POZNATI U KINU EUROPA

PREMIJERA DOKUMENTARCA MIRJANE HRGE Zlatko Mateša došao s djevojkom, bili i brojni rukometaši

 Livio Andrijić / EPH

Dokumentarni film "Prvi put", scenaristice i urednice Mirjane Hrge, posvećen 20. obljetnici osvajanja prvog hrvatskog olimpijskog zlata i generaciji hrvatskih rukometaša iz Atlante 1996., premijerno je prikazan u utorak u zagrebačkom kinu Europa.

Svečanu premijeru prvijenca autorice Mirjane Hrge, urednice i voditeljice središnjih RTL-ovih vijesti, uveličali su i sami sudionici povijesnog sportskog uspjeha, zlatni rukometaši koji su prije 20 godina u finalu Olimpijskih igara pobijedili Švedsku 27:26.

Prije premijere reprezentativci iz Atlante posjetili su groblje Mirogoj, gdje su položili cvijeće na grobove trenera Velimira Kljajića, igrača Iztoka Puca i Vladimira Nekića, tajnika Hrvatskog rukometnog saveza u to vrijeme.

Premijeri filma bili su nazočni svi igrači iz Atlante osim Gorana Perkovca i Venija Loserta.

Kroz razgovor sa zlatnim rukometašima i svjedocima do tada nezabilježenog sportskog uspjeha autorica filma pokušala je otkriti javnosti nepoznate pojedinosti, zanimljivosti i događaje koji su pratili pobjednički niz hrvatskih rukometaša.

Uz televizijske snimke dijelova utakmica s rukometnog olimpijskog turnira, svečanog dočeka na prepunom središnjem zagrebačkom trgu, ali i privatne video snimke s tuluma u Olimpijskom selu koje javnost do sada nije imala prilike vidjeti, sportski dokumentarac "Prvi put" otkriva zajedništvo jedne rukometne generacije.

Za potrebe snimanja filma autorica je nakon 20 godina po prvi put na jednom mjestu okupila Patrika Ćavara, Zorana Mikulića, Valnera Frankovića, Valtera Matoševića, Zlatka Saračevića, Slavka Golužu, Brunu Gudelja, Božidara Jovića, Vladimira Šujstera, Vladimira Jelčića i Alvara Načinovića koji su pred kamerom otkrili niz anegdota i zanimljivosti iz Atlante te s gledateljima podijelili svoje dojmove, strahove i veselja koja su ih pratila na putu do osvajanja zlata.

U filmu o događajima iz 1996. govore i bivši predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Antun Vrdoljak, bivši rukometaš Hrvoje Horvat, rukometni dužnosnik Zoran Gobac i sportski novinar i komentator Božo Sušec.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša na svečanosti se zahvalio zlatnim rukometašima, a sadašnjoj generaciji reprezentativaca, koji su također bili na premijeri filma, zaželio da na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ovoga ljeta budu uspješni kao i generacija iz Atlante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:33