DAJANA ŠOŠIĆ

Pripremam doktorat, trčim, idem na jogu i jedva čekam ljeto i maminu hranu

Novinarka koja će se za HTV javljati iz stožera nezavisne kandidatkinje Sandre Švaljek, priča o tome kako je magistrirala ekonomiju, pa upisala doktorat, te kako je učila njemački, engleski, talijanski, a kada ulovi malo više slobodnog vremena, planira upisati i tečaj ruskog
 Darko Tomaš / CROPIX

U HRT-ovu reporterskom timu koji će izvještavati s predstojećih lokalnih izbora bit će i Dajana Šošić, mlada novinarka koju su gledatelji mogli zamijetiti po praćenju tema poput migrantske krize, poplava pa sve do rada Vlade. Šošić, 33-godišnjakinja odrasla u Brelima, iza koje je deset godina profesionalnog iskustva, ove će se pak nedjelje javljati iz stožera nezavisne kandidatkinje Sandre Švaljek.

Put na HTV-u

- U informativni program HTV-a stigla sam prije osam godina. Radila sam najprije u Dnevniku 3, potom sam kao dnevni urednik i voditelj u redakciji Zagrebačke panorama, gdje sam ujedno pratila i Gradsku skupštinu. Već tada mi je bilo zanimljivo pratiti omjere političkih snaga u gradu Zagrebu i burne rasprave na sjednicama. Nakon toga radila sam vrlo različite teme, no praćenje politike i rada Vlade me naravno najviše zanima i privlači u poslu. To mi je nekako najzanimljiviji oblik novinarstva, a i tema doktorske disertacije na kojoj radim, usko je vezana uz politiku i objave političkih poruka na društvenim mrežama, koje se sve više koriste kao izvor vijesti u informativnim programima. S obzirom na aktualnu političku situaciju u posljednje vrijeme te evo sada i lokalne izbore, nikada nije dosadno - odgovara Šošić.

Na javnu televiziju stigla je kao i mnogi drugi, zahvaljujući praksi koju je odrađivala kao studentica novinarstva na Hrvatskim studijima. Počela je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, a nakon dvije godine prešla je u Informativni program.

Veliko iskustvo

- U ‘Dobrom jutru’ radila sam naravno teme više vezane za svakodnevne događaje, kulturu, priče o problemima koji muče ljude. S obzirom na to da je to emisija mozaičnog karaktera, teme su ipak bile ležernije i ostavljale povremeno prostor i za malo opušteniji pristup nego što je to u informativnom programu. Sjećam se da mi je među prvim zadacima bio požar koji je izbio u jednom zagrebačkom kvartu, tako da sam bila doslovce ‘gurnuta u vatru’ jer nije ni bilo previše vremena za pripremu - uz smijeh odgovara Šošić.

Od zadataka koje je odradila u svojoj desetogodišnjoj novinarskoj karijeri, izdvojit će prvo potresno iskustvo praćenja migrantske krize kada je izvještavala iz prihvatnog centra u Opatovcu.

- To je bilo novinarski zahtjevno iskustvo s obzirom na to da se radilo od ranog jutra do mraka, s druge strane bilo je potresno iz prve ruke pratiti ljudske sudbine i nastojati njihove priče prenijeti gledateljima. To je svakako veliko iskustvo i s profesionalne i ljudske stranke - objašnjava.

Hiperaktivna

Uz posao koji traje uglavnom od jutra do mraka, Šošić je uspjela magistrirati ekonomiju, a upisala je i doktorat iz komunikologije. Kako su je i jezici oduvijek privlačili, a učila je njemački, engleski, talijanski, a sada kada ulovi malo više slobodnog vremena, planira upisati i tečaj ruskog, logično se postavlja pitanje zašto je baš novinarstvo pored svih svojih interesa odabrala za životno zanimanje.

- Uvijek me zanimalo puno različitih područja i tema, tako da mi se novinarstvo nekako činilo kao profesija koja objedinjuje puno toga, a ujedno i otvara prostor da se na kraju usmjeriš u ono područje koje te najviše zanima. Tako da sam se odlučila za novinarstvo na Hrvatskim studijima, nakon čega sam magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, područje marketinške komunikacije. Svakako dodatno znanje dobro dođe u poslu jer su i ekonomija i politika nerazdvojni procesi i područja koji utječu izravno jedno na drugo. Trenutačno sam na doktorskom studiju Komunikologije, uspjela sam dati sve ispite uz posao, što me jako veseli, tako da trenutačno radim na doktorskoj disertaciji. Tema mi je usko vezana uz posao, povezanosti informativnog programa i objava političara na društvenim mrežama, tako da ustvari koristim svaki slobodni trenutak za bavljenje radom i istraživanjem - govori Šošić.

Mamina hrana

Uz novinarstvo je zanima i znanstvena karijera. Već je održala neka predavanja u sklopu fakulteta, a voljela bi se ozbiljnije time baviti uz novinarstvo, nakon što doktorira.

- Nekada je stvarno teško uskladiti sve obveze, ali uz dobro organizaciju sve se stiže. A bez obzira na razne obveze oko fakulteta i posla, imam puno hobija koji mi služe kao svojevrsni ‘punjač baterija’. Volim sport, idem na trčanje i na jogu tijekom cijele godine. Opušta me dobra knjiga ili film i druženje s prijateljima. A zasigurno nema boljeg odmora od opuštanja doma u Brelima uz maminu hranu - zaključila je na kraju Šošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:53