SEMINAR DAMIRA HOYKE

ODRŽANE RADIONICE IZRADE PORTRETA SLAVNIH OSOBA Završeno 12. izdanje Fotosofije, najviše pažnje privuklo predavanje španjolskog celebrity fotografa

Uz bogat praktični dio održana su i predavanja o zaštiti autorskih prava u fotografiji i utjecaju umjetne inteligencije
 Krume Ivanovski / Promo

Završeno je dvanaesto izdanje najpoznatijeg domaćeg seminara posvećenog fotografiji, Fotosofije, a sedmodnevno događanje održano u prostoru Terma Tuhelj u organizaciji proslavljenog domaćeg fotografa Damira Hoyke i ove je godine okupilo brojne profesionalce i zaljubljenike u fotografiju.

Osim radionice izrade portreta, na kojoj su polaznici dobili priliku fotografirati osobe iz javnog života, među kojima su se našli i glumica Ana Maras Harmander te skijaš Natko Zrnčić Dim, održan je i seminar o snimanju modne fotografije. Uz praktični dio, održana su i predavanja o zaštiti autorskih prava u području fotografije te utjecaju umjetne inteligencije na mogućnosti manipulacije slikom. Najviše je pažnje, pak, privuklo izlaganje španjolskog art i celebrity fotografa Pabla Almansa pred čijim su se objektivom, među ostalima, našli i Javier Bardem, Annie Lennox, Placido Domingo...

- Nisam pretjerano fasciniran famom koja se stvara oko poznatih, njihova lica gledam na isti način kao i sva ostala - izjavio je fotograf iz Murcije na jugoistoku Španjolske, čiji su se radovi našli u svim najprestižnijim španjolskim medijima. Fotografiranje poznatih po narudžbi nije baš pretjerano romantično, objašnjava, jer je redovito riječ o vrlo ograničenom razdoblju koje ima za stvaranje. Iako, rad sa zvijezdama vrlo mu je zanimljiv, pogotovo kada se, pak, radi o umjetničkim konceptima. U takvim slučajevima inzistira na tome da model prvo prouči njegov rad i obrati pažnju na njegov pristup jer zahvaljujući tome, govori, zvijezde ga počinju doživljavati kao umjetnika i tada nastaju zaista lijepe priče.

Osim po portretima, Pablo Almansa najpoznatiji je po svojim aktovima, a zbog čega je odabrao baš nago ljudsko tijelo kao inspiraciju, objašnjava tipično španjolski.

- Ja sam muškarac i volim žene. Muško tijelo nije mi pretjerano zanimljivo, ali za određenu svotu potrudit ću se da postane - šali se Almansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:23