ZRINKA CVITEŠIĆ

NAKON SVJETSKOG USPJEHA, VRATILA SE U HRVATSKU 'S Owenom Wilsonom sam se družila privatno. Sve što sam imala ispred kamere, imala sam s Woodyjem...'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Sjećam se i danas svog prvog susreta s Golikovim filmom ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Nisam se mogla odlijepiti od televizije. Imala sam osjećaj da Anu, Minu, gospona Fulira i pijanog Franju gledam kroz ključanicu vrata, da sam doslovno ondje s njima, u filmu. Budući da nisam dijete grada već dijete sela, Zagreb iz filma mi je bio neki poseban doživljaj, neki novi svijet - sjeća se Zrinka Cvitešić, glumica međunarodne kazališne, televizijske i filmske karijere, koja će 28. rujna u zagrebačkom HNK igrati ulogu Ane Šafranek u premijeri predstave ‘Tko pjeva zlo ne misli’ koju redatelj Rene Medvešek radi i po Majerovoj noveli i po Golikovom filmu, najpopularnijem hrvatskom filmskom naslovu svih vremena.

Gospon Fulir je Krešimir Mikić, pijani Franjo Dušan Bućan, a teta Mina s penezima Ivana Boban. Uoči jednog od kazališnih spektakla sezone gdje zvijezda West Enda utjelovljuje kultnu ulogu iz hrvatskog filmskog mjuzikla, naša će glumica reći da, na žalost, do sada nije upoznala Mirjanu Bohanec Vidović koja je u filmu igrala Anu Šafranek, no u prekrasnom joj je sjećanju ostalo poznanstvo s pokojnim Reljom Bašićem, legendarnim gosponom Fulirom.

Dušan Bućan

- Gospon Fulir mi je i najdraži lik u filmu - kaže glumica koja je posljednji put u zagrebačkom HNK radila u premijeri ‘Evanđelja’ talijanskog redatelja Pippa Delbona 2015. godine, kao što je godinu poslije nastupila u sjajnom koncertu za Valentinovo zajedno s Ivom Gamulinom Giannijem i Nikšom Kušeljom izvodeći neke od pjesama svih vremena.

- Glumiti na materinjem i na stranom jeziku nikada nije isto, koliko god tim stranim jezikom vladao. Jer duša je u jeziku s kojim si rastao i odrastao. Zato me uvijek iznova veseli vraćanje i svom jeziku i svojim kazališnim daskama. Raditi s ljudima koje poznaješ i koji poznaju tebe i tvoj glumački aparat je predivno i oslobađajuće. Na primjer, s Dušanom Bućanom sam upisala Akademiju i studirala četiri godine u istoj klasi.

Prošli smo sve zajedno, i dobro i loše i poznajemo se, kako se to lijepo kod nas kaže - u dušu - govori glumica koja se prisjetila u šali kako je zajedno s Dušanom Bućanom na Akademiji ‘otpisala’ ‘Tko pjeva zlo ne misli’ kao mogući glumački ispit. Ona i Bućan bili su, sjeća se, predvodnici grupe koja je odbila Majerov tekst, pod izgovorom da je ‘to jako glupo i da se tu nema kaj za igrati’.

Pucam od smijeha

- Danas mi je glavni problem na sceni, dok pripremam Majerov tekst, ostati u koncentraciji i ne pucati privatno od smijeha, jer sam zajedno s cijelim ansamblom pronašla veliku radost i gušt u istom tekstu koji sam na Akademiji odbacila. Poseban su doživljaj songovi iz ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Toliko sam sretna što kroz pozornicu doživljavam povratak u minulo vrijeme druženja, prožetog pjesmom, veselim kućnim posjetama. Živo se sjećam kako se i za vrijeme mog odrastanja bio još zadržao taj divni običaj kućnog gostoprimstva, vrijeme je to bilo kad ti je stalno netko kucao na vrata. Kada sam bila mala i u mojoj se kući pjevalo i smijalo dok bi mama kuhala.

