JURIŠ NA EUROVIZIJU

NAPREDNOM TEHNOLOGIJOM PREDVIDJELI HOUDEKOV PLASMAN NA EUROSONGU Prema svim parametrima pobjeđuje Talijan, a evo kako prolazi hrvatski predstavnik

Na fotografiji: Jacques Houdek
 Damir Krajac / CROPIX

Microsoft je pomoću napredne tehnologije predvidio rezultate ovogodišnje Eurovizije, najvećeg pjevačkog natjecanja Starog kontinenta. Prema njihovim predviđanjima u realnom vremenu baziranom na faktorima i okolnostima koji se kontinuirano mijenjaju, hrvatski predstavnik Jacques Houdek s pjesmom 'My Friend' ima 0.7 % šanse za ukupnu pobjedu čime je zajedno sa švicarskim, danskim i armenskim predstavnikom pozicioniran na 13 mjestu.

Najveće šanse za ukupnu pobjedu ima talijanski predstavnik Francesco Gabbani s pjesmom 'Occidentali's Karma', a šanse da će pobijediti su 18%. Slijedi ga švedski predstavnik Robin Bengtsson sa 16.8% te Bugarin Kristian Kostov čije šanse iznose 10.2%. Ostali kandidati za pobjedu među prvih deset su redom Belgija, Portugal, Crna Gora, Azerbjedžan, Francuska, Albanija i Finska.

Predviđanje se temelji na tri ključne analize – podaci s interneta, podaci s društvenih mreža i pretraživanje podatkovnog prometa. U tom procesu važno je provesti analizu u realnom vremenu zato što su, primjerice, razni signali s interneta i društvenih mreža tijekom natjecanja u korelaciji s glasovanjem publike. Microsoft koristi te signale i uspoređuje ih s relevantnim podacima iz prošlosti, kao npr. koja zemlja je najčešće glasovala za pojedinu zemlju te tako određuje različite uzorke i predviđa najvjerojatnije rezultate.

U dosadašnjim predviđanjima Microsoft je bio prilično uspješan. Primjerice, na utrci Formule 1 u Abu Dhabiju 2016. uspješno su pogođeni svi vozači koji su završili na prvih pet pozicija, dok im je na dodjeli Oscara stopa predviđanja pobjednika po kategorijama bila 71%.

Inače, Eurovizija se prvi puta održala 1956. godine. Najuspješnija zemlja je Irska sa sedam pobjeda, prati je Švedska sa šest pobjeda, dok su Luksemburg, Francuska i Velika Britanija osvajale natjecanje pet puta. Švedska grupa ABBA najuspješnija je u povijesti natjecanja, a osim što su pobijedili 1974. godine, zabilježili su još mnogo velikih uspjeha. Interes za Eurovizijom varirao je iz godine u godinu, a prošle godine natjecanje u Stockholmu pratilo je 204 milijuna ljudi. Najveća posjećenost bila je 2001. godine kada je u natjecanju na Kopenhagen Parken stadionu prisustvovalo 38.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:50