući kako je udaja njezine kćeri jedinice jedan od najvažnijih dana u njezinu životu jer ipak je Josipa “zvijezda njezina programa”. Međutim, prije godinu dana Renatin sustav vrijednosti iz temelja se izmijenio. Tada je, naime, njezina kći rodila sina, danas jednogodišnjeg Andru, koji je preuzeo ulogu njezina “centra svijeta”. Mališan je na maminoj i tatinoj svadbi bio sve dok se odrasli nisu zaputili na tulum jer ipak je premalen da bi do jutra lumpao sa starcima.

- Svaka majka ima velike planove za svoje dijete, no naši se planovi obično ne poklapaju s planovima mladih. Mogu reći da sam presretna kako su stvari ispale jer sada imam unuka, najslađe dijete na svijetu, i zeta na kojem mi svi prijatelji zavide - ponosna je Renata Vinšek.

Nakon čak četrdeset godina rada, nepregledne količine ošišanih glava, izrađenih pramenova, frizura i trajnih, Renata Vinšek odlučila se umiroviti. Njezin posao, odnosno vođenje salona u Trenkovoj, kao i nekih novih projekata, nastavit će njezina kći Josipa, direktorica tvrtke, koja zajedno sa suprugom ima pregršt planova za budućnost. Veteranka među frizerima se, doduše, iz posla ne planira baš u potpunosti maknuti. I dalje će vršiti funkciju savjetodavnog tijela te svojoj kćeri i zetu pomagati savjetima. Ipak je posao, uz kći i unuka, i dalje njezina najveća ljubav.

Rođena purgerica šišala je i Tuđmana i današnju predsjednicu

Rođena purgerica odrasla u centru Zagreba, u školu je išla s brojnim danas zvučnim imenima iz javnog života, a iako su se njezini roditelji nadali da će upisati fakultet, Renata Vinšek odlučila se za frizerski zanat.

Njezina strina imala je salon po kojem se smucala u djetinjstvu, tamo se zaljubila u posao i donijela odluku koju nikad nije požalila: kroz njezin su salon prošle brojne glazbene, glumačke i sportske zvijezde, kao i mnogi državnici, među ostalima i predsjednik Franjo Tuđman.

- Predsjednik, dakako, nije dolazio u salon, nego sam ja jednom mjesečno odlazila k njemu. Ali bilo je smiješno gledati fotografe kako se motaju oko salona u nadi da će nešto uloviti - prisjeća se ambiciozna frizerka, koja se brine i za kosu aktualne predsjednice, s kojom prijateljuje već gotovo trideset godina.

Danas gotovo legendarni salon u Frankopanskoj ulici Renata je preuzela u dobi od samo 24 godine, kada ga je otkupila od bivše vlasnice koja je otišla u mirovinu. Naslijedila je dio klijenata stare gazdarice - jer salon je, prije nego što ga je Renata preuzela, na tom mjestu stajao čak četrdeset godina - a kako su u njegovoj neposrednoj blizini bila kazališta Gavella i HNK, ubrzo su počeli dolaziti i glumci.

Jedna od njezinih omiljenih klijentica bila je Ena Begović, čije se bujne, duge i njegovane kose i dan danas sjeća. Zaslužna je i za promjenu Giulianova imidža, kojem je odrezala dugu kosu, baš kao i Luki Nižetiću. Frizirala je i Alku Vuicu, Kseniju Urličić, Dolores Lambašu, Sanju Doležal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:24