Takva su se bezbrižna i neopterećena druženja, čini mi se, danas jako prorijedila. Zato mi je i drago što se vraća naslov ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Možda ovom predstavom podsjetimo ljude kako se nekad znalo živjeti uz druženje - razmišlja o izgubljenom Zagrebu, temperamentnim stanovnicima Gornjeg grada, ljetovanjima na Savi i gemištima kod Žnidaršića. S Krešom Mikićem, glumcem ZeKaeMa koji igra gospona Fulira, i bit će to krajem rujna njegov debi na pozornici zagrebačkog HNK, surađivala je još 2005. u filmu Dalibora Matanića ‘Volim te’.

Divni Harrelson

- Mislim da je to i bila jedina naša suradnja do sada. Da, da, radili smo u filmu ‘Što je muškarac bez brkova’, ali ne sjećam se zajedničkih scena. Iskreno, nisam gledala film, ja vam ne gledam svoje filmove, haha. Krešo je jedan od najboljih partnera kojeg sam na sceni imala, jer se voli igrati, biti dijete. Kao i ja - kaže glumica.

Kakve su u smislu suradnje holivudske zvijezde poput Owena Wilsona s kojim je u posljednjem filmu ‘Lost in London’ surađivala.

- Owen je zapravo imao jednu scenu u filmu i mi gotovo da se i nismo sreli ispred kamere. Družili smo se privatno. Sve što sam imala ispred kamere, imala sam s Woodyjem Harrelsonom koji je divan. I veliki glumac. I nema tu nikad neke velike matematike, barem se meni tako čini, najčešće su veliki glumci i najjednostavniji ljudi privatno.

I to sam shvatila još od najranijih studentskih dana kad sam imala tu sreću glumiti odmah s najvećim imenima hrvatskog glumišta, kao što su Boris Dvornik, Ivo Gregurević, Vanja Drach, Pero Kvrgić, da sad ne nabrajam. A ako vaše pitanje glasi kako je glumiti s holivudskim glumcima, to što su Boris, Vanja, Ivo ili Pero rođeni tu gdje jesu, i možda nisu imali priliku ući u Hollywood, ne znači da su bili i jesu manje glumačke veličine - poentira.

Nova agencija

Prije no što je započela kazališnu karijeru u Velikoj Britaniji i zaslužila nagradu Olivier za mjuzikl ‘Jednom’, Zrinka Cvitešić odigrala je oko 25 uloga u teatru i 20-ak u serijama i filmovima, a zahvaljujući ulozi u filmu ‘Na putu’ na Berlinskom filmskom festivalu dobila je priznanje Shooting stars 2010. Nakon nastupa na West Endu Zrinka Cvitešić počinje snimati za BBC: nastupila je u dvije BBC-jeve mini serije. Ostvarila je ulogu u ‘Londonskom špijunu’ te u ‘Kapitalu’ gdje je igrala bebisitericu Matyju.

Poslije Britanije Zrinka Cvitešić nastavlja karijeru u Hollywoodu, posljednji film koji je snimila je ‘Lost in London’, ondje se spomenuti Woody Harrelson, osim kao glavni glumac, prvi put predstavio i kao redatelj, prema scenariju koji je sam napisao. Zrinka Cvitešić glumi u filmu ženu s čarobnim moćima. Koji su njezini novi planovi u filmskom svijetu?

- Prije dva tjedan promijenila sam agenciju pa se plan koji sam i imala promijenio. Znat ćete na vrijeme…Živim ponajviše u avionu i u koferu, trenutačno između Hrvatske, Škotske i Engleske. Jesam li se promijenila kao osoba? A valjalo bi pitati ljude koji me okružuju…

Ana ili Mina

Prati li utakmice Glasgow Rangersa, gdje igra Niko Kranjčar s kojim je više godina emotivno vezana.

- Naravno, naravno - kaže glumica.

Kad smo Bućana pitali smatra li da je bolje u životu biti pijani Franjo ili g. Fulir, rekao je da su i jedan i drugi klišeji onoga što muškarci na ovom podneblju jesu i da je svaki muškarac istovremeno i Fulir i Franjo, ovisno o situaciji ili o tome koliko je gemišta popio. A je li bolje u životu biti teta Mina ili gđa Ana Šafranek?

- Teško je reći, najbolje je biti ti - nasmijala se glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18